2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A LEGENDA — Radó Gyula új filmje

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52647"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/korona,%20Rado%20GYula%20011.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A MÚOSZ vetítőtermében mutatták be először a szakmai közönségnek a szegedi egyetemista fiú és lány történetét. A történet a diák-Hamletről szól, de a vége Rómeó és Júliáéhoz hasonló. A nagyközönség valamikor 2011. augusztus 31-ig fogja látni a Duna tévén.</p> <p> 

A MÚOSZ vetítőtermében mutatták be először a szakmai közönségnek a szegedi egyetemista fiú és lány történetét. A történet a diák-Hamletről szól, de a vége Rómeó és Júliáéhoz hasonló. A nagyközönség valamikor 2011. augusztus 31-ig fogja látni a Duna tévén.

 

A MÚOSZ vetítőtermében mutatták be először a szakmai közönségnek a szegedi egyetemista fiú és lány történetét. A történet a diák-Hamletről szól, de a vége Rómeó és Júliáéhoz hasonló. A nagyközönség valamikor 2011. augusztus 31-ig fogja látni a Duna tévén.

 

Ifjú Horváth István a Szent-Györgyi Albert rektor vezette Szegedi Egyetemen tanult, amikor 1941. október 17-én meghozták a III. Zsidó Törvényt (az első 1938-ban, a második 1939-ben született), aminek a végrehajtási utasítása október 19-én lépett életbe. Ennek értelmében a zsidó és a nem zsidó közötti testi kapcsolatot is börtönnel büntették. A rendkívül tehetséges, elsőéves bölcsészhallgató és a harmadéves vegyészhallgató kisasszony gyakran szerepelt együtt az egyetem színpadán. Aztán egymásba szerettek. A fiú egyik szülője zsidó volt, a lány viszont (Tóth Kata) keresztény családból származott. A lány apja meglehetősen gorombán figyelmeztette őket, hogy a szerelmük tilosban jár. De hát az érzés nagy úr, folytatták mindent elsöprő kapcsolatukat. Nem várták meg október 19-ét, amikor az már büntetendővé vált. Csupán egyetlen kiutat találtak, az öngyilkosságot. Az utolsó zsidótörvény kihirdetése előtt férj és feleségként, álnéven bejelentkeztek egy budapesti szállodába, ahol másnap a személyzet az ágyban holtan találta őket. A vegyészkisasszony gondoskodott tettükhöz az elegendő mennyiségű ciánról. A rejtélyes ügy persze óriási port vert fel, minden szenzációhajhász újság hírt adott a kettős öngyilkosságról. Szegeden ekkor már legendává vált a Hamlet előadás. Most, 70 év után a róluk készült filmet bemutatták Szegeden.

 A rendező, Radó Gyula, mint szokta, az összes részletnek utána nézett, minden iratot, korabeli dokumentumot alaposan megvizsgált. A 19 éves ifj. Horváth István szerepére Baronics Gábort, Tóth Kata szerepére Gesler Lilit kérte fel. Az apát Kálloy Molnár Péter játssza – mindannyian remekül. Az öngyilkosságról csak a lapok beszámolóit látjuk, és egy korabeli fotón a szálloda környékét. Ez a Duna-parti szálloda sem úszta meg a II. világháborút. Aztán látunk még fényképeket a két fiatalról a színpadon, és halljuk Tóth Kata húgának emlékeit.

 

 

A kitűnő, nagy hatású film vágója Csepregi János, operatőre Sibalin György, technikai rendezője Szabó Beatrix volt, a producer és a forgatókönyv írója pedig Bubryák István. Munkájukat a Szín-Tér-Kép Alapítvány támogatta. Radó Gyula minden rezdüléshez érzékeny, finom rendezői munkája a bemutatón részt vevő hallgatóság körében nagy tapsot érdemelt ki.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.