2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Liszt-év Türingiában

3 min read
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/43736"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/allatkert,%20nemet,%20filharm71.thumbnail.jpg" border="0" alt="Martina Maass és Dernovics László" title="Martina Maass és Dernovics László" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Martina Maass és Dernovics László</strong></span></span> <p>Az egyik leghatékonyabban működő hazai turisztikai külképviselet, a Deutschland Travel Club Dernovics László vezetésével sajtótájékoztatón ismertette Németország 2011-es kész programjait a Liszt-évre, valamint beszámolt az idei Európa Kulturális Fővárosa (EKF) turisztikai eredményeiről. </p><p><strong>

 Martina Maass és Dernovics LászlóMartina Maass és Dernovics László

Az egyik leghatékonyabban működő hazai turisztikai külképviselet, a Deutschland Travel Club Dernovics László vezetésével sajtótájékoztatón ismertette Németország 2011-es kész programjait a Liszt-évre, valamint beszámolt az idei Európa Kulturális Fővárosa (EKF) turisztikai eredményeiről.

 Martina Maass és Dernovics LászlóMartina Maass és Dernovics László

Az egyik leghatékonyabban működő hazai turisztikai külképviselet, a Deutschland Travel Club Dernovics László vezetésével sajtótájékoztatón ismertette Németország 2011-es kész programjait a Liszt-évre, valamint beszámolt az idei Európa Kulturális Fővárosa (EKF) turisztikai eredményeiről.

   Az EKF idén Pécs, a Ruhr-vidéki Essen és Isztambul. Pécs is szépen teljesített, de a Ruhr-vidék statisztikai adatai már 90%-os turisztikai növekedést mutattak, mielőtt az év véget ért volna.

   2011-ben Németország „zöld szívében", Türingiában még jobb eredményt remélnek jövőre, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján. Magukénak érzik a világ legnagyobb zongoravirtuózát, szerényen mégis így hirdetik: „Egy európai Türingiában". A tartomány turisztikai képviselői: Martina Maass, Kerstin Scharf, Ulrike Uth és Julia Lucas (a weimari Franz Liszt Zeneakadémia munkatársa) számoltak be a fantasztikus 200 rendezvényről, amivel Liszt születésének 200. évfordulóra készülnek. Megújul minden tér és helyszín, ahol Liszt 30 éves türingai tartózkodásakor megfordult: nagy- és kisvárosok, azok templomai, kastélyai és hercegi udvarai, magánlakások.

   Türingiát „kultúrrégióvá" avatta már Johann Sebastian Bach és népes családja meg a hercegi mecénások sokasága. Liszt tíz éves európai körútja után, 1848-ban világhírű, ünnepelt sztárként választotta leghosszabb tartózkodási helyéül, mintegy 30 évre a vidéket. 1850-re európai rangra emelte zenei központját Weimarban. Szorosan kötődött Beethoven, Goethe, Schiller és Herder örökségéhez. Tanítványaival megalapította az Újnémet Iskolát Sondershausenben, Eisenachban és Meiningenben. Fantasztikus teljesítménye zongoristaként, tanárként, zeneszerzőként és szervezőként időben és térben máig hat. Ezért érdemes lesz a régiót felkeresni 2011-ben! A fent felsorolt terekben mindenütt neves művészek szólaltatják meg Liszt hangszereit és szerzeményeit.

   A túráradó fesztiválözönt a németek egy lefordíthatatlan és szellemes szójátékkal illetik:

ÜberLisztet. A Liszttel kapcsolatos legnagyobb kiállításokat Weimarban fogjuk találni. Eisenachban pedig felcsendül a Szent Erzsébet legendája, természetesen az ihletet adó Wartburg várának dísztermében. Különböző fesztivál-városokban vezetett túrákat tartanak a kitüntetett helyszínekre. Az árak nem elrugaszkodottak, például egy kétórás vezetés 6 euróba kerül. Lesznek gasztronómiai túrák is anekdotázással, jelmezes színészek társaságában. Érdemes jelentkezni ezekre a helyi Tourinform irodákban, mert Türingia gasztronómiája különleges élményeket kínál.

   A sajtótájékoztatón bemutatkozott az ottani konyha Bereznay Tamás mesterszakács „előadásában".

Farkas Zsolt Lisztet játszikFarkas Zsolt Lisztet játszik   Az egész éves rendezvénysorozat pontos helyszíneit és időpontjait megtaláljuk a http://www.liszt-2011.de/ honlapon.

DOBI ILDIKÓ  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük