Rendõrségwww.police.hu  

A http://www.bombagyar.hu/ internetes oldalon megjelent CR típusú könnygázzal kapcsolatos telefonbeszélgetéssel összefüggésben az Országos Rendőr-főkapitányság az 2007.10.18. csütörtök 16:49 kor alábbi nyilatkozatot teszi.

Rendõrségwww.police.hu  

A http://www.bombagyar.hu/ internetes oldalon megjelent CR típusú könnygázzal kapcsolatos telefonbeszélgetéssel összefüggésben az Országos Rendőr-főkapitányság az 2007.10.18. csütörtök 16:49 kor alábbi nyilatkozatot teszi.

A magyar rendőrségen CR típusú könnygáz nem állt bevezetés előtti tesztelés alatt és rendszeresítve sincs. A rendőrség CS-t és paprika sprayt használ. A beszélgetés során félreértés történt.

ORFK Szóvivői Iroda

Mi is ez az anyag, ami olyan felzúdulát ketltett, hogy a rendőrség szükségesnek látja cáfolni a létét? Mi is  megemlítettük – nekünk egy taxis mondta rémüldözve – hogy a rendőrség új típusú, nem rendszeresített idegi hatású ingerlő gázt készletez, ha már gumilövedéket nem használhat.

Mi is ez a – hivatalos közlemény szerint – itthon nem létező anyag?

Az anyag az igerlő-idegi hatást is kiváltó, új generációs harci gázok közé tartozik. Veszélyességét fokozza, hogy ismert, publikált ellenszere nincsen. Gyártója a Zarc International, mely publikálta a gáz adatlapját. Eztek főbb megállapításait idézzük:

A gáz kémiai nemzetközi neve: Dibenzoxazepine

DibenzoxazepineDibenzoxazepine

A gáz jelzése: CR

A gáz szinkódja: Viola

Az anyag maga nem gáz. A vegyületet mikrorészecskék formájában propilén-glykolos szuszpenzio formájában forgalmazzák, amit azután kiporlasztanak az emberekre. Egyes diktatúrák kedvelt eszköze, alkalmazásanak tapasztalatai főleg Dél Afrikából származnak.

A vegyület egy anti pszichotikus anyag Loxapine Succinate rokona.

 A loxapin bázismolekula:A Loxapine-bázis molekula

Ennek az anyagnak is van ilyen hatása, de fő hatása miatt a második generációs irritáló harcanyagok közé soroljak. Hatása hat-tíz örát tart, szinte kibirhatatlan bőr és nyálkahártya fájdalmat., erős váladékozást okoz. Veszélyességét jellemzi, hogy a fulladásos halált alkalmazása közben nem lehet kizárni. Ha víz éri a felületet, amit az anyag ért akkor a fájdalom fokozódik. A gyártó szerint a ruha azonnali ledobása és bő szappanos folyóvizes lemosás mérsékli a hatást. Nem kizárt a hosszabb távú mellékhatás – rák és pszichés zavarok – fellépése. Nem csoda, hogy európai rendőrségek a drasztikus hatás ellenére nem rendszeresítették.

Részletesebb információk a gáz adatlapján találhatóak angol nyelven, valamint itt:

http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=31508

http://health.cd-writer.com/c4/p171/dibenzoxazepine.html

http://health.cd-writer.com/c4/p171/online_help_groups/dibenzoxazepine_online_help_groups.html

http://goldbamboo.com/topic-t1988.html

http://stinet.dtic.mil/oai/oai?&verb=getRecord&metadataPrefix=html&identifier=ADA076892 (amerikai katonai kutatás!!)

A vele rokon pszihotikus anyag

http://www.drugs.com/pro/loxapine.html

A szabadalmi leírások:

http://www.freepatentsonline.com/6943156.html

http://www.freepatentsonline.com/4435391.html

http://www.patentstorm.us/patents/5677296.html

http://www.patentstorm.us/patents/5661146.html

http://www.wipo.org/pctdb/en/wo.jsp?wo=1993009105

http://www.wipo.org/pctdb/en/wo.jsp?wo=1995033733

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük