2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Praktiker megérezte a valutaárfolyamok változásait

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/21932"><img class="image thumbnail" src="/files/images/pr_logo.thumbnail.gif" border="0" width="100" height="38" /></a></span> <p>Az előzetes adatok alapján a Praktiker Holding a 2008-as üzleti évben 3,91 milliárd eurós nettó konszolidált forgalmat produkált, ez az előző évi rekordszinthez képest 1%-os csökkenést jelent.</p><p>

 pr logo.thumbnail

Az előzetes adatok alapján a Praktiker Holding a 2008-as üzleti évben 3,91 milliárd eurós nettó konszolidált forgalmat produkált, ez az előző évi rekordszinthez képest 1%-os csökkenést jelent.

 pr logo.thumbnail

Az előzetes adatok alapján a Praktiker Holding a 2008-as üzleti évben 3,91 milliárd eurós nettó konszolidált forgalmat produkált, ez az előző évi rekordszinthez képest 1%-os csökkenést jelent.

A Praktiker majdnem teljesíteni tudta célját, ami az volt, hogy 2008-ban a csoport szintű forgalom egy számjegyű növekedést mutasson. 2008-ban a csoportszintű forgalmat erősen befolyásolta a németországi üzletmenet. Németországban a forgalom 6,9%-kal 2,67 milliárd euróra csökkent azt követően, hogy a cég úgy döntött felére csökkenti a 20%-os kedvezményt biztosító kampánynapokat.

A nemzetközi üzletmenetben a forgalom 14,6%-kal, 1,24 milliárd euróra növekedett a 2008-as évben. Ennek ellenére a kelet-európai valuták gyengülése az év utolsó néhány hónapjában lelassította a növekedés euróban kifejezett mértékét. Változatlan átváltási arányokat feltételezve a nemzetközi forgalom 16,3%-kal emelkedett volna. Az eredeti tervhez képest a kisebb mértékű növekedés tulajdonítható annak a körülménynek is, hogy Németországon kívül 2008-ban 15-20 áruház helyett csak 13 új nyílt.

Németországban a csökkenés az előző évhez képest 8% volt, a nemzetközi üzletmenetben 0,5%-os mínuszt jelentettek az év végén miután az első három negyedév pozitívan zárt. Ha a valutaárfolyamok stabilak maradtak volna az előző évhez viszonyított forgalom a nemzetközi üzletmenetben 0,6%-kal emelkedhetett volna, csoportszinten pedig csak 5,7-os lett volna a csökkenés.

Az év végén a Praktiker-csoport összesen 436 áruházat üzemeltetett (1 évvel korábban 425), ebből 336 Németországban (tavaly 337), és 100-at Németországon kívül (előző évben 88). Magyarországon a Praktiker 19 áruházat üzemeltet, miután 2008-ban üzletegységet nyitott Békéscsabán és Székesfehérváron.

Nemzetközi szinten a Praktiker-csoport a 4. negyedévben tovább növelte forgalmát. A 303 millió euró körüli forgalom, amit a nemzetközi szegmens elért, 4,5%-os növekedésnek felel meg. Az év előző negyedéveiben folyamatosan kétszámjegyű növekedési ütemet tapasztaltak. Ugyanez lett volna a helyzet, ha a valutaárfolyamok stabilak maradtak volna. Az előző évhez képest a nemzetközi üzletmenetben 7,8%-os mínusz keletkezett euróban, helyi valutákban számolva pedig 3,4%-os a negyedik negyedéves csökkenés, ami azt is jelenti, hogy a pénzügyi év ezen szakaszában volt a leggyengébb a növekedés. De Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában a helyi valutában kifejezett forgalom stabil maradt.

A 4. negyedévben 6 új áruház nyílt Németországon kívül, 2 Romániában, 2 Ukrajnában és 2 Magyarországon. Nem sokkal az év vége előtt azonban egy áruház átmenetileg bezárt a lengyelországi Zabrze városában, ahol december 26-án éjjel tűz ütött ki.

A fenti okok miatt a Praktiker csoportnak 2008 negyedik negyedévében nem sikerült növelnie a forgalmát az előző évhez képest. Összességében ebben az időszakban a forgalom 893 millió euró volt, ami 1,2%-kal kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában. Stabil valutaárfolyamok esetén azonban 0,5%-os növekedés lett volna tapasztalható. Az előző év hasonló időszakához képest a csökkenés 4,6% volt, de ez csak 3,3% lett volna stabil valutaárfolyamokat feltételezve.

Az, hogy az említett trendek, különösen a kelet-európai valutaárfolyamok változásai milyen hatással lesznek a profitra, az majd a végleges pénzügyi jelentés elkészülte után derülhet ki. A Praktiker-csoport végleges éves pénzügyi jelentését 2009. március 27-én teszi közzé.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.