A Magyar Jazz Szövetség a Budapest Jazz Clubbal karöltve idén is megrendezi a Magyar Jazz Ünnepét, melyen a műfaj hazai nagyágyúi mellett a fiatal generáció legtehetségesebb képviselői is bemutatkozhatnak. A jazz zene sokszínűségéhez mérten idén is egymástól merőben különböző stílusú formációk lépnek színpadra.

 

A Magyar Jazz Szövetség a Budapest Jazz Clubbal karöltve idén is megrendezi a Magyar Jazz Ünnepét, melyen a műfaj hazai nagyágyúi mellett a fiatal generáció legtehetségesebb képviselői is bemutatkozhatnak. A jazz zene sokszínűségéhez mérten idén is egymástól merőben különböző stílusú formációk lépnek színpadra.

 

A fesztivál első napján az említett fiataloké a főszerep. A lelkes és legalább annyira invenciózus hangvételről a Bartók Béla közép, és Liszt Ferenc felsőfokú intézmények diákjaiból alakult formációk gondoskodnak.

 

A csütörtöki ráhangolódást követően másnap az előadók és szervezők által egyaránt nagyra tartott szakmai díjak átadása után a nemrégiben elhunyt tanítóra, sokak mesterére, Regős Istvánra emlékezik a Jazz Szövetség elnökségi tagjaiból alakult zenekar. Ezt követően a külföldi sztárzenészekkel is gyakran fellépő Zsári Tamás kvartettjéhez a Modern Art Orchestra művészeti vezetője és elsőszámú trombitása, Fekete-Kovács Kornél csatlakozik.

 

Ugyanezen a napon későbbi, a nap végét tekintve azonban korántsem kései időpontban kezdődik a jazz, RnB és minőségi pop zenében is otthonosan mozgó billentyűs, Balázs József kvintettjének produkciója. A koncertteremben zajló programot, mint minden pénteken és szombaton, ez alkalommal is hajnalig tartó ingyenes Jam Session zárja.

 

A szombati nap nyitókoncertjén a sok évtizedes kiküldetésből hazatért vibrafon virtuóz Tommy Víg partnere a népszerű gitáros, Gyárfás István lesz. Az őket követő produkció a vokális jazz rajongóit bírja maradásra, hiszen Vörös Janka hangját hallgatva képtelenség lesz elhagyni a termet. A szombati koncertfolyam ezzel közel sem ér véget.  A hazai jazz élet egyik különleges színfoltja, a minden zenei konvenciót megkerülni képes Bágyi Balázs – P. Szabó Dániel dob-cimbalom duó és vendégük Borbély Mihály szaxofonművész garantálja, hogy a háromnapos fesztivál utolsó előadásáról is teljes elégedettséggel távozzon majd a nagyérdemű.

 

A BJC azokra is gondol, akik a számos hazai jazz produkció után nemzetközi jazz csemegére vágynak. Az Alerant Jazz Estek világsztár sorozatának április 4-i vendége Miles Davis, Madonna,Sting és a legendás Weather Report egykori dobosa, az utóbbi években művészi pályáját kizárólag a jazz zenének szentelő Omar Hakim legújabb saját formációja, a The Trio of Oz lesz.

 

Jegyárak:
csütörtök: 1.200 Ft/800 Ft (diák)
péntek és szombat: 1.800 Ft/1.200 Ft (diák)
háromnapos bérlet: 4.000 Ft/2.500 Ft (diák)

 

A részletes program:

Március 21.

19:00  A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakos hallgatóinak koncertje.

21:00  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék hallgatóinak koncertje.

 

Március 22.

19:00  A Magyar Jazz Szövetség életműdíjainak átadása

19:00  Regős István Jazzfed emlékzenekar

20:30  Zsári Tamás Quartet feat. Fekete-Kovács Kornél

21:45  Balázs József Quintet

23:00  Jam session

 

Március 23.

19:00  Tommy Víg – Gyárfás István duó

20:00  Vörös Janka e-Series

21:00  Bágyi – P.Szabó duo feat. Borbély Mihály

22:30  Jam session

 

2013. március 21-23.

Budapest Jazz Club

1136 Budapest, Hollán Ernő u. 7.

 

www.bjc.hu

www.facebook.com/BudapestJazzClub

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük