2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Nokia egyszerűbbé és jövedelmezőbbé teszi a fejlesztőknek a világ legnagyobb okostelefon-közösségének elérését

6 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43358"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/nokia-logo_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="68" /></a></span>A Nokia  számos jelentős újítást mutatott be a fejlesztői eszközökben, amelyekkel egyszerűbb és jövedelmezőbb lesz az olyan alkalmazások fejlesztése, amelyek elérik a világ legnagyobb mobilfelhasználói közösségét.</p><p>

nokia logo 0.thumbnailA Nokia  számos jelentős újítást mutatott be a fejlesztői eszközökben, amelyekkel egyszerűbb és jövedelmezőbb lesz az olyan alkalmazások fejlesztése, amelyek elérik a világ legnagyobb mobilfelhasználói közösségét.

nokia logo 0.thumbnailA Nokia  számos jelentős újítást mutatott be a fejlesztői eszközökben, amelyekkel egyszerűbb és jövedelmezőbb lesz az olyan alkalmazások fejlesztése, amelyek elérik a világ legnagyobb mobilfelhasználói közösségét.

A fontosabb eredmények:

  • Jelentős javítások a Nokia Qt szoftverfejlesztő csomagban, melynek köszönhetően a Nokia Symbian-alapú okostelefonjaira írt programok sorainak száma 70 százalékkal csökken,
  • Fejlesztések az Ovi Áruház felhasználói élményében, beleértve az új külsőt és használatot, amelynek segítségével nőtt a gyorsaság és könnyebb megtalálni az alkalmazásokat;
  • Alacsonyabb belépési küszöb és megnövelt pénztermelési lehetőségek a fejlesztőknek, többek között ingyenes Java és Symbian aláírás, alkalmazásba ültetett értékesítés, kedvezőbb részesedés a bevételekből, valamint újabb fejlesztői analitika.

„Bejelentéseink minden bizonnyal több nagyszerű alkalmazást hoznak majd a Nokia termékekhez, különös tekintettel a ma bejelentett új Symbian-alapú okostelefonok családjához – mondta Purnima Kochikar, a Forum Nokia alelnöke. – Sokkal egyszerűbbé és jövedelmezőbbé tettük az emberek számára az alkalmazások fejlesztését telefonjainkhoz. Hiszünk abban, hogy ez még több fejlesztőt fog meggyőzni, hogy alkalmazásokat építsenek a több mint 190 országban élő sok millió ember számára, akik Nokia készülékükön használják az Ovi Áruházat."

Tervezz, fejlessz

Jelenleg a fejlesztők mintegy 175 millió Nokia Symbian-alapú okostelefonhoz terjeszthetik alkalmazásaikat, amely a világ legnagyobb okostelefon-felhasználói bázisa. A Qt előre installálva érkezik minden új Nokia okostelefonon, és letölthető a már használatban levő okostelefonok millióira. A Nokia Qt fejlesztői csomag használatával a fejlesztők egy teljes, egyszerűen használható eszközt fedezhetnek fel, amely lerövidíti a munkafolyamatot, egyszerűsíteti a fejlesztést és intuitív UI könyvtárakat mutat be, amivel a programsorok száma 70 százalékkal kevesebb, így az időráfordítás drasztikusan csökken.

A fejlesztők számára elérhető új lehetőségek között szerepel az alkalmazásba ültethető értékesítés, amely széleskörű árképzést tesz lehetővé az Ovi Áruházban, például előfizetési csomagok szerint, mikrotranzakcióként vagy fizetés előtti kipróbálásként. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek tetszik az alkalmazás ingyenes változata, könnyen átválthat a fizetett verzióra. Lehetővé teszi továbbá a fejlesztők számára, hogy hozzáadott értéket építsenek az alkalmazásaikba, például virtuális áruk eladását, további szinteket a játékokhoz, vagy az alkalmazások továbbfejlesztett vagy helyhez illesztett kiegészítéseit.

„A fejlesztés belépési küszöbje szinte eltűnik a Nokia Qt fejlesztői csomagjával – mondta Mikael Hed, a Rovio vezérigazgatója, a vállalaté, amely a világ egyik legnépszerűbb játéka, az Angry Birds mögött áll. – Ma már lehetséges egy új projektet alkotni teljesen az elejéről, azt egy okostelefonra tölteni és ott futtatni csupán pár perc leforgása alatt." Az Ovi Áruház új, alkalmazásba ültethető értékesítési paneljéről beszélve Hed hozzátette: „Most már van egy mechanizmusunk arra, hogy prémium tartalmakat nyújtsunk a játékokban, mint például az Angry Birds, úgy, hogy az ne zavarja meg játék közben a felhasználókat."

A Nokia Qt fejlesztői csomaggal a fejlesztők biztosíthatják alkalmazásaik későbbi működését, azzal, hogy könnyen adaptálhatják azokat az olyan jövőbeli mobilplatformokra mint a MeeGo, miközben kihasználnak minden olyan további jellegzetességet vagy alkalmazásprogramozási felületet, amelyet azok a platformok hoznak.

Terjeszd

A Nokia arra fog koncentrálni, hogy több pénzt termeljen a fejlesztőknek úgy, hogy kihasználja a legelterjedtebb elérhető szolgáltatói számlázási lehetőségeket, és jelentősen emeli az október elsejét követő befizetések részesedését a szolgáltatói bevételekből. A Nokia eltörölte az alkalmazások aláírásának időrabló és költséges lépését. A Java és a Symbian alkalmazások aláírása egyetlen kattintással történik.

A Motally akvizíciója gazdag alkalmazásokba épített analitikát kínál a fejlesztőknek és a kiadóknak, amivel jobban nyomon követhetik, riportolhatják és pénzesíthetik tartalmaikat. Ezek a lehetőségek kiterjednek majd a Qt, a Symbian, MeeGo és a Java platformokra is.

Az Ovi Áruház hatalmas lehetőségeket kínál a fejlesztőknek a több mint 190 országban élő aktív felhasználói bázisával és szoros helyi kapcsolataival a világ 91 vezető szolgáltatójával. A több mint 50 kiadó mindegyike túllépte már az egymillió letöltést, ám némelyik – mint például az Offscreen – több mint 43 millió letöltést ért el.

„A Fizwoz az év elején indult Qt-alapú alkalmazásként, és csupán egyetlen hétig szerepelt az Ovi Áruház Nokia N900 készülékhez elérhető Top 10 alkalmazása között – mondta Andy Sheldon, a Fizwoz vezérigazgatója. – Ezalatt 91 országban több mint 9000 alkalommal töltötték le, és amikor május elején a Symbian-alapú okostelefonokra tettük, ez a szám megugrott a Nokiákon. Jelenleg közel 41 000 ember használja 167 országban, és ehhez naponta még mintegy 200-300 csatlakozik. Gyakorlatilag két hónap kellett a Nokiának, hogy utolérje az egyik nagy versenytársa alkalmazásboltjában jelen lévő felhasználóink számát. A Nokia valóban jelen van az egész világon."

Az első fejlesztői csomag az érintős mobiltelefonokhoz

A Nokia az okostelefonokhoz és mobilszámítógépekhez használható Nokia Qt fejlesztői csomag finomításai mellett, bejelentett egy fejlesztői csomagot a Series 40 Touch and Type készülékekhez – ez az iparág első érintéses felületű fejlesztői csomagja mobiltelefonokhoz.

Tavaly a Nokia 364 millió mobiltelefont szállított – mintegy egy millió készüléket naponta. Az új Series 40 Touch and Type fejlesztői csomag egy új, globális közönség számára hozza el az érintőképernyős felület előnyeit. A fejlesztői csomag, amely letölthető a forum.nokia.com oldalról, rendkívül egyszerűvé teszi a fejlesztést ezekhez a készülékekhez, továbbá lehetővé teszi a jelenlegi Nokia okostelefonokra írt alkalmazások átültetését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.