2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Soha nem látott méreteket öltött a kiberbűnözés

4 min read
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/43356"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/bunoz.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="97" /></a></span> <p>-  A <em>Symantec Corp. </em>(Nasdaq: SYMC<em>)</em> nyilvánosságra hozta internetbiztonsági felmérésének eredményeit, amely során 14 ország 7000 felnőttjét kérdezték meg internetezési szokásaikról. A<strong> </strong><a href="http://www.norton.com/cybercrimereport">The Norton Cybercrime Report: The Human Impact</a> az első olyan tanulmány, mely a számítógépes bűnözés emberekre gyakorolt érzelmi hatásait vizsgálta. </p><p>

 

–  A Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) nyilvánosságra hozta internetbiztonsági felmérésének eredményeit, amely során 14 ország 7000 felnőttjét kérdezték meg internetezési szokásaikról. A The Norton Cybercrime Report: The Human Impact az első olyan tanulmány, mely a számítógépes bűnözés emberekre gyakorolt érzelmi hatásait vizsgálta.

 

–  A Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) nyilvánosságra hozta internetbiztonsági felmérésének eredményeit, amely során 14 ország 7000 felnőttjét kérdezték meg internetezési szokásaikról. A The Norton Cybercrime Report: The Human Impact az első olyan tanulmány, mely a számítógépes bűnözés emberekre gyakorolt érzelmi hatásait vizsgálta.

A felmérés kimutatta, hogy az áldozatok legerősebb érzelmi reakciói a düh (58 százalék), a bosszúság (51 százalék) és a becsapottság érzése (40 százalék). A Norton tanulmánya a kiberbűnözés megdöbbentő gyakoriságára is fényt derített: világszerte a felhasználók kétharmadát (65 százalék), míg az Egyesült Államokban a szörfölők háromnegyedét (73 százalék) érte már valamilyen online bűntény, beleértve a számítógépes vírusokat, az online hitelkártya-csalásokat és személyazonosság-lopásokat.

Az áldozatok sok esetben saját magukat okolják a történtekért. Mindössze 3 százalék gondolja úgy,  hogy velük ez nem történhet meg, közel 80 százalék pedig nem is számít arra, hogy az igazságszolgáltatás közbelép –  és ezzel a tehetetlenségbe burkolózik.

Az érzelmi teher ellenére az univerzális fenyegetést és a kiberbűnözés előfordulásának gyakoriságát az okozza, hogy az emberek továbbra sem változtatnak internetes szokásaikon – a felnőttek csupán fele (51 százalék) változtatna, ha áldozattá válna. Még ijesztőbb adat, hogy az áldozatok kevesebb, mint fele (44 százalék) jelentette a bűntényt a rendőrségnek.

A számítógépes bűnözés megoldásának folyamata rendkívül frusztráló: a felmérés szerint átlagosan 28 napba telik megoldani egy ügyet, és ennek átlagos költsége 334 dollár. A válaszadók 28 százaléka szerint a legnagyobb probléma, amivel szembe kellett nézniük áldozatként, az az idő, amely alatt az ügyet sikerült felgöngyölíteni.

„Hazánkban az online bűncselekmények között a tiltott pornográf felvétellel való visszaélés bűncselekménye a leggyakoribb. Ez a legsúlyosabb online visszaélés, másfelől, súlyához mérten ez a cselekmény kap a legnagyobb médianyilvánosságot is. Sajnos Magyarországra is igaz,  hogy a bűncselekmények bejelentésének aránya igen alacsony. Ennek egyik oka, hogy a felhasználók nem észlelik azonnal a támadásokat, mert azok egyelőre nem okoztak kárt a számítástechnikai rendszerben. Tipikusan ilyenek a privát felhasználók elleni támadások. A másik ok a feljelentés elmaradására, ha a felhasználó észleli ugyan a támadást, de a rendszer helyreállítására fordított idő és pénz még mindig kevesebb, mint amennyi vesződséggel járna a feljelentés és esetleg büntetőeljárás indítása." – mondta dr. Parti Katalin az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa.

A kellemetlenség ellenére azonban a bűntények bejelentése kritikus fontosságú. "Mindannyiunkat érint a kiberbűnözés, akár közvetlenül, akár a pénzügyi forrásainkon keresztül. A kiberbűnözők ugyan egyszerre csak kisebb összegeket emelnek le bankszámlánkról – hogy észrevétlenek tudjanak maradni – a lopott értékek később összeadódnak. Aki nem jelenti a veszteséget, tulajdonképpen a bűnözőknek segít észrevétlen maradni. – mondta Bartha Hedvig, a Symantec magyarországi képviseletének regionális marketing vezetője. – Az emberek sokszor nem törődnek számítógépük és adataik védelmével, mert azt hiszik, az túl bonyolult, és időigényes. Egy könnyen kezelhető, korszerű és átfogó biztonsági szoftver használatával azonban bárki védelmet szerezhet a kiberbűnözők ellen."

A kutatás "emberi tényező" eleme további apró bűnökre és fogyasztói átverésekre derített fényt, melyeknek a barátok, a család, vagy a vállalkozások esnek áldozatul. A válaszadók közel fele úgy gondolja, hogy legálisnak számít az ingyen zene- és filmletöltés, 24 százalék pedig hiszi, hogy legális, és teljesen rendben van mások e-mail tartalmait vagy webes előzményeit elolvasni. Néhány ilyen szokás, mint a fájlok letöltése, biztonsági fenyegetésnek teszik ki az embereket.

A legjobb védekezés a kiberbűnözés ellen, valamint a legjobb módja az adatok védelmének egy korszerű és átfogó biztonsági szoftver használata, mint amilyen a Norton Internet Security 2011.

Hogy átfogóbb képet kapjon a kiberbűnözés emberekre gyakorolt hatásairól, kérem, tekintse meg a teljes Norton Cybercrime Report: The Human Impact jelentést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük