Dave LiebmanDave Liebman

A Jazz Showcase célja, hogy a műfaj legtehetségesebb fiatal magyar képviselőit mutassa be. A művészek európai és amerikai jazz-szaktekintélyek előtt játszanak majd, akik szabadon választhatják ki a nekik tetsző formációkat, hogy lemezfelvételi lehetőséget, koncertturnét kínáljanak nekik. A szakmai rendezvénysorozat este a nagyközönség számára válik még érdekesebbé: a Fesztivál Színházban fellép majd a Gadó Gábor French Quartet feat. Dave Liebman, a Balogh Roland Finucci Bros Quartet, és Gonda János is.

 Dave LiebmanDave Liebman

A Jazz Showcase célja, hogy a műfaj legtehetségesebb fiatal magyar képviselőit mutassa be. A művészek európai és amerikai jazz-szaktekintélyek előtt játszanak majd, akik szabadon választhatják ki a nekik tetsző formációkat, hogy lemezfelvételi lehetőséget, koncertturnét kínáljanak nekik. A szakmai rendezvénysorozat este a nagyközönség számára válik még érdekesebbé: a Fesztivál Színházban fellép majd a Gadó Gábor French Quartet feat. Dave Liebman, a Balogh Roland Finucci Bros Quartet, és Gonda János is.

Balogh Roland és ZoltánBalogh Roland és Zoltán2011. január 14-én két olyan művészé lesz a színpad, akikre mindig is jellemző volt a kísérletezés, az új lehetőségek keresése. Gadó Gábor Budapesten kezdte jazz-életét, Babos Gyula tanította, s hamar a hazai élvonalba került. Mielőtt második hazájába, Franciaországba költözött, még Nikola Parovval körbeturnézta Európát. Párizsban Matthieu Donarier (tenorszaxofon), Sébastien Boisseau (nagybőgő) és Joe Quitzke (dob) részvételével megalakította kvartettjét, amely azóta is töretlen sikerrel koncertezik. Pályafutását 2003-ban a francia L'Académie du Jazz az év európai jazz-zenészének járó díjjal ismerte el.

Matthew GarrisonMatthew GarrisonAz est vendége a Brooklynból indulva nemzetközi karriert építő David Liebman lesz, akivel először játszik együtt Gadó Gábor. A Chick Corea, John Scofield, Al Foster, Charles Lloyd, Michael Brecker mellett is fellépő zenész maga is olyan névvé vált, akit ma már ugyanilyen felsorolásokban emlegetnek. A több mint negyven éves karriert maga mögött tudó szaxofonista a klasszikus zenétől kezdve a rockon át a free jazzig számos stílusban kipróbálta már magát, de máig elsősorban a modern kreatív és progresszív jazz egyik legjelentősebb képviselőjeként tartják számon. Ontja a könyveket és az újságcikkeket, s számos jelentős zenei díj tulajdonosa.

Gonda JánosGonda JánosA remek jazz-zenész ikerpár, Balogh Roland gitáros és Balogh Zoltán billentyűs a tavalyi Showcase-en mutatkozott be a szakmai közönségnek. A még csak 26 éves Roland tanulmányait tizenéves kora óta sikerek övezik, pályafutása legjelentősebb eredményét 2009-ben érte el, amikor a montreux-i Jazz Verseny gitártagozatának fődíját ítélték neki. 2010-ben az egyike volt annak a tíz díjazottnak, aki a Magyar Zeneművészet kategóriában átvehette a Junior Príma Díjat. Stílusára és technikájára nagy hatással volt tanára, Babos Gyula, aki a Balogh testvérek január 15-i koncertjének egyik vendégelőadója lesz.

Balogh Roland és Balogh Zoltán közös zenekara, a Finucci Bros Quartet a modern elektronikus jazz- és a bop-, illetve szving-hagyomány iránt egyaránt érdeklődve egyfajta sajátos revival fusiont képvisel, zenei példaképeik között az 50-es évektől egészen napjaink fiatal sztárjaiig impozáns a névsor: George Benson, Pat Metheny vagy Keith Jarrett hatását egyaránt élvezheti a közönség.

A koncert másik vendége a John McLaughlin, Joe Zawinul és Herbie Hancock felvételein is közreműködő Matthew Garrison lesz. A zenészcsaládba született basszusgitáros zenei tanulmányait még Olaszországban kezdte meg, ahonnan az Egyesült Államokba visszatérve a Berklee Egyetem ösztöndíjasaként tökéletesítette tudását. Karrierjének íve azóta is töretlen, eklektikus-elektronikus stílusát a legnevesebb jazzisták is elismerik.

Január 16-án Gonda János, a háború utáni magyar jazz egyik ősatyja lép fel a Fesztivál Színházban. A zongorista érdemei között nemcsak eladóművészetét, zeneszerzői életművét, de pedagógiai alapító munkásságát is egy lapon kell említeni. 1965-ben alapította meg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakát, 1993-ban pedig a tatabányai Nemzetközi Kreatív Zenepedagógiai Intézetet, melyet művészeti vezetőként irányít. Rendszeresen tart kurzusokat és előadásokat külföldi egyetemeken.  Szerzeményei elsősorban jazzdarabok, de rengeteg alkalmazott zenét komponált filmhez, zenés színpadra. Koncertjének első felében a kortárs zene és a jazz határmezsgyéjét bejáró kompozíció- és rögtönzésfüzére hallható majd, a második részben pedig Berkes Balázzsal és Kőszegi Imrével alkotott triója szólal meg, amely a magyar jazz mértékadó, úttörő jelentőségű formációjának számít.

   

    Fesztivál Színház, Előcsarnok, Zászlótér

január 14., péntek

17.00 (Zászlótér) Juhász Márton Quartet

    Juhász Márton – dob

    Lakatos Sándor – szaxofon

    Fenyvesi Márton – gitár

    Farkas Norbert – bőgő

17.30 (Előcsarnok) For Notes

    Cseh László – szaxofon

    Sándor Bálint – gitár

    Polgári László – zongora

    Fonay Tibor – basszusgitár

    Fekete Ákos – dob

18.00 (Zászlótér) Masala zenekar

    Zana Zoltán – EWI, klarinét

    Komjáti Áron – akusztikus gitár

    Horváth Balázs – bőgő

    Magyar Kornél – indiai és indonéz ütőhangszerek

18.30 (Előcsarnok) Kertész Erika & E.K. Avenue

    Kertész Erika – ének

    Rátonyi Róbert – zongora

    Frey György – basszusgitár

    Szendőfi Péter – dob

20.00 (Fesztivál Színház) Gadó Gábor French Quartet feat. Dave Liebman

    Gadó Gábor – gitár

    Dave Liebman – szoprán szaxofon

    Matthieu Donarier – tenor szaxofon

    Sébastien Boisseau – nagybőgő

    Joe Quitzke – dobok

január 15., szombat

17.00 (Zászlótér) Kovács Linda & Orbán György Duó

    Kovács Linda – ének

    Orbán György – bőgő

17.30 (Előcsarnok) Tamarazene

    Mózes Tamara – ének, zongora

    Farkas Izsák – hegedű

    Ujházi János – zeneszerzés, billentyűk

    Rock Tamás – gitár

    Horváth Dániel – dob

18.00 (Zászlótér) Király Martina

    Király Martina – ének

    Rácz Krisztián – gitár

    Herr Attila – basszusgitár

    Kovács Tamás – ütőhangszerek

18.30 (Előcsarnok) Rozsnyói Péter Trio

    Rozsnyói Péter – zongora

    Orbán György – bőgő

    Mohay András – dob

20.00 (Fesztivál Színház) Balogh Roland Finucci Bros Quartet

    Vendég: Matthew Garrison (USA) és Babos Gyula

    Balogh Roland – gitár

    Balogh Zoltán – zongora

    Horváth  Plútó  József – basszusgitár

    Bordás József – dob

    Vendég: Matthew Garrison – basszusgitár és Babos Gyula – gitár

január 16., vasárnap

17.00 (Zászlótér) Four Bones harsonakvartett

    Stürzenbaum Róbert – harsona

    Villányi László – harsona

    Halász Ágoston – harsona

    Gyetvai Péter – harsona

    Vendég: Kovács Tamás – ütőhangszerek

17.30 (Előcsarnok) Rafael Mário Quartet

    Rafael Mário – zongora

    Horváth Plútó József – basszusgitár

    Tálas Áron – dob

    Ifj. Tóth István – gitár

    Vendég: Munkácsy Eszter – ének

       

18.00 (Zászlótér) Kéknyúl Hammond Band

    Premecz Mátyás – Hammond-orgona

    Ávéd János – tenorszaxofon

    Bognár Attila – harsona

    Jász András – altszaxofon

    Zádor Tamás – gitár

    Badics Márk – dob 

18.30 (Előcsarnok) Hodek Dávid Trio

    Hodek Dávid – dob

    Sárik Péter – zongora

    Oláh Péter – bőgő

20.00 (Fesztivál Színház) Gonda János: Vonzások és választások

    Gonda János – zongora

    Berkes Balázs – bőgő

    Kőszegi Imre – dob

   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük