2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A pionírok találkozása, óraklub az Orexnél.

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51863"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ACsucsmodell%20%281%29.thumbnail.JPG" border="0" alt="A csúcsmodell" title="A csúcsmodell" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>A csúcsmodell</strong></span></span></p><p>Az Orex Zrt. impozáns Váci utcai Óra- és Ékszer Szalonja adott helyet az első zártkörű Óraklub rendezvénynek, melyen az órakedvelők ez alkalommal a Zenith svájci óramárka újdonságaival és muzeális darabjaival ismerkedhettek meg a Zenith külföldi képviselőinek közreműködésével. Az Orex Óraklubot azért hozta létre a cég, mert szeretné, ha az órakedvelő közönség folyamatosan betekintést nyerne az általa forgalmazott óramárkák történetébe, jelenébe és jövőjébe. Az Óraklub rendezvények negyedévente kerülnek majd megrendezésre mindig más és más óramárka bemutatásával, bemutatkozásával. 

A csúcsmodellA csúcsmodell

Az Orex Zrt. impozáns Váci utcai Óra- és Ékszer Szalonja adott helyet az első zártkörű Óraklub rendezvénynek, melyen az órakedvelők ez alkalommal a Zenith svájci óramárka újdonságaival és muzeális darabjaival ismerkedhettek meg a Zenith külföldi képviselőinek közreműködésével. Az Orex Óraklubot azért hozta létre a cég, mert szeretné, ha az órakedvelő közönség folyamatosan betekintést nyerne az általa forgalmazott óramárkák történetébe, jelenébe és jövőjébe. Az Óraklub rendezvények negyedévente kerülnek majd megrendezésre mindig más és más óramárka bemutatásával, bemutatkozásával. 

A csúcsmodellA csúcsmodell

Az Orex Zrt. impozáns Váci utcai Óra- és Ékszer Szalonja adott helyet az első zártkörű Óraklub rendezvénynek, melyen az órakedvelők ez alkalommal a Zenith svájci óramárka újdonságaival és muzeális darabjaival ismerkedhettek meg a Zenith külföldi képviselőinek közreműködésével. Az Orex Óraklubot azért hozta létre a cég, mert szeretné, ha az órakedvelő közönség folyamatosan betekintést nyerne az általa forgalmazott óramárkák történetébe, jelenébe és jövőjébe. Az Óraklub rendezvények negyedévente kerülnek majd megrendezésre mindig más és más óramárka bemutatásával, bemutatkozásával. 

A zártkörű fogadáson a meghívott törzsvásárlók, órakedvelők megtekinthették a Zenith órakülönlegességeit, és megismerhették az óramárka történetét. A Zenith európai disztribútora képviseletében megjelent Alexander Seidl és a legnagyobb Zenith magán óragyűjteménnyel rendelkező osztrák Manfred Rössler úr.

 A csúcsmodellA csúcsmodell

 Alexander SeidlAlexander Seidl

 El PrimeroEl Primero

Minden 1865-ben kezdődött, amikor Georges Favre-Jacot küldetésül tűzte ki, hogy megteremti korának legmegbízhatóbb és legpontosabb időmérőit. Ennek érdekében megreformálta a gyártási folyamatot, és elsőként, egy fedél alatt szervezte meg az addig elszigetelten dolgozó, egy-egy részfeladatot végző emberek munkáját. A cég 1911-ben vette fel a Zenith nevet, utalva az égbolt fölöttünk lévő legmagasabb pontjára, mely egyúttal a cég legmagasabb színvonalra való törekvését is szimbolizálja. A rendezvény fénypontját az jelentette, amikor ünnepélyes keretek között leleplezték a Zenith legújabb csúcsmodelljének prototípusát, a merész felfedezőről, Kolombusz Kristófról elnevezett Christophe  Colomb

45 köves modellt, mely a mechanikus óragyártás egyedülálló mérföldkövét jelenti, és melyet a legendás tengeri kronométer ihletett. A csúcsmodellt Európában az elsők között csodálhattunk meg. Legnagyobb érdekessége a 175 komponensből álló giroszkópos tourbillon, mely a pontosságért felelős szabályozóegység optimális, vízszintes helyzetét biztosítja, bármilyen irányban fordul is el az óra. A modell további különleges funkciója az időkiegyenlítés kijelzése, amely a tényleges, csillagászati naphosszúság és a naptárainkban – a kezelhetőség kedvéért – egységesen 24 órásnak tekintett naphosszúság különbségét jeleníti meg. A valódi kuriózumnak számító óra fehér és vörös arany változatban lesz kapható korlátozott darabszámban.

 

 

 

 

Az új modellek megtekintésén kívül néhány szinte már múzeumi darabot is láthattunk, többek között 1917-es kézi felhúzású szerkezetű, az amerikai haderő mérnöki alakulata számára készült 1920-as acéltokos szintén kézi felhúzású szerkezetű órát, 1938-as pilótaórát – a másodpercmutató skálája a repülési szabályoknak megfelelő, eltérő színekkel volt ellátva, valamint az 1965-ös az olasz haderő számára készült Cairelli modellt.

Az El Primero – jelenleg a legpontosabb szerkezet a világon – automata szerkezettel rendelkező kronográfokból az 1971 és 1991-es típust nézhettük meg. Nem véletlen, hogy a Zenith óramárka jellemzője világszerte a pontosság és a precizitás.

Szlogenjük a Zenith – Charles Vermot megőrzött több mint egy évszázadnyi tradíciót. A 30-as években a pilóták kedvence lett a Zenith, a márka népszerűsítésére Párizs és Marseille között Zénith-kupa néven versenyt is létrehoztak.

Az este folyamán magyar pionírok is bemutatkoztak: először Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós mesélt élményeiről megmutatva kedvenc óráját, amit az űrrepülése során viselt, majd pedig Mécs László hegymászó legújabb 8000 méteres expedíciójának képekkel illusztrált részleteit ismerhettük. Végül, de nem utolsósorban kisoroltak 10 db értékes Zenith könyvet, melyet maga a szerző, Manfred Rössler dedikált a helyszínen.

A www.luxusorak.com az alábbiakkal jellemzi a Zenith márkát:

„A céget Georges-Favre-Jacot alapította 1865-ben, és a kezdetektől arra törekedett, hogy a termelést gépesítse. A márka neve a későbbiek során lett Zenith 1905-ben, egy sikeres szerkezet nyomán, mely ezt a nevet viselte. A Zenith nagy áttörése volt az El Primero szerkezet.

Az órás mesterek már nagyon régóta kísérleteztek azon, hogy pontosabb szerkezeteket készítsenek, melynek alapja a nagyobb féllengés szám. A Zenith megoldotta, hogy a 18 ezres óránkénti féllengésszámot 36 ezerre emelte, ezzel egyidejűleg a pontosságot egytized másodpercre módosította. Továbbá a szerkezet kapott egy automata felhúzású kronográfot is. A huszadik század végén létrehozták a Rainbow Fly-Back szerkezetet, mely egy vadonatúj technikai eredmény volt, egyben megfelelt a francia hadsereg terhelési tesztjeinek. A fly-back funkció először a Hanhart órákban jelent meg a század elején. A stopper elindítása után egy másik gombbal a mutató visszaugrik kiinduló helyzetébe és azonnal újraindul. A pilóták számára ez olyan roppant fontossággal bíró funkció, hogy igen népszerű a civil pilóták körében is.

A Rainbow Fly-Back modell szivárvány elnevezése arra a jellegzetességre utal, miszerint a másodpercmutató skálája a repülési szabályoknak megfelelő, eltérő színekkel van ellátva. A gravitáció teljes kiküszöbölése: A Defy modellcsalád hosszú múltra tekint vissza, ám az utóbbi években egyre inkább sportos jelleget öltött. A legutóbbi darabot Zero-G-nek nevezték el, ezzel utalva a nulla gravitációra. A szerkezetben a gátszerkezetet és a billegőt egy gömb formájú vázban helyezték el, melyet egy kardáncsuklóval függesztettek fel. A gömb alján lévő súly gondoskodik arról, hogy a lengőrendszer mindig ugyanazt a pozíciót vegye fel, testhelyzettől függetlenül. Ezzel sikerült a lehető legnagyobb mértékben kiküszöbölni a gravitáció okozta esetleges pontatlanságokat."

A típusok mindegyikére jellemző tulajdonság: a nemesacél tok, az óra átmérő 37, 38, ill. 40 milliméter, tükröződésmentes zafírüveg, átlátszó hátlap, cseppálló, min. 50 óra járástartalék, krokodil bőrszíj.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.