2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A megelőzés olcsóbb, a rugalmasabb ösztönzés hatékonyabb – az ombudsman az adósságkezelés intézményéről

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/20168"><img class="image thumbnail" src="/files/images/onbucc.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.obh.hu/" title="http://www.obh.hu/" width="100" height="88" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.obh.hu/">http://www.obh.hu/</a> </strong></span></span>Az adósságkezelési szolgáltatás fontos és hatékony állami alapjogvédelmi eszköz. Segíthet megelőzni a tartozásukat átmenetileg törleszteni képtelen emberek lecsúszását, akár hajléktalanságig vezető anyagi ellehetetlenülését. Az ombudsman a hatékonyabb megelőzés érdekében javasolja a szabályozás finomítását, rugalmasabbá tételét.<br /><td valign="top"> </td>  <img class=" size-full wp-image-1110" src="https://euroastra.hu/wp-content/uploads/2007/07/spacer.gif" border="0" width="15" height="15" />

http://www.obh.hu/http://www.obh.hu/ Az adósságkezelési szolgáltatás fontos és hatékony állami alapjogvédelmi eszköz. Segíthet megelőzni a tartozásukat átmenetileg törleszteni képtelen emberek lecsúszását, akár hajléktalanságig vezető anyagi ellehetetlenülését. Az ombudsman a hatékonyabb megelőzés érdekében javasolja a szabályozás finomítását, rugalmasabbá tételét.

 

  spacer

http://www.obh.hu/http://www.obh.hu/ Az adósságkezelési szolgáltatás fontos és hatékony állami alapjogvédelmi eszköz. Segíthet megelőzni a tartozásukat átmenetileg törleszteni képtelen emberek lecsúszását, akár hajléktalanságig vezető anyagi ellehetetlenülését. Az ombudsman a hatékonyabb megelőzés érdekében javasolja a szabályozás finomítását, rugalmasabbá tételét.

 

  spacer
    
Szabó Máté egy panasz kivizsgálása során alkotmányos visszásságot ugyan nem tapasztalt, ám arra lát még lehetőséget, hogy javítsanak a jelenlegi szabályozáson. A panaszos azt kifogásolta, hogy a helyi önkormányzat képviselőtestülete elutasította az adósságcsökkentési támogatás iránti ismételt kérelmét. A testület arra hivatkozott, hogy egy korábbi adósságcsökkentési támogatást meg kellett vonnia, mert az igénylő megszegte az együttműködési és fizetési kötelezettségét, a támogatás pedig a megszüntetésétől számított 24 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.

Az ombudsman arra a következtetésre jutott, hogy az önkormányzat eljárása megfelelt a hatályos jogszabályoknak. Megkereste a szociális és munkaügyi minisztert is, aki úgy válaszolt, hogy az adósságkezelési szolgáltatásban való részvétel feltételeként a jogosultnak tevékenyen részt kell vennie a probléma megoldásában, meg kell fizetnie az adósság egy részét és meg kell jelennie tanácsadáson. Az ismételt igénylésre vonatkozó 24 hónapos moratórium ennek arányos és a jogosultat megfelelően ösztönző eszköze.

Válaszlevelében az ombudsman kifejtette, hogy a jogosult ösztönzését és érdekelté tételét alapvető fontosságúnak tartja, ilyen helyzetekben ugyanis csak az állam és polgára közötti együttműködéssel lehet hatékony megoldást találni. A hatályos szabályozás problémáját Szabó Máté az automatizmusában látja, abban, hogy a 24 hónapos moratórium alkalmazásában nem ismer kivételt.

Az átmeneti fizetésképtelenséghez különböző okok vezethetnek, az adósságkezelési szolgáltatásban résztvevők személyes körülményeiben is bekövetkezhet jelentős változás. Ezért a biztos megfontolásra javasolta a miniszternek, hogy tegyen lépéseket egy rugalmasabb, arányosabb, a megelőzést hatékonyabban elősegítő jogi megoldás kidolgozására. Ilyen lehetőség lenne például a 24 hónapos határidő rövidítése, vagy hogy az önkormányzat kapjon mérlegelési lehetőséget. Érvényesíteni lehetne a fokozatosság elvét is úgy, hogy az első alkalommal rövidebb, a második alkalommal akár hosszabb időtartamú moratóriumot alkalmaznának.

A biztos levelében utalt arra is, hogy a hajléktalanok emberi jogaival foglalkozó projektjének alapvető célkitűzése a párbeszéd előmozdítása, és hogy felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára. Az ombudsman szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan növekszik majd az adósságkezelési szolgáltatás jelentősége. A szociális területen pedig a megelőzés az államnak lényegesen kevesebb terhet jelent, mint a már bekövetkezett probléma, például a hajléktalanság kezelése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.