Az IBM (NYSE: IBM) 2011. augusztus 26-i bejelentése szerint a vállalat továbbra is lendületben van a globális szerverpiacokon. Az IDC elemzőcég a piaci részesedés növekedéséről és a versenytárs rendszerek átállításának fokozódó mértékéről számolt be az IBM második negyedéves eredményei kapcsán.

 

Az IBM (NYSE: IBM) 2011. augusztus 26-i bejelentése szerint a vállalat továbbra is lendületben van a globális szerverpiacokon. Az IDC elemzőcég a piaci részesedés növekedéséről és a versenytárs rendszerek átállításának fokozódó mértékéről számolt be az IBM második negyedéves eredményei kapcsán.

 

Az IDC egész világra kiterjedő negyedéves szerverpiaci jelentése alapján az IBM vezeti a (gyártói) bevételnövekedést realizáló cégek sorát. A vállalat 30,5 százalékos piaci részesedést ért el a második negyedévben, a HP növekedése ugyanebben az időszakban 29,8 százalék volt.

 

Az előző év azonos időszakához képest 24,5 százalékkal gyarapodott a vállalat bevétele a szerverüzletágban, amely 1,6 százalékos piacrészesedés növekedést jelent. Ez jobb eredmény, mint a teljes piacon jelentkező 17,9 százalékpontos erősödés. Az IDC elemzése szerint – bevétele alapján – ismét az IBM volt a UNIX® szerver piacának vezető vállalata. Míg a versenytársak veszítettek pozícióikból, a vállalat 5,2 százalékpontos erősödést mutatott fel egy év alatt, s így az IBM Power SystemsTM 47,4 százalékos piaci részesedést ért el. Az x86-os piacon az IBM System x® 15,3 százalékkal erősödött a tavalyi év azonos időszakához képest.

 

Továbbra is az IBM vezeti a szerverek piacát a több mint $250,000 dollár értékű szegmensben, 69,5 százalékos gyári bevétel részesedést elérve a negyedévben. A növekedés elsősorban a továbbra is kitűnően teljesítő, tavaly bemutatott IBM zEnterpriseTM mainframe-eknek köszönhető. Az IDC szerint sorozatban ez volt a negyedik olyan negyedév, amikor az IBM System z® és z/OS operációs rendszert futtató egyéb platformok 1 milliárd dollárnál magasabb bevételt hoztak, így a teljes szerver-bevételek 9 százalékát tették ki ebben a negyedévben.

 

Versenytárs rendszerek leváltása

 

Az IBM jelentése szerint a második negyedévben a vállalat rekordszámú – 847 -versenytársak által forgalmazott szervert és tárolóegységet cserélt le; ebből 253 esetben Oracle/Sun, 248 esetben pedig HP hardvert váltottak le. Az IBM Power Systems 334 ügyfélnél bonyolított le cserét a negyedévben – ezek mintegy kétharmada (210) Oracle/Sun, a maradék egyharmad (110) HP gép volt. Az IBM 5 éve elindított migrációs programja számos ügyfélnek segített átállni IBM rendszerekre, azóta a vállalat 7210 esetben váltotta le a versenytársak eszközeit IBM szerverekre és tárolóeszközökre.

 

Az IBM gépeket övező bizalom elsősorban folyamatos fejlesztéseinknek köszönhető – kommentálta a számokat Szűcs József, az IBM Magyarország hardver üzletágának igazgatója. Az IBM vezető piaci pozíciójával kapcsolatban hozzátette: a vállalat helyzete azért is különleges, mert a Smarter Computing megoldások részeként rendkívül megbízható infrastruktúrát kínál ügyfeleinek. Mindezek stabil hátteret jelentenek az olyan üzleti szolgáltatások számára, mint a felhő- alapú megoldások,  az üzleti intelligencia vagy analitika alkalmazások.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük