A Zenit hírügynökség beszámolt néhány olyan programról, amely világszerte arra irányul, hogy bizonyos embereket megfosszon attól a jogától, hogy utódokat hozzon a világra. Hihetetlennek tűnő intézkedésekről van szó, amelyek hátterében azonban napjaink egyik égető problémája áll: az emberiség nincs tudatában az emberi méltóság értékének.

A Zenit hírügynökség beszámolt néhány olyan programról, amely világszerte arra irányul, hogy bizonyos embereket megfosszon attól a jogától, hogy utódokat hozzon a világra. Hihetetlennek tűnő intézkedésekről van szó, amelyek hátterében azonban napjaink egyik égető problémája áll: az emberiség nincs tudatában az emberi méltóság értékének.

Egy brit szociológus, David Marsland nemrég napvilágot látott terve szerint a „nem megfelelő" embereket sterilizálni kell. A terv kieszelője a londoni Brunel Egyetem és a buckinghami egyetem professzora. Egy rádióadásban mondta el a hallgatóknak, hogy a kábítószerfüggők, az alkoholisták és a pszichés betegek meddővé tétele azért fontos, mert ők később erőszakosan bánnak a kiskorúakkal, illetve magukra hagyják őket.

Olyan esetekben tartja szükségesnek a beavatkozást, amikor ezek az emberek öt éven át tartó kezelés után sem szabadulnak meg ilyen jellegű gondjaiktól. Szerinte ezekben az esetekben nagyon is valószínű, hogy visszaélnek majd a felügyeletük alatt álló kiskorúakkal, ezért inkább meddővé kell tenni őket. A rádióadásban a többi résztvevő felháborodásának adott hangot.

A professzor nincs egyedül álláspontjával. 1997-ben az Egyesült Államokban Barbara Harris kidolgozott egy programot Project Prevention címmel. Háromszáz dollárt ajánlottak fel kábítószerfüggőknek, ha beleegyeznek meddővé tételükbe. Honlapjukon hirdetik szolgáltatásukat, számukra gyanús embereket szólítanak meg az utcán a javaslatukkal. Egy felmérés szerint már 1253 kliensük volt, aki elfogadta ezt a lehetőséget. Természetesen erős kritikákkal illetik a programot az Egyesült Államokban is, nemrégiben egy várandós anyákat védő szervezet a náci tisztogatási programhoz hasonlította módszerüket.
Harris az Egyesült Királyságban is propagálja beavatkozását. Egy skót asszony nemrég perelte be, mert megszólították őt az utcán, amikor egy orvosi vizit után kilencéves kisfiával együtt távozóban volt egy kórházból.
Harrist egyáltalán nem befolyásolják az ellenvélemények, legújabb terve szerint Haitin is bevezeti a programot: „ebédjegyekért cserébe fogamzásgátló injekciót adunk a nőknek, háromhavonta" – mondta.

A szellemi fogyatékosokkal szemben is sok hasonló intézkedés kerül napvilágra. Nemrégiben Angliában derült fény egy olyan esetre, hogy a helyi hatóság meddővé akart tetetni egy férjes asszonyt, akarata ellenére. A bíró nem adott rá engedélyt, mondván: „az eljárás komoly kétségeket vet fel abban a tekintetben, mennyire szólhat bele az állam a magánéletbe, a családi életbe".

Ausztráliában viszont éppen az ellenkezője történt pár hónapja: szabad kezet kapott egy család, hogy a tizenegy éves, komoly szellemi fogyatékos leányukat meddővé tetessék. Ausztráliában külön szervezet alakult a fogyatékos nők védelmében, mert – amint hirdetik – a fogyatékosok közül csak a nőket akarják arra kényszeríteni, hogy sterilizáltassák magukat.

Elszigetelt eseteknek tűnhetnének ezek, valójában azonban az utóbbi években egyre gyorsabban terjedő mentalitás gyümölcsei. Jó példa erre az, hogyan reagálnak a szülők, amikor a vizsgálaton kiderül, hogy születendő gyermekük Down szindrómás lesz. Egy ausztráliai kutatás szerint az utóbbi tíz évben háromszorosára nőtt azoknak a nőknek a száma, akik ebben ez esetben megszakítják terhességüket.

E hozzáállás másik megnyilvánulása, hogy az emberek egyre okosabb és szebb gyermekeket szeretnének. A New-York-i Egyetem felmérése szerint a genetikai tanácsadáson részt vevő páciensek 10-13 százaléka válogatni akar az embriók közül, magas, okos és sportos utódot szeretne. A felmérés eredménye mellett ott áll az a megállapítás is, hogy ez az arány csak azt mutatja, a résztvevők hány százaléka vallotta be nyíltan ezt a szándékát.
Egy másik amerikai felmérés az egyetemi lapokban megjelenő, petesejt-donort kereső hirdetéseket vizsgálta. A hirdetések jelentős részében az állt, hogy nagyobb összeget ajánlanak, ha az illetőtől okos és szép utódok várhatóak, vagyis ha szakmai életrajza szerint intelligensebb, illetve vonzó megjelenésű.
Dániában a közelmúltban alakult egy szervezet Beautiful People néven. Csak szépnek tartott emberek lehetnek tagjai, ivarsejteket és petesejteket ajánlanak olyanoknak, akik az ő segítségükkel szeretnék szebb utódokat nevelni.

Az elemzés végül megállapítja: ha az emberekből kiveszik az emberi méltóság tisztelete, rövid út vezet az okos gyerek utáni vágytól a „nem megfelelő" emberek meddővé tételéig.

Magyar Kurír

(tzs)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük