Nabucco viszonya az EUszállítási kapacitásaihozNabucco viszonya az EUszállítási kapacitásaihoz 

A szállítási kapacitást több mint 100%-kal túljegyezték – nem kötelező érvénnyel – a potenciális megrendelők.Az Open Season Process, azaz az első szállítási szerződéseket eredményező jegyzési eljárás előkészítéseként a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a múlt hónapban elvégzett egy piaci felmérést a lehetséges szállítmányozók között.

Nabucco viszonya az EUszállítási kapacitásaihozNabucco viszonya az EUszállítási kapacitásaihoz 

A szállítási kapacitást több mint 100%-kal túljegyezték – nem kötelező érvénnyel – a potenciális megrendelők.Az Open Season Process, azaz az első szállítási szerződéseket eredményező jegyzési eljárás előkészítéseként a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a múlt hónapban elvégzett egy piaci felmérést a lehetséges szállítmányozók között.

A Nabucco kapacitását a 2013-as megnyitás első napjától számítva több mint 100%-kal jegyezték túl a lehetséges megrendelők.Különösen nagy igény jelentkezik Közép-Ázsia és Közel-Kelet különböző gázlelőhelyeiről származó földgáz szállítására. Az Open Season Process akkor indul, amikor a törvényi feltételeket biztosító kormányközi megállapodás aláírásra kerül.

Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatója kijelentette: "Ez az eredmény rendkívül pozitív jelzés az európai gázpiac és a potenciális kereskedők részéről a Nabucco felé. Az, hogy ha nem is kötelező jelleggel, de több mint 100%-kal túljegyezték a Nabucco kapacitását a 2013-as nyitás első napjától, egy dinamikusan növekvő gázpiac hatalmas igényeit jelzi."

A múlt hónapban elvégzett piaci felmérésben a potenciális szállítmányozókat kérték meg arra, hogy – elkötelezettség nélkül – jelezzék igényeiket a Nabucco kapacitására. A Nabucco Gas Pipeline International GmbH eddig is több szándéknyilatkozatot írt alá a jövőbeni szállítmányozókkal, és a legutóbbi piaci felmérés megerősítette a piac igényeiről szóló információkat.

"Az Open Season Process akkor kezdődik, amikor a Nabucco működésének törvényi kereteit szabályozó kormányközi megállapodás aláírásra kerül. Ez a projekt szempontjából egy meghatározó előfeltétel" – mondta Mitschek.

Úttörő jelentőségű projekt Európa gázellátásának biztosításáért

A Nabucco projekt Európa egyik legfontosabb energetikai infrastrukturális projektje, amely növeli Európa gázellátásának biztonságát, mivel jelentősen hozzájárul az ellátási útvonalak diverzifikálásához. A 3300 km hosszú gázvezeték összeköti Európát a Kaszpi-térség, a Közel-Kelet és Egyiptom nagy gázmezőivel. A beruházás összege megközelítőleg 7,9 milliárd euró, a teljes kapacitás évi 31 milliárd köbméter lesz. A jelenlegi részvényesek az OMV, a MOL, a Transgaz, a Bulgargaz Holding, a BOTAS és az RWE.

Az OMV Gas & Power az OMV gáz- és villamosenergetikai vállalata. Az OMV Gas & Power a Gázellátás, Marketing & Kereskedelem (beleértve az EconGas és a Petrom gázipari tevékenységét), a Gázlogisztikai üzletággal (beleértve a leányvállalatokat, mint az OMV Gas, a Nabucco Pipeline International és az Adria LNG), valamint a Közép-európai Gáztározóval együtt Közép-Európa vezető gázkereskedelmi és logisztikai vállalatainak egyike. A nemrégiben létrehozott Áram üzletággal (az OMV Power International leányvállalatával együtt) az OMV belép a villamosenergia üzletbe, amely egyúttal az értéklánc következetes kiterjesztését is jelenti. 2007-ben a Gázellátás, Marketing & Kereskedelem üzletág keretében az OMV Gas és az EconGas 7,8 milliárd köbméter gázt értékesített, a Petrom pedig 5,3 milliárd köbmétert. A baumgarteni gázelosztó -amely Európa egyik legfontosabb gázelosztóinak egyike – éves szállítókapacitása 64 milliárd köbmétert tesz ki. Amellett, hogy ellátják gázzal Ausztriát, ezek a vezetékek Németországba, Olaszországba, Franciaországba, Szlovéniába, Horvátországba és Magyarországra is szállítanak gázt. Mindezek okán az OMV az európai gázhálózat egyik fontos eleme, Európa központi gázelosztója. 2007. évi 17,7 milliárd köbméter kapacitásával a Közép-Európai Gázelosztó a kontinentális Európában a három legfontosabb gázelosztóinak egyike.

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Közép és Kelet Európa egyik vezető integrált olaj- és gázipari csoportja. A 2007 évi EBIDTA 2,8 milliárd USD volt, amely megfelel 19% adózás utáni ROACE mutatónak. A MOL tevékenységi köre a nyersolaj- és földgázkutatáson és -termelésen (E&P) túl kiterjed a teljes értékláncra: a MOL a nyersolaj-finomításban, a szállításban, a tárolásban és elosztásában is részt vesz, csakúgy mint a földgáz és egyéb gáztermékek importálásában, szállításában, tárolásában és nagykereskedelmében. A MOL Magyarországon és Szlovákiában minden fő tevékenységi területén piacvezető. A MOL fő célja, hogy részvényeseinek kiemelkedő megtérülést biztosítson a piaci potenciál teljes kihasználásával, dinamikus fejlesztési és terjeszkedési stratégia megvalósításával, továbbá a belső hatékonyság növelésével.

A „Transgaz" Nemzeti Gázszállító Társaság 2000. áprilisában alakult a korábbi vertikálisan integrált nemzeti gáztársaság, a „Romgas" üzletágából. A társaság székhelye Medias-ban található. A Transgaz jegyzett tőkéjének 75%-át a román állam birtokolja a Gazdasági és Pénzügyi Minisztériumon keresztül, 15%-ának a tulajdonosa a "Proprietatea" Alap, míg a fennmaradó 10%-nyi részvénycsomagot 2008 januárjában vezették be a román tőzsdére. A társaság fő tevékenysége a földgáz szállítása, elosztása és nemzetközi tranzitja, valamint kutatási és -fejlesztési tevékenység a földgázszállítás területén. Az elmúlt 4 évben a nemzeti gázszállító rendszeren átmenő gázmennyiség évi 16 milliárd köbméter (2003) és 15,2 milliárd köbméter (2006) között alakult. A Transgaz több mint 12.500 kilométernyi vezetékrendszert üzemeltet. A társaság éves árbevétele 2006-ban 268,8 millió euró volt.

A Bulgargaz Holding EAD (korábbi nevén Bulgargaz EAD) zárt részvénytársaság, részvényeinek 100%-a állami tulajdonban van. A holdingot egy öttagú igazgatótanács vezeti, a társaság képviseletét a vezérigazgató látja el. A Bulgargaz Holdingnak három leányvállalata van: a Bulgartransgaz EAD, a Bulgargaz EAD és a BulgarTel EAD, amelyeket a holding 100%-ban birtokol. A Bulgartransgaz EAD a tulajdonosa és üzemeltetője a Bulgária területén lévő gázszállító hálózatnak, ideértve a föld alatti gáztározókat is. A fő gázvezetékek teljes hossza több mint 2645 km, amelyek magukba foglalják az 1700 kilométernyi gázvezetékből, 10 kompresszorállomásból és 68 nyomáscsökkentő állomásból álló nemzeti gázszállító hálózatot. A Bulgartransgaz EAD szintén tulajdonosa és működtetője a Törökországba, Görögországba és Macedóniába irányuló gáztranzit rendszernek. A balkáni térség országai 17,1 millió köbméter gáz szállítását igényelték a rendszertől.

A török állami társaság, a Botas 1974-ben alakult, abból a célból, hogy az iraki nyersolajat az Iskenderun-öbölbe szállítsa. A Botas központja Ankarában van, alkalmazottainak száma 2700, fő tevékenysége a törökországi nyersolaj- és földgázrendszer hatékony üzemeltetése. A Botas mintegy 10.000 km gázvezetéket működtet az országban, amely a jelenleg folyó telepítésekkel együtt néhány éven belül 12.000 km hosszúságúra növekszik. A Baku-Tbiliszi-Ceyhan (BTC) nyersolaj-vezeték elkészültével a Botas által üzemeltetett olajvezeték-rendszer hossza eléri a 3400 km-t. A BTC által a jelenlegi évi 80,2 millió tonna olajszállítási kapacitás évi 130,2 millió tonnára növekszik. Minthogy a Botas földgázkereskedő társaság is egyben, 2007-ben 8 különálló kereskedelmi megállapodás keretében, 6 különböző országból mintegy 35 milliárd köbméter földgázt – ebből 5,5 milliárd köbméter LNG-t – importált és értékesített.

Az RWE AG Európa vezető áram- és gázipari vállalatainak egyike. A 2006-os pénzügyi évben a csoport 69.000 alkalmazottal 44 millió euró árbevételt ért el. Az RWE fő erőműkapacitása, értékesítési és kereskedelmi piaca Németországban, az Egyesült Királyságban és Közép-Kelet-Európában található. 2007 januárjától az RWE Gas Midstream GmbH felelős az RWE csoport teljes nem-szabályozott gáz üzletének gazdasági optimalizálásáért, beleértve az akvizíciókat, a szállítást és a tárolást. A cél megvalósítása érdekében a vállalat különféle vezeték projektekben vesz részt, valamint erősíti üzleti kapcsolatait vezetékesgáz-szállítókkal, és LNG-szállítókkal egyaránt. Az RWE csoport 40 milliárd köbméter éves ellátási portfoliót kezel Európában, egy több mint 100.000 km hosszú gázvezeték hálózatot üzemeltet, valamint 6,1 milliárd köbméter gáztározó kapacitással rendelkezik. 10 millió gáz felhasználó ás 20 millió áramfelhasználó támaszkodik az RWE szolgáltatásaira.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük