A Workania internetes állásportál kutatói azt vették górcső alá, mennyire van jelen az idegen nyelv ismerete a munkaerőpiacon: egyrészt a munkaadók részéről megfogalmazott elvárásként, másrészt a munkavállalók részéről megadott nyelvtudásként, s megfigyelhető-e valamilyen változás e tekintetben az utóbbi egy évben.

 

A Workania internetes állásportál kutatói azt vették górcső alá, mennyire van jelen az idegen nyelv ismerete a munkaerőpiacon: egyrészt a munkaadók részéről megfogalmazott elvárásként, másrészt a munkavállalók részéről megadott nyelvtudásként, s megfigyelhető-e valamilyen változás e tekintetben az utóbbi egy évben.

Nem meglepő módon az angol nyelv ismeretét fogalmazzák meg leggyakrabban elvárásként a munkáltatók, s 2010-ben szinte nem történt változás az egy évvel korábban mért adatokhoz képest: a munkáltatók 61%-a jelöli meg az angol nyelv ismeretét a sikeres pályázat feltételeként.

Az elvárások között második helyen a német nyelv szerepelt mindkét évben, de itt nagyobb mértékű növekedés látható: míg 2009-ben a hirdetések 11,7%-ában szerepelt a német nyelv ismeretének igénye, idén a hirdetések 14,3%-ában.

A francia nyelv ismerete 2009-ben a felmérésben szereplő álláshirdetések 2,4%-ában szerepelt elvárásként, 2010-ben már a hirdetések 3,9%-ában.

A spanyol nyelv ismeretét 2009-ben az állásajánlatok 0,7%-ában várták el, idén már a hirdetések 2,3%-ában.

A cseh nyelvre a meghirdetett állások 1%-ában volt szükség 2009-ben, idén már 2%-ukban.

Egyedül az orosz nyelv csökkent némileg: ismeretét tavaly az ajánlatok 1,6%-ában fogalmazták meg elvárásként, 2010-ben 1,3%-ban.

Az olasz nyelv mindkét évben a sor végén található, de míg 2009-ben az álláshirdetések 0,6%-ában szerepelt elvárásként, idén már a hirdetések 1,3%-ában.

Érdekes végigvenni ezek után, hogy az álláskeresők mely nyelveken beszélnek és milyen szintű nyelvismerettel rendelkeznek.

Megfigyelhető, hogy míg a munkaadók részéről a nyelvtudás igénye egyre nő, a munkavállalók részéről némi visszaesés tapasztalható.

2009-ben a Workania.hu adatbázisában található álláskeresők 24,7%-a beszélt angolul legalább alapfokon, középszinten 19,2%, felsőfokon 4,1%, ezzel szemben 2010 első felében alapfokon 24%, középfokon 18,4%, felsőfokon pedig 3.6%-uk beszélt. A szakértői, tolmács szintet csupán 0,6%-uk adta meg.

A német nyelvtudás is némileg visszaesett: míg 2009-ben alapfokon a munkavállalók 17,4%-a beszélt, 2010-ben 16,6%. A középfokú német nyelvismeret a tavalyi 9,8%-ről idén 9%-ra esett vissza, míg felsőfokon az egy évvel ezelőtti 2,2%-hoz képest az álláskeresők 1,8%-a beszél.

A felmérésben szereplő többi nyelvvel kapcsolatban elgondolkodtatóan alacsony eredményeket kaptak a kutatók: francia nyelvtudását az álláskeresők 1,7%-a tüntette fel alapszintű nyelvtudásként 2010-ben, középszintűnek 0,6%-uk és felsőszintűnek 0,3%.

Az orosz és az olasz nyelvet alapszinten a pályázók alig valamivel több, mint egy százaléka használja, magasabb szinten pedig az álláskeresők 1%-ánál is kevesebben. 

A Workania.hu internetes állásportál 2006-ban jelent meg az internetes álláspiac hazai mezőnyében, s havi 270 ezres látogatottságával mára a piac egyik meghatározó szereplőjévé vált. Az oldal legnagyobb hirdetői: az Audi Hungária, a Danone, a Lidl, a Tesco, az Auchan, a Nokia vagy éppen a ThyssenKrupp.

www.fizetesek.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük