2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A MAGYAR EU-ELNÖKSÉG TÁRGYAI — A Magyar Nemzeti Múzeumban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51857"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Eu%20elnokseg,%20mutargyak%20Nemz.Muz.%20012.thumbnail.jpg" border="0" alt="Robák Ferenc, Győri Enikő, Csorba László" title="Robák Ferenc, Győri Enikő, Csorba László" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Robák Ferenc, Győri Enikő, Csorba László</strong></span></span></p><p>A közönség számára mindössze egy hétig, 2011. július 17-ig láthatók az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztét betöltő Magyarország dísz- és ajándéktárgyai, amelyeket a kiemelkedően fontos féléves időszak idején használt. Az elnökség utolsó rendezvényének számít ez és a korábban megnyílt fotókiállítás - szintén a Magyar Nemzeti Múzeumban.

robák ferenc, győri enikő, csorba lászlóRobák Ferenc, Győri Enikő, Csorba László

A közönség számára mindössze egy hétig, 2011. július 17-ig láthatók az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztét betöltő Magyarország dísz- és ajándéktárgyai, amelyeket a kiemelkedően fontos féléves időszak idején használt. Az elnökség utolsó rendezvényének számít ez és a korábban megnyílt fotókiállítás – szintén a Magyar Nemzeti Múzeumban.

robák ferenc, győri enikő, csorba lászlóRobák Ferenc, Győri Enikő, Csorba László

A közönség számára mindössze egy hétig, 2011. július 17-ig láthatók az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztét betöltő Magyarország dísz- és ajándéktárgyai, amelyeket a kiemelkedően fontos féléves időszak idején használt. Az elnökség utolsó rendezvényének számít ez és a korábban megnyílt fotókiállítás – szintén a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A brüsszeli Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületet mindig a soros elnökség elképzelése szerint installálhatják. Ebben folytatták le a tárgyalásokat, rendeztek be könyvtárat Olvasóligettel, ún."versfákkal", a társalgóban Victor Vasarely képével a falon, és a magyar történelmet bemutató hatalmas szőnyeget tettek a padlóra (amelyet Ferenczy Noémi-díjas textilművészek készítettek).  

ajándékdobozAjándékdoboz

 Lenyűgöző szám, hogy közel 300 tonnányi anyag érkezett Brüsszelbe. A kreatív koncepció ötletgazdája Lengyel Roland, a projektmenedszer Székely Edit volt. Győri Enikő államtitkár és Robák Ferenc kormánybiztos adta át a jövő számára megőrzendő kisebb tárgyakat Csorba Lászlónak, a MNM főigazgatójának. A többi tárgyat iskolák hasznosítják Beregszászon, Csíkszeredában és más helyeken. A szóvivő ezúttal is Bakos Piroska volt.

A tervezők és a művészek célja volt, hogy a látogatók kreatívnak és innovatívnak lássák Magyarországot. Az ajándékdobozban magyar feltalálók nevéhez és a hagyományhoz fűződő emléktárgyak vannak: C-vitamin, dinamós zseblámpa, golyóstoll, Rubik-kocka, pici csupor szilvalekvár, kis üveg pálinka, matyómintás pendrive stb. A magyar gyerekek Brüsszelben kiállított rajzaiból kiderülnek álmaik, vágyaik, amit öt év múlva ismét meg lehet tekinteni a holland elnökség idején.

szakácsruhaSzakácsruha

A Tanács Főtitkárságának ajánlására csak az informális tanácsüléseken, a vezetői és szakértői üléseken van ajándékozás. Fontos, hogy egyik ajándék se haladja meg a 200 eurós értéket.

 bútorokBútorok

Amit a továbbiakban a Nemzeti Múzeum őriz, azokból láthatók: art-deco stílusú fotelek textilbőr huzattal, amelyeket hímzett tulipán motívumok díszítenek. Különlegesen összerakott lámpatestek, piros és zöld selyem nyakkendők, lila sálak, kék esernyő, Zsolnay-medál, herendi kávéskészlet, magyar szakácsruha, Liszt CD, Puskás DVD. Az elnökségi sommelier által kínált borokból a Móri Ezerjót és a Heumann-pincészet Cabernet Sauvignonját kóstolhattuk meg a remek pogácsa mellé.


 Csorba László főigazgató szerint: „Ma van a holnap tegnapja", tehát a muzeológus gondol a jövőre is. A fontos és jellemző tárgyakat meg kell őrizni a jövő embereinek számára. A magyar történelem motívumai most új értelmet nyertek. Most vizsgáztunk Európából, és a legközelebbi soros elnökségünk idején, 13 év múlva össze lehet hasonlítani a tárgyakat az újakkal – nem a szépségük, hanem a jelentésük miatt. Ezek a jövő kutatásainak alapját fogják képezni. Néhány darab most kimaradt, mint a Gömböc vagy a pálinkaautomata, azok viszont maradnak használatban.

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.