A párizsi Louvre Múzeum falai között kel életre idén szeptemberben a kínai császárok egykori lenyűgöző lakóhelyeként szolgáló pekingi Tiltott Város.

A párizsi Louvre Múzeum falai között kel életre idén szeptemberben a kínai császárok egykori lenyűgöző lakóhelyeként szolgáló pekingi Tiltott Város.

    A pekingi Palotamúzeum hosszú hónapok óta készül a kínai műtárgyak népszerűsítését célzó nagyszabású kiállításra, amelynek egyedülálló és lenyűgöző darabjai már becsomagolva várják, hogy hajóra rakják őket.

    A pekingi Tiltott Város emlékét őrző gyűjtemények közül néhány most először kerül kiállításra a francia művészeti élet központjában. A szeptember végén kezdődő tárlat a hatszáz évvel ezelőtt uralkodott Ming- és Csing-dinasztiák kulturális relikviái között kalauzolja végig a látogatókat.

    A kiállításon fegyverek, ruhák, bronztárgyak, jáde kőből faragott szobrok, lakkozott tárgyak, zománccal díszített porcelánok és kerámiák mesélnek a kínai császárok életéről és mindennapjairól – olvasható a China.org.cn internetes portálon.

Link és video:

http://www.china.org.cn/video/2011-08/24/content_23272781.htm

    "Ezúttal összesen 155 ősi műkincset küldünk Franciaországba. Ezek közül 22 az első osztályú nemzeti kincseink közé tartozik, és a portrék, illetve a trónok közül sok még soha nem hagyta el Kína területét. A tárlat egyszerre mutatja be a palota – mint uralkodói lakóhely és mint múzeum – történetét" – mondta Cseng-long (Chenglong), a Palotamúzeum kutatója.
    A Louvre néhány termét átalakítják, hogy alkalmasabbak legyen a gyűjtemény befogadására. A tárlatot pedig négy – politikai, művészeti, építészeti és a mindennapi életet bemutató – szekcióra bontva járhatják be az érdeklődők.
    A szállítási szakértők megkülönböztetett figyelemmel ügyeltek a törékeny darabokra, amelyek csomagolásához víz-, és rázkódásálló anyagokat használtak a sérülések elkerülése érdekében. A kiállítási darabok három külön szállítmányként fognak megérkezni Franciaországba. Az érdeklődők 2011. szeptember 29-től 2012. január 9-éig kereshetik fel a Tiltott Város a Louvre-ban című kiállítást.

kka \ kut \ ksb \ pag

MTI 2011. augusztus 29., hétfő 5:58

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük