MasterLED Glow 12WMasterLED Glow 12W

A normálizzók uniós piacról történő fokozatos kivonásának és az alternatívaként kínált energiatakarékos lámpákat érő kritikáknak köszönhetően a figyelem egyre inkább a LED-ek felé fordul.

 

 MasterLED Glow 12WMasterLED Glow 12W

A normálizzók uniós piacról történő fokozatos kivonásának és az alternatívaként kínált energiatakarékos lámpákat érő kritikáknak köszönhetően a figyelem egyre inkább a LED-ek felé fordul.

 

LivingColorsLivingColorsA szakma a LED-alapú fényforrásokat és lámpatesteket tekinti jövő-biztos megoldásnak – az egyre fejlettebb technológiának köszönhetően a kisméretű, hagyományos megoldásokhoz képest 60-80% energia-megtakarítást nyújtó termékek a kül- és beltéri színes díszvilágítás után teret hódítanak immár a közvilágításban, az irodai- és az üzletvilágításban is.

LivingAmbianceLivingAmbianceA nagyteljesítményű ún. power LED-ek megjelenésével az utolsó, eddig legkevésbé „LED-esített" területre, az otthonokba is betört az új technológia. A késedelem oka, hogy a háztartási alkalmazásra olyan fényforrásokat kellett kifejleszteni, melyek méretben, funkcióban a megszűnő izzólámpákat egy az egyben helyettesítik – de ugyanakkor magas fényárammal rendelkeznek. Emellett fontos az új lámpák színhőmérséklete – a fehér színű LED-ek alapvetően hideg, kékes fényét az izzólámpák meleg fényéhez kellett hasonlatossá tenni, hogy azok az otthon hangulatát kellemessé tegyék.

LED vázaLED vázaSzámos, elsősorban a halogén spotlámpák kiváltására alkalmas LED lámpák után a Philips ez év elején mutatta be a mindössze 8W-ot fogyasztó, de megjelenésében, funkcionalitásában, fényerejében és színében a 40W-os izzólámpát kiváltó, első valódi LED „körtét". Igazi áttörést sikerült néhány hónapja elérni, amikor is kifejlesztette az első, már a 60 Watt teljesítményű izzólámpákat helyettesíteni tudó fényforrását – és ezzel komoly alternatívát kínál a jövő évben tiltásra kerülő izzószálas lámpának.

LED poháralátétLED poháralátétA Philips MasterLED Glow 12W lámpa 806 lumen fényáramot állít elő (a 60W izzólámpa fényereje mindössze 710 lumen), kellemes, a normálizzóhoz hasonló meleg-fehér fénye van, 80 feletti színvisszaadása valós, természetes színekben láttatja a megvilágított tárgyakat és hosszú, 25.000 órás (átlagos használatban 20-25 év) átlagos élettartama alatt 80% energia-megtakarítást eredményez. Az energiatakarékos lámpákhoz képest a LED fényforrás előnye a hosszú élettartam mellett a veszélyes hulladék mentesség – a LED-ek nem tartalmaznak higanyt és egyéb, leselejtezésük után a környezetre ártalmas anyagokat.

LED-es hangulatvilágításLED-es hangulatvilágításA világújdonságnak számító lámpa ez év őszétől kapható a hazai boltokban, és bár ára a kompakt fénycsövekhez mérten is magas- a tájékoztató szerint kiskereskedelmi ára várhatóan 25 000 (!) Ft -, hosszú élettartama gyorsan megtérülő termékké teszi elsősorban a sok órán keresztül működő szállodai, vendéglátó ipari alkalmazásokban. Ezzel a termékkel a megszűnő izzólámpa alternatíváinak száma már háromra növekedett – az alkalmazástól és a felhasználók igényétől, preferenciájától függően a kompakt fénycsövek és az energiatakarékos halogén lámpák mellett most már teljes értékű, kompromisszummentes LED-es fényforrások is rendelkezésre állnak az izzólámpa kiváltására – mindössze egy egyszerű cserével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük