Az önszabályozo rendszer a smart gridAz önszabályozo rendszer a smart grid

A Cisco ismertette Smart Grid nevű koncepcióját, amelynek révén az áramellátás és az energiafogyasztás hatékonyabbá tehető. A Cisco rendszerének lényege egy végponttól végpontig terjedő, nagyfokú biztonságot nyújtó, IP alapú hálózati infrastruktúra, amely összeköti a villamos-erőműveket, az üzleti felhasználókat és az otthonokat.

 Az önszabályozo rendszer a smart gridAz önszabályozo rendszer a smart grid

A Cisco ismertette Smart Grid nevű koncepcióját, amelynek révén az áramellátás és az energiafogyasztás hatékonyabbá tehető. A Cisco rendszerének lényege egy végponttól végpontig terjedő, nagyfokú biztonságot nyújtó, IP alapú hálózati infrastruktúra, amely összeköti a villamos-erőműveket, az üzleti felhasználókat és az otthonokat.

Ezáltal a hagyományosan fragmentált elektromos elosztórendszer intelligensebb és hibatűrő lesz, továbbá alkalmassá válik a kétirányú kommunikációra. A Cisco Smart Grid megoldásai magukba foglalják az infrastruktúra valamennyi elemét, az adatközpontoktól és az alállomásoktól kezdve a kerületi hálózatokon át egészen a fogyasztókig. A Cisco több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik az iparági szabványokon alapuló hálózatok tervezése és kiépítése terén. Ezt a tudást az áramszolgáltató hálózatokra alkalmazva megvalósítható az intelligensen vezérelt, igényalapú energiaellátás, amellyel nemcsak megtakarítás érhető el, de csökken az üvegházhatású gázkibocsátás, valamint innovatív végfelhasználói szolgáltatások bevezetésére is sor kerülhet.

A Cisco világszerte több vezető áramszolgáltatóval együttműködve olyan hálózatokat épít, amelyeken nyomon követhető az áramfelhasználás, optimalizálható az energiaszolgáltatás, csökken az energiafelhasználás és így annak költsége, fokozódik a rendszerbiztonság, és mérsékelhető a környezetterhelés. Az elkövetkező hónapokban a Cisco további termékek és szolgáltatások bevezetésével támogatja ezt a kezdeményezést. A Cisco előrejelzései szerint a Smart Grid kommunikációs infrastruktúra piac értéke az elkövetkező öt évben éves szinten mintegy 20 milliárd USD lesz.

A legfontosabb tények:

A Cisco biztonságos és intelligens rendszere nemcsak a közműszolgáltatók, a vállalatok és a fogyasztók számára jár előnnyel, hanem egyben a környezet terhelését is csökkenti:

 • – Az EPRI (Electrical Power Research Institute) kutatóintézet szerint az áramszünetek az Egyesült Államok iparának évente 50 milliárd dollár kárt okoznak. A Smart Grid a jövőben jelentősen mérsékelni fogja az áramkimaradások hatását, és ez az ERPI becslései szerint 2030-ra éves szinten 60-211 millió tonna széndioxiddal csökkenti majd az USA üvegházhatásért felelős gázkibocsátását.
 • – Az Egyesült Államok energetikai minisztériumának laboratóriuma (Energy's Pacific Northwest Laboratory) által végzett kutatások szerint a Smart Grid technológiák alkalmazásával a háztartások energiafelhasználása akár 10-15 százalékkal is csökkenthető.
 • – A GridWise Alliance szövetség szerint – amelynek a Cisco is tagja – a Smart Grid ösztönzőprogramok illetve beruházások a gazdasági élet különböző területein közvetlenül mintegy 280 ezer munkahely megteremtését segítik majd elő.

Az új szolgáltatások létrehozását és a hálózatok optimalizálását elősegítő Cisco Smart Grid megoldások az energetikai infrastruktúra teljes egészét érintik majd, beleértve az erőműveket, a vállalatokat és az otthoni felhasználókat:

 • – A biztonságos, hibatűrő és távfelügyelettel ellátott átviteli és elosztási megoldások gondoskodnak a villamos hálózat felügyeletének és költségeinek optimalizálásáról. A Cisco switchek és routerek olyan szabványokon alapuló platformokat kínálnak, amelyek intelligens, biztonságos és hatékony működést biztosítanak az elektromos alállomásokon..
 • – A Cisco megoldásai hatékony, IP-alapú gerinchálózati kommunikációt biztosítanak az intelligens mérők számára, a teljes intelligens villamoshálózati platform részévé téve azokat.
 • – A Cisco Home Energy Management és Business Energy Management megoldásai jobban hozzáférhetővé teszik az adatokat és az adatelemző eszközöket, így a háztartások, illetve a vállalatok energiaigénye, energiafelhasználása és energiaköltségei hatékonyabban optimalizálhatók. A Business Energy Management alapjául a Cisco 2009. elején bemutatott EnergyWise megoldásai szolgálnak majd, amely lehetővé teszi, hogy az üzleti fogyasztók teljes működésükre és ingatlanaikra kiterjedően optimalizálják az energiafelhasználást.
 • – A Carnegie Mellon University és más vezető kutatóközpontok szerint a villamos infrastruktúrát érő internetes biztonsági fenyegetések 49 százalékban a fizikai biztonsági rendszer elleni támadásokra vezethetők vissza. A Cisco termékkínálata és mind a fizikai, mind az internetes biztonság terén megszerzett piacvezető tapasztalata kellő segítséget nyújt ahhoz, hogy a szolgáltatók biztonságos energiaarchitektúrát hozzanak létre. Ez az átfogó és egységes megközelítés alacsonyabb működési költségeket eredményez, és a kritikus fontosságú infrastruktúra hatékonyabb internetes védelmét biztosítja.
 • – A Cisco lehető legkorszerűbb, szabványokra épülő adatközponti portfóliójával az áramszolgáltatók összetett adatgyűjtési technikájukat és tárolómegoldásaikat a villamos hálózat adatelemzésére és optimalizálására is használhatják.
 • – A Cisco teljes élettartamra szóló szolgáltatásai rendszerszintű támogatást biztosítanak egy olyan hibatűrő és egységes hálózat létrehozásához, illetve karbantartásához, amely kielégíti a Smart Grid megoldások sajátos üzemeltetési igényeit.

A Cisco elképzeléseinek megvalósításához rendszerintegrátorokkal, ágazati szállítókkal és áramszolgáltatókkal lép partnerségre:

 • – A Cisco már jelenleg is világszerte több vezető áramszolgáltatóval működik együtt, valamint a közelmúltban jelentette be, hogy részt vesz az „Energy Smart Miami" nevű programban, amelynek keretében a General Electric, a Florida Power & Light és a Silver Spring Networks vállalatokkal együttműködve az Egyesült Államok legátfogóbb Smart Grid rendszerét építik ki Miami városában.
 • – A Cisco Austin önkormányzatával és más résztvevőkkel, így például az Environmental Defense Fund nevű környezetvédelmi alapítvánnyal együttműködve a „Pecan Street Project" keretében a várost a tiszta energia és a Smart Grid törekvések egyfajta virtuális laboratóriumává teszi.

  John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója szerint: "A 21. század intelligens és biztonságosabb energiahálózatának alapját a hálózati technológia biztosítja majd. A Cisco különleges piaci helyzetéből eredően olyan egységes Smart Grid megoldást hoz létre, amely lehetővé teszi a hatékony energiaszállítást, valamint teljesen új, környezetbarát szolgáltatásokat bevezetését."

 

 • Cisco Smart Grid stratégiáa:

http://www.cisco.com/go/wlse

 • Cisco Ecolibrium blog:

http://blogs.cisco.com/green

 •  Cisco Connected Energy Management megoldása:

http://www.cisco.com/web/strategy/energy/index.html

 • Energy Smart Miami program:

http://www.energysmartmiami.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük