A nemzetközi ISO tavalyi döntését követően a Magyar Szabványügyi Testület Informatikai Bizottsága is jóváhagyta az Office Open XML magyar szabványosítását. Ez azt jelenti, hogy a szabvány hivatalosan is rendelkezik Magyar Szabvány számmal (MSZ ISO/IEC 29500-1,-2,-3,-4:2009), amely tovább segíti az új formátum elterjedését. 

A nemzetközi ISO tavalyi döntését követően a Magyar Szabványügyi Testület Informatikai Bizottsága is jóváhagyta az Office Open XML magyar szabványosítását. Ez azt jelenti, hogy a szabvány hivatalosan is rendelkezik Magyar Szabvány számmal (MSZ ISO/IEC 29500-1,-2,-3,-4:2009), amely tovább segíti az új formátum elterjedését. 

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) közös technikai bizottsága 2008 tavaszán nyilvánította  az Office Open XML-t az ISO és az IEC által is elismert olyan nyílt dokumentumformátummá, mint amilyen  például a HTML, a PDF vagy az ODF formátumok. A fájlformátum kezelése innentől az ISO szervezetén belül zajlik, ezáltal a szabvány gyártófüggetlenné vált. Az immár ISO által karbantartott fájlformátum jelentős biztonságot nyújt a szervezeteknek, hogy hosszú távon tudják tárolni és visszaállítani a dokumentumokat, valamint segíti a különböző gyártók alkalmazásainak együttműködését. A nyílt szabvány széleskörű elfogadásra talált a szoftveripar minden területén, és ennek megfelelően például a Linux, a Windows, a Mac OS és a Palm OS platformokat is beleértve számos különböző platform esetében alkalmazzák. A világon független szoftverfejlesztők és platformszolgáltatók százai (beleértve például az Apple Inc., a Corel Corp., a Sun Microsystems Inc., a Microsoft és a Novell Inc. társaságokat is) fejlesztenek ki olyan megoldásokat az Open XML alkalmazásával, amelyek valódi hozzáadott értéket kínálnak a felhasználók számára.

A szabvány egyik első hazai felhasználója a Szonda Ipsos volt, amely a riportgenerálási rendszeréhez használta fel az új formátumot:

„Az Office 2007 lehetőségeit kiaknázó rendszerünk a piacon elérhető, speciális riportgeneráló alkalmazások bevezetéséhez képest sokkal kedvezőbb beruházási feltételeket biztosít. Az Open XML alapú riportgenerálás az automatizálás folytán az emberi erőforrást is kíméli, munkatársaink a kutatásra, az ügyfelek igényeire összpontosíthatnak. Ebben a rendszerben a dobozos termékként kínált, előre konfigurált kutatásokat is könnyebben elkészíthetjük és testre szabhatjuk. A megoldás ezáltal az értékesítés és az ügyfelek kiszolgálása terén is jelentős támogatást ad számunkra" – említette az előnyök között Kátay Bálint operatív igazgató. A teljes esettanulmány ezen a helyen elérhető.

Interoperabilitás és a fájlformátumok jelentősége

A Microsoft felelősségteljes, nyílt és gyakorlatias módon közelít ügyfelei interoperabilitási elvárásaihoz .  Ügyfeleink egyértelműen kinyilvánították, hogy a dokumentumformátumok terén interoperabilitásra, döntési szabadságra és innovációra vágynak. A Microsoft régóta az XML-alapú fájlformátumokat tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy felszabadítsák a dokumentumokba zárt adatokat, segítsenek integrálni a front- és backoffice folyamatokat – ugyanakkor komoly lehetőségekhez juttassák a nagy értékű alkalmazások fejlesztése terén a független szoftverszállítókat.

A korábbi Office-verziók formátumai az informatikai ágazat korábbi felfogását tükrözik, amely szerint az egyes dokumentumokban tárolt információk megjelenítéséhez és módosításához kizárólag az ezeket létrehozó alkalmazások használhatók. Ez a megközelítés ma már sem szakmai, sem üzleti, sem pedig politikai szempontból nem tartható fenn. A dokumentumok előállítása, megtekintése, szerkesztése, tömeges összeállítása és karbantartása, tulajdonságaik (pl. szerző) módosítása, tartalmuk kereshetővé tétele történhet a saját számítógépen, de akár vállalati kiszolgálón vagy valahol a „felhőben" is. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a dokumentumformátumok felépítése moduláris, szerkezetük részletesen dokumentált, állandóságukat (és tervezett továbbfejlesztésüket) valamely szabványügyi testület garantálja. A Microsoft ezt az utat választotta, amikor létrehozta az Office Open XML-t. Az ECMA-val és az ISO-val való együttműködés, a szabványos XML adatleíró nyelv és a ZIP tömörítési technológia révén elérte a fenti célokat, komoly tárterület-megtakarítást tett lehetővé, ugyanakkor arra is vigyázott, hogy a korábbi Office-verziókkal készült több milliárd dokumentum átalakítható legyen az új formátumokra.  A Microsoft Office Word®, Excel® és PowerPoint® több tucat formátumot támogat a termékek közti együttműködés érdekében. A szokványos Open XML fájl formátumok mellett a Microsoft Office 2007-es rendszer egy olyan menü opciót is tartalmaz, melynek segítségével a felhasználók elérhetik a PDF és XML alapú formátumokat is, ugyanúgy, mint az XML Paper Specification-t (XPS) és az ODF-et.

Az ODF és az Open XML

Az Open XML ratifikálásáról folytatott eszmecsere során a formátumot gyakran hasonlították az ODF-hez. Fontos tisztában lenni azonban azzal, hogy az ODF és az Open XML nagyban eltérő tervezési céllal jött létre, ez csupán kettő a napjainkban használt sokféle dokumentumformátum közül, és mindkettő más-más felhasználói csoport és használati forgatókönyv szempontjából kínál vonzó lehetőséget.

Az ODF szorosan kötődik az OpenOffice-hoz és a kapcsolódó termékekhez, és e termékek funkcionalitását tükrözi. Az Open XML formátumok egyedülállóak a napjainkban több milliárd Office dokumentummal való kompatibilitás és pontosság szempontjából, megvédve ezzel az ügyfelek szellemi befektetéseit. Az Open XML formátum egyedi megközelítést alkalmaz  például a korlátozott munkaképességű emberek munkavégzését segítő lehetőségek tekintetében,  vagy a fájl-teljesítmény és rugalmasság tekintetében, mely képessé teszi a szervezeteket arra, hogy hozzáférjenek és integrálják saját XML adataikat a nap mint nap használt dokumentumokkal.

A 2007-es verziójú Office-alkalmazásoknál az Open XML az alapértelmezett fájlformátum, és – habár ez a beállítás bármikor megváltoztatható – vásárlóink nagy része így használja. Olyan nagyvállalati ügyfelekről is tudunk, akik az ingyenesen hozzáférhető áttérési segédeszköz használatával egy lépésben átalakították korábbi dokumentumaikat Open XML formátumra, és így  25-50%-os tárterület-megtakarítást értek el.

A Microsoft kiszélesítve hosszú távú befektetéseit, kiemelt figyelmet szentel az iparágak és platformok közti együttműködésnek  olyan területeken is, mint pl. a termék design, a más cégekkel való együttműködési egyezmények, valamint a standardok és a szellemi tulajdon hatékony licencelése.  Az OpenXML szabvánnyá emelése is ezt a paradigmaváltást tükrözi, és nem csupán szerkezete miatt, hanem az ügyfelek kiszolgálását tekintve is: megnyitja a szervezet meglévő dokumentumait, és új tartalomkezelési és együttműködési módokra nyit lehetőséget, ami pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük