Magyar, francia és egyesült királysági fotóművészek nyerték meg a kreativitás és innováció európai éve keretében „Képzelj el egy új világot!" címmel megrendezett fotópályázatot. A nyertes fotósok 2009. november 10-én vették át díjaikat Brüsszelben, ahol alkotásaikat ki is állították.

 

Magyar, francia és egyesült királysági fotóművészek nyerték meg a kreativitás és innováció európai éve keretében „Képzelj el egy új világot!" címmel megrendezett fotópályázatot. A nyertes fotósok 2009. november 10-én vették át díjaikat Brüsszelben, ahol alkotásaikat ki is állították.

 

A kreativitás és innováció európai éve (2009) keretében, „Képzelj el egy új világot!" címmel júniusban meghirdetett fotópályázatra 1500 fotós 5000 fényképet küldött be az Európai Bizottsághoz. A megmérettetésen valamennyi uniós tagállam, tagjelölt ország, illetve Izland, Liechtenstein és Norvégia fotósai – profik és amatőrök egyaránt – részt vehettek, a jelentkezés nem volt korhatárhoz kötve. A fotósok feladata olyan eredeti alkotás benyújtása volt, amelyen keresztül kifejezik, hogyan vizionálják az „új világot", és mit jelent számukra a kreativitás és az innováció.

A díjkiosztó előestéjén Maroš Šefčovič európai biztos a következőket mondta: „Örömmel tölt el, hogy szerte Európában ilyen nagy érdeklődés mutatkozott a fotópályázatunk iránt: ez azt igazolja, hogy sikerült megragadni az európai polgárok képzelőerejét. A résztvevők által saját jövőjükről, illetve Európa vagy a világ előtt álló távlatokról alkotott sok-sok eltérő kép ékes bizonyítéka az eredetiségnek és a kreativitásnak, azaz az európai év központi témáinak.

Első helyen a magyar Halász Dániel „Képzeletbeli napló" (Imaginary Diary) portfoliója végzett, amely olyan képekből álló komplex portfolió, amelyek nagy hatással alkalmazzák a képeslapok stílusjegyeit. Arra emlékeztet minket, hogy eljövendő világunkat nehéz elválasztani múltunktól, és érdemes lehet átgondolnunk, miként értelmezzük a haladás fogalmát.

A második helyezettnek járó díjat James Naylor (Egyesült Királyság) kapta „A 2109-

es osztály" c. portfoliójáért. Az alkotás egy képzeletbeli egyesült világ optimista megjelenítése. „A 2109-es osztály" egy középiskolai évkönyv formájában mutatja meg a jövő generációi által képviselt kultúrák keveredésének pozitívumait. Az évkönyv képei, amelyeknek stílusa a reményt és a gyökeres változást megtestesítő 60-as éveket idézi, az amerikai évkönyvek ikonikus képvilágának kiforgatásával számos különböző témát járnak körbe fel.

A harmadik helyet Vincent Bitaud (Franciaország) szerezte meg „Az autómentes város" (Car(e)less City) c. portfoliójával. Alkotásával Bitaud megkérdőjelezi az általunk jelenleg ismert Város szerkezetét. Ha a jövőben betiltanánk a gépjárműveket, hogyan tudnánk elrejteni a sebhelyként éktelenkedő, rút és haszontalan betontömegeket, helyette pedig hagyni visszatérni a természetet egy kicsit?

A közönségdíjat a magyar Szabó Balázs „Hősök" (Heroes) c. képe kapta. Az alkotást a zsűri által előválogatott 30 fotó közül az európai közönség választotta ki október folyamán, online szavazással, amelyre a „Képzelj el egy új világot!" honlapon nyílt lehetőség.

A négy nyertes mindegyike fotósfelszerelést kapott, amelynek értéke összesen 15.000 euró. A díjazottak továbbá meghívást kaptak a kreativitás és innováció európai évének Stockholmban megrendezésre kerülő, decemberi záróeseményére. A hivatalos díjátadó ünnepségre kedden18.00 órakor került sor a Hannon Hotelben található, „Espace Photographique Contretype" nevű galériában. A Maroš Šefčovič által megnyitott tárlaton a kiállított fotók között a győztesek portfoliói, a közönségdíjas kép, valamint további 29 fotó szerepel. A kiállítás november 22-ig tekinthető meg az „Espace Photographique Contretype" galériában; majd december 1. és 31. között a Bizottság Madou épülete ad neki otthont, ezt követően pedig európai körútra indul.

A díjazott képeket a Berlaymont épület előtti téren és az épület felvonóiban is kiállítják. A fotóverseny az Európai Bizottság által a kreativitás és innováció európai éve alkalmából rendezett számos esemény egyike. Az „Álmodj, alkoss, újíts!" szlogen jegyében zajló európai év célja, hogy felhívja a figyelmet a kreativitás és az innováció jelentőségére, és arra, hogy ezek a képességek a személyes, a társadalmi és a gazdasági fejlődés terén egyaránt kulcsszerepet játszanak. Azzal, hogy a kreativitásnak és az innovációnak kiemelt jelentőséget tulajdonít, az Unió olyanná kívánja formálni Európát, hogy az a jövőben is helyt tudjon állni a globális versenyben. Az EU ennek érdekében valamennyi polgárát támogatja alkotó- és újítóképessége kibontakoztatásában.

A verseny hivatalos honlapja: www.imagine2009.eu

A kreativitás és innováció európai évének hivatalos honlapja:

http://create2009.europa.eu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük