2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Néprajzi Múzeum új, lakókocsiban megrendezett utazó időszaki kiállítása.

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51974"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/lakokocsi_LEGO_Neprajzi_Muzeum.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span><strong>ETNOMOBIL 2.0 - </strong><strong>Kiállítás, fotóműterem, archívum. </strong><em>A kiállítás a mozgás és a kultúra kapcsolatát mutatja meg mai tárgyak és történetek mozaikos elrendezésével, a látogatók bevonásával.  A lakókocsiban utazó kiállítás a MaDok-program 2011-es kiemelt rendezvénye. </em></p> <p><strong> </strong>

lakokocsi lego neprajzi muzeum.thumbnailETNOMOBIL 2.0 – Kiállítás, fotóműterem, archívum. A kiállítás a mozgás és a kultúra kapcsolatát mutatja meg mai tárgyak és történetek mozaikos elrendezésével, a látogatók bevonásával.  A lakókocsiban utazó kiállítás a MaDok-program 2011-es kiemelt rendezvénye.

 

lakokocsi lego neprajzi muzeum.thumbnailETNOMOBIL 2.0 – Kiállítás, fotóműterem, archívum. A kiállítás a mozgás és a kultúra kapcsolatát mutatja meg mai tárgyak és történetek mozaikos elrendezésével, a látogatók bevonásával.  A lakókocsiban utazó kiállítás a MaDok-program 2011-es kiemelt rendezvénye.

 

Az EtnoMobil 2.0 című alternatív múzeumi kiállítási kezdeményezés több szempontból is izgalmas: hiszen nem egy múzeum vesz részt benne, hanem tizenhét! Múzeumok csinálják, mégsem a múltról szól, hanem arról a világról, amiben élünk. Széles intézményi keret, szerteágazó téma (mozgás és kultúra), a megvalósításra mégis összesen 10 négyzetméter jut, egy erre a célra átalakított lakókocsiban, ami július 20 és október 15 között rója az utakat egy muzeológus és egy múzeumpedagógus közreműködésével. Részletekből összeillesztett világ, amit a látogatók írnak tovább saját tárgyaikkal és történeteikkel. Olyan, mint egy mozaik, vagy kirakós játék. A témák közül néhány kedvcsinálónak: utazás és mobilitás, menekülés, üzleti utazás, tanulás célú „felfedezés", diaszpórák utazásai, kamaszok mobil tárgyai, turizmus, rendszeres munkába járás, tájékozódás, mozgáskorlátozottság és mobilitás, zöld út, utazás és modellezés, utazás és higiénia.

 

Az EtnoMobil 2.0 különleges műtárgyait és a mozgás különféle eseteit szemléletes és interaktív játékokkal teszi a közönség számára élvezetessé. Az egyes megállókban a folyamatos Interaktivity során bárki részt vehet a műtárgyrejtvényben, alternatív tárlatvezetővé válhat, készíthet bérletet, mozgási naplót, körpanorámát, vagy éppen saját mobil tárgyának dokumentálásával is bekapcsolódhat a múzeumi mozgásba. 

 

Első megálló: Néprajzi Múzeum, 2011. július 20.

Megnyitó performansz:

2011. július 20. szerda 11-12 óra között, a Néprajzi Múzeum előtti járdán.

A megnyitón közreműködik: Tárnok Marica bábművész és a lakókocsis brigád

Második megálló:

Művészetek Völgye Fesztivál, Kapolcs (Kastély), 2011. július 22-31.

Továbbá (augusztus): Bánkitó Fesztivál, Sziget Fesztivál

Az EtnoMobil 2.0 kiállításban együttműködő intézmények:

 

Néprajzi Múzeum, Budapest

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény, Budapest

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest

XVIII. kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény, Budapest

Városi Múzeum, Nagyatád

Iparművészeti Múzeum, Budapest

Magyar Zsidó Levéltár, Budapest

ELTE BTK Néprajzi Intézet, Budapest

Tragor Ignác Múzeum, Vác

Savaria Múzeum, Szombathely

Palóc Múzeum, Balassagyarmat

Textilmúzeum, Budapest

Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum, Budapest

 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet – Bajor Gizi Színészmúzeum, Budapest

 

A kiállítás rendezője:

Frazon Zsófia (Néprajzi Múzeum)

www.neprajz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.