A T-Mobile szervezésében március 5–étől 6-áig Budapesten tanácskoznak az UMTS Fórum, a 3G/UMTS és továbbfejlesztett változatainak  világméretű elterjesztését célul kitűző nyílt nemzetközi szervezet tagjai.

 

 

A T-Mobile szervezésében március 5–étől 6-áig Budapesten tanácskoznak az UMTS Fórum, a 3G/UMTS és továbbfejlesztett változatainak  világméretű elterjesztését célul kitűző nyílt nemzetközi szervezet tagjai.

 

A tanácskozás egyik fő témája a szélessávú 3G/HSDPA-hálózatok továbbfejlesztését jelentő, a szupergyors mobilinternet-szolgáltatásra képes Long Tem Evolution (LTE)- Global Mobile Broadband piaci lehetőségeivel  kapcsolatos kérdések megvitatása lesz. Emellett a kétnapos tanácskozás témái között szerepel a mobil-tv és az UHF frekvenciasáv jövőbeni mobilcélú felhasználásának kérdésköre is. A T-Mobile (korábban Westel 900 GSM) 10 évvel ezelőtt, 1998. december 9-én társult tagként, a Közép- Európa mobilszolgáltatói közül elsőként csatlakozott az UMTS Fórumhoz.

Az UMTS Fórum budapesti plenáris tanácskozásán a résztvevők többek között megvitatják a Magyarországon is egyre elterjedtebb 3G/UMTS továbbfejlesztésének legmagasabb szintjét jelentő Long Tem Evolution (LTE) technológiával kapcsolatos marketing, szabványosítási és szabályozási kérdéseket. Az LTE jelentős előrelépés lehet a szélessávú mobilinternet terén, hiszen az UMTS/HSPA hálózatokra építve alkalmas lesz szélessávú mobil adatátviteli igények tömegszerű kielégítésére. Azaz a mobilszolgáltatók meglévő hálózatukra alapozva, annak továbbfejlesztésével a jelenleginél jóval több előfizetőnek a mostaninál nagyobb adatátviteli sebességet biztosíthatnak.

Várakozások szerint az LTE – Global Mobile Broadband hálózatok 2010-től válnak elérhetővé, 2011-től pedig általánosan elterjedhetnek.

A T-Mobile szervezésében megrendezésre kerülő budapesti találkozón szó esik majd a 3G/UMTS és azon túlmutató rendszerek számára a spektrumszükségletek biztosításával kapcsolatos mobiliparági érdekérvényesítési tevékenységről is. A mobiliparág és ezen belül az  UMTS Fórum erőfeszítéseinek jelentős szerepe volt a 2007. évi Rádiótávközlési Világértekezlet azon kedvező döntésében, miszerint a digitális televíziós műsorszórásra történő átállásból származó „digitális hozadék" részeként mobilszolgáltatások céljára az UHF frekvenciasávon belül felosztásra került egy 72 MHz sávrész 2015-től.

Az UMTS Fórum nyílt nemzetközi szervezet, amelynek fő célja, hogy világszerte elősegítse a 3G/UMTS rendszerek és szolgáltatások elterjedését. Az UMTS Fórumban a mobiltávközlés valamennyi résztvevője képviselteti magát (gyártók, operátorok, alkalmazásfejlesztők), ily módon össziparági konszenzusos ajánlásokat fogalmazhat meg kormányzati és pénzügyi szervezetek számára. Ezen túlmenően piaci szempontokat jelenít meg a szabványosító szervezetek (ETSI, 3GPP) számára és jövőbeni spektrumigényeket fogalmaz meg a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) és a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete (CEPT) felé a jelenlegi, illetve a 3G-n túlmutató rendszerek számára. Az UMTS Fórum fő célja, hogy közös mobiliparági jövőképet alakítson ki a 3G/ UMTS-ről és   továbbfejlesztéséről, és biztosítsa azok világméretű sikerét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük