2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Befejeződtek a munkálatok és elindult a próbaüzem Magyarország legnagyobb biogázüzeménél

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51976"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/latvanyterv.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span> Utolsó fázisába lépett a szarvasi biogázüzem építkezése: a Magyarország legkorszerűbb mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékokat újrafelhasználó erőművét építő Aufwind már az utolsó simításokat végzi, valamint megkezdte a próbaüzemet, hogy ősszel átadhassa az ország legnagyobb teljesítményű biogázüzemét.</p> <p>

Utolsó fázisába lépett a szarvasi biogázüzem építkezése: a Magyarország legkorszerűbb mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékokat újrafelhasználó erőművét építő Aufwind már az utolsó simításokat végzi, valamint megkezdte a próbaüzemet, hogy ősszel átadhassa az ország legnagyobb teljesítményű biogázüzemét.

Utolsó fázisába lépett a szarvasi biogázüzem építkezése: a Magyarország legkorszerűbb mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékokat újrafelhasználó erőművét építő Aufwind már az utolsó simításokat végzi, valamint megkezdte a próbaüzemet, hogy ősszel átadhassa az ország legnagyobb teljesítményű biogázüzemét.


A németországi, regensburgi székhelyű Aufwind Neue Energien GmbH alapítása (1996) óta tervez, kivitelez és üzemeltet biogáz projekteket. Az Aufwind létesítette – a biogáz-felhasználás szempontjából vezető – Németország első olyan üzemét, amely biometánt táplál a földgázhálózatba. A cég biogáz projekt portfoliója jelenleg 25 MW-nál nagyobb beépített villamos kapacitással rendelkezik, amelyet ca. 1200 m³/óra teljesítményű biometán előállítása egészít ki. A magyarországi, nettó bekerülési értéken számítva csaknem 5 milliárd forintos és 4,2 MW teljesítményű biogáz projekt a világviszonylatban is elismert Aufwind számára már most sikertörténet.

 

A szarvasi projekt 2 és félszer akkora, mint az eddigi legnagyobb magyar biogázerőmű, így jó ideig csúcstartó lehet az Aufwind 4,2 megawattos erőműve, amely egy 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátására is alkalmas. Az ugyancsak szarvasi székhelyű, Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. együttműködésével felépült és mostantól próbaüzemmel működő projekt két helyszínen valósul meg: Szarvas külterületén épült fel a biogázüzem (kiszolgáló létesítményeivel együtt), míg a Gallicoop telephelyén történik a termelt biogáz több mint 80 %-ának energetikai hasznosítása, kapcsolt villamos-, hő- és hidegenergia formájában. A két helyszínt 4,2 km-es gázvezeték köti össze. Az Aufwind projektigazgatója, Kecskés József véleménye szerint „ez a típusú és volumenű energia-felhasználás tesz egy energetikai projektet életképessé és hosszú távon fenntarthatóvá."

 

A projektben közreműködő Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója, Erdélyi István így fogalmazott: „Ez a biogázüzem igazán példamutató fejlesztési beruházás Kelet-Magyarországon, hiszen olyan hulladék- és mezőgazdasági szerves anyagokat használ fel, amelyek évszázadok óta képződnek, csak eddig a természetben szabadon bomlottak le. Ám mostantól zárt rendszerben, környezetbarát módon feldolgozzuk és újrahasznosítjuk."

 

Az Aufwind tervei szerint idén szeptemberben kerül sor az üzem ünnepélyes átadására.

Az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. anyavállalata, a megújuló energia projektek tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozó, regensburgi székhelyű Aufwind Neue Energien GmbH 1996-ban alakult, Aufwind Schmack Neue Energien GmbH néven. A műszaki innovációknak köszönhetően az Aufwind Neue Energien mára mind a német, mind a kelet-európai biogázpiacon vezető szerepre tett szert a projektfejlesztés területén.

A cég 2001-ben létrehozta Németország első biogáz befektetési alapját. 2005-ben Németországban felépítette Európa akkori legmodernebb (3,1 MWel) biogázerőművét Hünxe-ben, majd a következő évben az ország első biometánüzemét Plieningben, ahol óránként 920 Nm3 „nyers" biogáz földgáz-egyenértékű gázzá történő feldolgozása, tisztítása és a helyi vezetékes földgázhálózatba való betáplálása valósul meg. 2009-ben fejezte be Lengyelország legnagyobb (2,2 MWel) biogázüzemének kivitelezését, 2010 októberében pedig átadta Spanyolország legnagyobb (3,3 MWel) tetőbe integrált fotovillamos erőművét. Idén lezárult Magyarország legnagyobb (4,2 MWel) biogázüzemének létesítése Szarvason és már ősszel megindul a kereskedelmi üzem is.

www.aufwind.com

 A 3,9 milliárd forintos szarvasi biogázüzem projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 494 millió forint támogatásban részesült (GOP-2008-2.1.2/D Komplex technológiai beruházás a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások részére).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.