2022.01.27.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

“Arena di Verona 2011 küszöbén”

6 min read
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43725"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a76.thumbnail.jpg" border="0" width="81" height="100" /></a></span>2010. augusztus 29-én fejeződött be a 88. Operafesztivál, ami az itáliai nyár legnagyobb és legvonzóbb kulturális eseménye. A világ legnagyobb operaszínpada 48 alkalommal látott vendégül öt olyan nagy népszerűségnek örvendő operát, mint a Turandot, az Aida, a Carmen, a Pillangókisasszony és A trubadúr; mind az ötöt Franco Zeffirelli rendezésében. </p><p> 

 

2010. augusztus 29-én fejeződött be a 88. Operafesztivál, ami az itáliai nyár legnagyobb és legvonzóbb kulturális eseménye. A világ legnagyobb operaszínpada 48 alkalommal látott vendégül öt olyan nagy népszerűségnek örvendő operát, mint a Turandot, az Aida, a Carmen, a Pillangókisasszony és A trubadúr; mind az ötöt Franco Zeffirelli rendezésében.

 

 

2010. augusztus 29-én fejeződött be a 88. Operafesztivál, ami az itáliai nyár legnagyobb és legvonzóbb kulturális eseménye. A világ legnagyobb operaszínpada 48 alkalommal látott vendégül öt olyan nagy népszerűségnek örvendő operát, mint a Turandot, az Aida, a Carmen, a Pillangókisasszony és A trubadúr; mind az ötöt Franco Zeffirelli rendezésében.

 

A Fondazione Arena di Verona alapítvány szervezői egy hónap szabadságot engedélyeztek maguknak. A jól megérdemelt pihenés után a Fondazione Arena di Verona megkezdte a 2011-ben megrendezendő 89. Operafesztivál előkészületeit, és szeptember közepére elkészítették az idény műsortervezetét. Az ENIT – Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal szervezésében a napokban tájékoztatót tartott Budapesten Dott. Corrado Ferraro Kereskedelmi és Marketing Igazgató, betekintést nyújtva az elmúlt évad eseményeibe és a 2011-es programba.

AidaAidaA számok arról adnak tanúbizonyságot, hogy – a turizmust is erőteljesen érintő gazdasági világválság ellenére – a Veronai Aréna közönsége hű maradt a nyári előadássorozathoz, megtartva az előző év nézőszámát. A fesztiválra előadásonként átlagosan 9000 fő látogatott el, mely esténként átlag 500 ezer eurónak megfelelő bevételt jelentett, tartva az előző év bevételi adatait.

AidaAidaA 2010-es évad a számok tükrében – 5 különböző előadás összesen 48 alkalommal:
o Giacomo Puccini: Turandot, 7 alkalommal
o (Giuseppe Verdi: Aida, 17 alkalommal
o Giacomo Puccini: Pillangókisasszony, 8 alkalommal
o Georges Bizet: Carmen, 10 alkalommal
o Giuseppe Verdi: A trubadúr, 6 alkalommal

A sevillai borbélyA sevillai borbélyEgy előadás sem maradt el az időjárás viszontagságai miatt. Az operák népszerűségét tekintve a legtöbb látogatót idén is Giuseppe Verdi Aidája vonzotta. Ezt követte George Bizet Carmenja, majd Giacomo Puccini Turandot-ja. A negyedik és ötödik helyen Giacomo Puccini Pillangókisasszony és Giuseppe Verdi A trubadúr című operája végzett.

A trubadurA trubadurAz internetes jegyeladások száma 12,52%-kal, a telefonos jegyeladásoké pedig 14,2%-kal növekedett, előbbi 4.600.000 eurós, utóbbi pedig 1.800.000 eurós bevételt jelentett. A 2010-es Fesztivál során újabb kommunikációs eszközök és újgenerációs média használatával is kísérleteztek (iPAD-en megjeleníthető Facebook oldal, ahol a Fondazione Arena hivatalos profiljának már több mint 20 ezer ‘ismerőse' van).

A veronai arénaA veronai arénaAz Arena di Verona egy kulturális magánalapítvány, amelynek célja az opera-és zeneművészet fejlesztése és a zenei oktatás előmozdítása. A saját zenekarral, kórussal és balett-társulattal is rendelkező Arena di Verona kiterjedt nemzetközi tevékenységéből adódóan az olasz kultúra nagykövetévé nőtte ki magát. Ez főként híres fesztiváljának köszönhető, amelyet a kiváló színpadi és akusztikai adottságokkal bíró, látványos római amfiteátrumban, az Arenában rendeznek meg minden nyáron.

CarmenCarmenA legkiválóbb énekesek, rendezők, díszlettervezők, karmesterek és koreográfusok előadásaikkal hozzájárultak az Arenát övező mítosz megteremtéséhez. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Veronai Aréna, a római kori ellipszis alakú amfiteátrum az egyike a legjobban megőrzött műemlékeknek. A Fondazione Arena egyik fő célja a fiatalok minél szélesebb körű bevonása: több, mint 24 ezer kedvezményes árú jegyet adtak el fiataloknak, ebből kb. 20 ezret 18 év alattiaknak illetve általános és középiskolás csoportoknak, a többit pedig egyetemistáknak és 26 év alatti fiataloknak. A jelentős bevételek és a magas részvétel mellett említésre méltó eredmény az elért művészi színvonal valamint az elismerő nemzeti és nemzetközi kritikák, melyek egyrészt Franco Zeffirelli kiváló rendezésének, másrészt a közreműködő stáb kiemelkedő színvonalú előadásának köszönhetőek. Az Arena színpadán több mint 80 szólista váltotta egymást, továbbá az Opera Zenekar mintegy 130 tagja, a Kórus több mint 160 művésze, emellett pedig némely jelenetnél csaknem 200 statiszta és a Tánckar több mint 50 táncosa működött közre.
A nagy visszatérések mellett – Amarilli Nizzától Marco Bertiig, Maria Guleghinától Salvatore Licitráig, Hui Hetől Walter Fraccaróig, Marcelo Alvareztől Sondra Radvanovskyig, hogy csak pár nevet említsünk – több mint 30 debütálásnak lehetett tanúja a fesztivál közönsége, Anita Rachvelishvilitől Dmitri Hvorostovskyig, Silvia Dalla Benettától Alexander Vinogradovig és Andrea Ulbrichtől Marco Amiliatóig. Ezek a számok, akár a nézőket, akár az alkalmazott stáb méretét tekintve, megerősítik az Arena előkelő helyét a világ legjelentősebb színházi intézményei között. A Fondazione Arena által alkalmazott új, még kifinomultabb hangtechnikai rendszer is sikert aratott, mely az emberi hang kiegyensúlyozására törekszik, integrálva azt a zenekar hangtechnikai rendszerével.

PillangókisasszonyPillangókisasszonyA „varázslat" jövőre is visszatér a 89. Operafesztivál keretében. A Fondazione Arena di Verona következő programfüzete 49 előadást mutat be a nagyközönség számára június 17. és szeptember 3. között. A programban szereplő hat előadás nagy népszerűségnek örvend az Arénába látogatók körében: Giuseppe Verdi Traviata és Aida című operája, Giacomo Puccini Turandot-ja, Gioachino Rossini A sevillai borbély című műve, Verdi Nabbuccója, Puccini Bohémélete és Charles Gounod Rómeó ás Júliája. A repertoárban újdonság Gounod operája, melynek színpadra vitelét azt hiszem indokolja, hogy Verona a szerelmespár hazája. A szereplőgárda megnevezése jelenleg is zajlik, akik mint mindig, a Veronai Arena zenekara, kórusa, tánckara, statisztái és technikusai támogatásával lépnek majd színpadra. A jegyek ára jövőre sem változik, 9 kategóriában vásárolható 17 – 198 Euróig. A tájékoztató záró eseményén egy „Bel Canto Night" keretében a Szépművészeti Múzeumban ízelítőt kaphattunk művészeik képességeiről. Simge Büyürkedes – szoprán, Enrique Ferrer – tenor, Pierluigi Dilengite – bariton, és Fabio Fapanni zongoraművész hangversenye igazolta a számtalan díjat és elismerést, melyeket eddigi pályájukon elértek, és szinte lehetetlen volna személyenként felsorolnom.

További információk és friss hírek a 2011-es Operafesztiválról a www.arena.it  honlapon.

Verona 89. Operafesztivál 2011. június 17. – szeptember 3.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük