Nokia 5310 XpressMusicNokia 5310 XpressMusic 

Furcsa dolog a nyelv, ami Finnországban ajtót jelent nalunk kisdedóvót. Igy nem csoda, hogy a hazai beharangozó sajtótéjékoztatón a jelenlkévõk ízlelgették a szót, amit ebben azesetben egy WEB 2.0 specifikációknak is megfelelõ portált jelent, s amit az év vége elõtt nyitnak meg a magyar közönségnek is.

Nokia 5310 XpressMusicNokia 5310 XpressMusic 

Furcsa dolog a nyelv, ami Finnországban ajtót jelent nalunk kisdedóvót. Igy nem csoda, hogy a hazai beharangozó sajtótéjékoztatón a jelenlkévõk ízlelgették a szót, amit ebben azesetben egy WEB 2.0 specifikációknak is megfelelõ portált jelent, s amit az év vége elõtt nyitnak meg a magyar közönségnek is.

A mobilkészülékek fokozatosan a digitális tartalmak élvezetének és az élmények megosztásának legnépszerûbb platformjaivá alakulnak át. Az Ovi a legjobb digitális tartalmakat, közösségeket és élményeket a legjobb mobilkészülékekkel hozza össze. A finnül ajtót jelentõ Ovi a Nokia szolgáltatások kapujaként is mûködik.

Az Ovit elérhetjük saját személyi számítógépünkrõl, de igazi elõnyei akkor mutatkoznak meg, ha mobilkészülékrõl vesszük igénybe a szolgáltatást.  A Nokia az Ovi elindításával integrálta a mobilkészülékeket, a felhasználói felületeket és az internetes szolgáltatásokat, és így még több digitális élményt fedezhetünk fel, élhetünk át, oszthatunk meg másokkal természetesen akár útközben.

Az Ovi belépõt jelent a Nokia internetes szolgáltatásaihoz, többek között a Nokia Music Store-hoz, a Nokia Maps-hez és az N-Gage játékokhoz. Emellett az internetes közösségek felé is ajtót nyit, így a felhasználók közvetlenül egy Nokia mobiltelefonról vagy a személyi számítógépükön keresztül egyetlen helyen hozzáférhetnek tartalmaikhoz, társaságukhoz és kapcsolataikhoz.

Az Ovi világa és szolgáltatáskínálata a fogyasztók visszajelzései és ötletei alapján folyamatosan bõvül. Az Ovi. com elsõ nyilvános változata várhatóan 2007 végén indul angol nyelven, míg a további funkciók és nyelvváltozatok beindulása 2008 elsõ félévében várható.

Nokia zeneáruház

Nokia N95 8GB Music StoreNokia N95 8GB Music StoreAz Ovival elérhetjük az új Nokia Music Store-t (http://music.nokia.com/ ), amely a legfontosabb elõadók, független kiadók és hazai mûvészek több millió felvételét kínálja. A zeneboltban szabadon böngészhetünk a dalok között, tölthetjük le és szinkronizálhatjuk azokat a számítógépre vagy közvetlenül egy kompatibilis Nokia mobilkészülékre, vagyis igényeink szerint jutunk hozzá a kedvelt zenéinkhez.

Fontos tudni, hogy a NOKIA eddig még nem csatlakozott a zenéket másolásvédelem nélkül árusító kezdeményezésekhez, a zenéket csak a megahározott készülékekhez kötve vásárolhatjuk meg. Újdonság viszont, hogy a Nokia most már más másolásvédelmeket (finoman szólva DRM technológiákat) is támogat, így a Microsoft-ét is. De képes a másolásvédelem nélküli zenék és videók lejátszására is.

A Nokia Music Store az új Nokia N81-en és a Nokia N95 8 GB-on a Nokia Music Store ikonról vagy számítógépen keresztül egyszerûen elérhetõ. A megvásárolt számokat a Windows Media Player-rel vagy az év vége felé megjelenõ új Nokia Music számítógépes klienssel egyszerûen vihetjük át a Nokia készülékre. A Nokia Music személyi számítógép kliens lehetõvé teszi a zenelisták fordított irányú szinkronizálását, a dalmásolást a CD-rõl egyszerre a készülékre és a számítógépre, a megvásárolt zenék automatikus szinkronizálását és a Nokia Music Store közvetlen elérését.

Kutathatunk új zenék után vagy rákereshetünk kedvenc elõadónkra, dalunkra vagy albumunkra, félperces felvételeket hallgathatunk meg, és ajánlókat is olvashatunk. Ha megtetszik egy szám, akkor azonnal megvehetjük és letölthetjük a Nokia N81-re, vagy a késõbbi vásárláshoz felvehetjük a kívánságlistánkra. Egy-egy dal ára 1 euróról indul. Többféle fizetési módszer közül választhatunk, vásárolhatunk többek között hitelkártyával, PayPalon keresztül vagy feltöltõkártyával.

A Nokia Music Store a legfontosabb kiadók és szerte a világon több ezer független kiadó felvételeit kínálja, így választékában mindenki megtalálja a kedvére való zenét. A Nokia a nemzetközileg ismert sztárok mellett minden más zeneüzletnél több hazai tartalmat kíván biztosítani. Ha nincs konkrét elképzelésünk a keresett zenérõl, akkor próbáljuk ki a dinamikus ajánlómotort és a mûfaj szerint összeállított zenelistákat.

A Nokia Music Store õsszel a legfontosabb európai piacokon nyílik meg, és a következõ hónapok folyamán újabb európai és ázsiai üzletek indulnak be.

Nokia N-Gage

Nokia N81 8GBNokia N81 8GBAz Ovin át az új N-Gage mobiljáték-szolgáltatást is elérhetjük. Az N-Gage kifejezetten a mobiljátékokhoz készült platform, amelyen a játékosok végigböngészhetik az N-Gage játékokat, ingyenesen kipróbálhatják és (a hálózaton keresztül vagy számítógépen) megvásárolhatják azokat, majd a piacon található több tízmillió kompatibilis Nokia készülék egyikén játszhatnak. Az élményt másokkal is megoszthatjuk, ha kapcsolatba lépünk barátainkkal, kihívjuk egy játékra a világszerte játszó többi játékost, és részt veszünk az N-Gage aréna közösségi programjaiban.

Az N-Gage hozzáférést biztosít a mobilkészülékünkön tárolt játékokhoz és lehetõséget biztosít további játékok vásárlás elõtti kipróbálására. Az N-Gage játékokhoz, játékosokhoz, játékstatisztikákhoz (például a saját adatokhoz és eredményekhez) és közösségekhez jelent kapcsolódási pontot, és mindezt egy helyen biztosítja – amelyet a mobilkészülékrõl vagy a számítógéprõl érhetünk el.

Köztudott, hogy a világ legelsõ mobiljátékát, a Kígyót a Nokia adta ki. A vállalat az N-Gage-en ezentúl is megjelentet saját játékokat. A Nokia emellett a vezetõ játékkiadókkal is együttmûködik annak érdekében, hogy az N-Gage platformon megvalósítható játékok legjavát kínálja. A vállalat már bejelentette stratégiai együttmûködését a Capcommal, a Digital Chocolate-tel, az EA-vel, a Gamelofttal, a Glu Mobile-lal, az Indiagames-zel, az I-play-jel, a THQ Wireless-szel és a Vivendi Games Mobile-lal.

A Nokia eddig az alábbi saját játékokat adta ki:

Bounce Boing Voyage

Hooked On: Creatures of the Deep

Mile High Pinball

ONE

Pro Series Golf

Snakes Subsonic

Space Impact: Kappa Base

System Rush: Evolution

Harmadik fél által kiadott játékok:

Electronic Arts: The SimsTM 2 Pets, Tetris?, Tiger Woods PGA Tour?, EA SportsTM FIFA 08

Gameloft: – Asphalt 3: Street Rules, Brothers In Arms, Brain Challenge, Midnight Pool, Dogz, Block Breaker Deluxe, Midnight Poker

Glu Mobile: World Series of Poker? Pro Challenge

I-play: Super Mah Jong, World Rally Championship

Vivendi Games Mobile: Crash Bandicoot

Az N-Gage a Nokia S60 készülékek széles választékával lesz kompatibilis, így a vásárlók az egyéni igényeinknek legmegfelelõbb készüléket választhatják. 2007 novemberétõl az N-Gage az alábbi Nokia készülékekkel kompatibilis:

  • Nokia N73
  • N81 és Nokia N81 8GB
  • Nokia N93 és N93i
  • Nokia N95 és Nokia N95 8GB

Az N-Gage szolgáltatás 2007 novemberétõl lesz világszerte elérhetõ. Ekkor a http://www.n-gage.com címrõl (személyi számítógépre vagy mobilra) ingyenesen le lehet majd tölteni és fel lehet telepíteni az N-Gage alkalmazást. A Nokia értékesítési csatornáin keresztül forgalmazott játékok ára (adók nélkül) 6 és 10 euró között mozog majd, fizetni pedig hitelkártyával vagy – amennyiben van rá mód – a mobiltelefon-számlán keresztül lehet. A Nokia folyamatosan egyre több Nokia Series 60 készüléken teszi elérhetõvé az N-Gage-et.

Nokia Maps

A Nokia Maps beépül az Oviba. A Nokia Maps személyes navigációs készülékké változtatja a mobiltelefont, és a szolgáltatás most már az összes Nokia Nseries multimédiás számítógép, Nokia Eseries készülék és sokféle más Nokia mobiltelefon alapfelszereltségébe beletartozik.

A Nokia Maps ingyenes és a Nokia készüléken több mint száz országban kínál térképszolgáltatást, útvonaltervezést (A-ból B-be) és útmutatót a látványosságokhoz (turistanevezetességekhez, szállodákhoz, éttermekhez, stb.). További díjért a beépített GPS-sel rendelkezõ, vagy GPS-tartozékokkal felszerelt készülékekhez városkalauzok és beszédhangos navigáció is kapható.

A mobilkészülék és a Nokia Maps szoros integrálásának köszönhetõen a szolgáltatás egyszerûen használható – ha például szeretnénk megtalálni egy éttermet, az eredmények megjelenésekor az asztalfoglaláshoz csak a ?Hívás" gombot kell megnyomni, a telefonszámot fel sem kell írnunk. Ezután az útvonaltervezõ szolgáltatással megkereshetjük a leggyorsabb odavezetõ utat, ha pedig navigációs szolgáltatásra is elõfizettünk, akkor lépésrõl lépésre haladó útbaigazítást kapunk. A Nokia Maps a frissített letöltéseknek és a navigációnak köszönhetõen teljes egészében kiváltja a személyes navigációs készülékeket, így a zsebünkben és a bõröndben is több hely marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük