Az alkalmazottak mind Európában és Oroszországban úgy gondolják, hogy rugalmas munkavégzéssel a foglalkoztatás szintjét jelentősen emelni lehetne. A megkérdezettek 85 százaléka biztos benne, hogy ezáltal új munkahelyek jönnének létre, a dolgozók megtarthatnák munkahelyüket, sőt, visszatérhetnének a munkaerőpiacra. Nagyobb rugalmassággal a vállalatok fokozhatnák termelékenységüket és képesek lennének megtartani tehetséges munkavállalóikat a szervezeten belül.

 

Az alkalmazottak mind Európában és Oroszországban úgy gondolják, hogy rugalmas munkavégzéssel a foglalkoztatás szintjét jelentősen emelni lehetne. A megkérdezettek 85 százaléka biztos benne, hogy ezáltal új munkahelyek jönnének létre, a dolgozók megtarthatnák munkahelyüket, sőt, visszatérhetnének a munkaerőpiacra. Nagyobb rugalmassággal a vállalatok fokozhatnák termelékenységüket és képesek lennének megtartani tehetséges munkavállalóikat a szervezeten belül.

A tények egy független kutatás eredményei, amely az Avaya megbízásából készült Európában és Oroszországban a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatban. A kutatás során több mint 3500 francia, német, spanyol, olasz, orosz és egyesült királyságbeli munkavállalót kérdeztek meg. Európa szerte erős a munkavállalókban a vélemény, miszerint a rugalmas munkavégzés az álláspiac fellendítésének megfelelő eszköze, ezzel a véleménnyel legtöbben Oroszországban (91%), Spanyolországban (87%) és az Egyesült Királyságban (88%) értenek egyet. Mikro ökonómiai szinten a válaszadók 35 százaléka gondolja úgy, hogy a vállalatok jelentős összeget spórolnak azáltal, hogy rugalmas munkaidőben dolgozó alkalmazottaik nem tartózkodnak egész nap az irodában.

Általánosságban az emberek kétharmada (67%) biztos benne, hogy boldogabbak, akik rugalmas munkaidőben dolgoznak, a megkérdezettek több mint fele szerint (51%) a munkájuk is hatékonyabb, sőt, szinte minden második ember (46%) úgy véli, hogy sokkal keményebben dolgoznak, mint azok, akik az irodában tartózkodnak. Az Egyesült Királyságban a rugalmasság a lojalitással is összekapcsolódik – 52 százalék szerint a rugalmas munkaidőben dolgozók lojálisabbak munkaadójukhoz.

"Túlságosan egyszerű lenne azt mondani, hogy a rugalmas munkavégzés lenne a csodafegyver a munkanélküliség problémájára Európában. Ettől függetlenül hiszek benne, hogy a jelenlegi hullámvölgy felbátorítja a munkaadókat arra, hogy a rugalmas munkavégzésre, mint egy praktikus és költséghatékony megoldásra gondoljanak, mellyel megtarthatják tehetséges munkavállalóikat" – mondta el Papp István, az Avaya partner menedzsere.

További eredmények:

  • § 95 százalék szerint legalább egy pozitívummal – boldogság, termelékenység, kemény munka – összekapcsolható a rugalmas munkavégzés,
  • § a vállalatok számára a motiváló tényező a termelékenység növelése (59%) és a tehetséges munkaerő megtartása (59%) lehet,
  • § válaszadók szerint a vállalatok számára a kulcstényező a rugalmas munkavégzésben a költségek megtakarítása lehet – 34 százalékuk más vállalatok sikerét látva gondolja így,
  • § azok között, akik nem dolgoznak rugalmas munkaidőben, 61 százalék ragaszkodna a rugalmas munkavégzéshez, ha az ehhez kapcsolódó jogokat törvény szabályozná – ez az arány nagyobb azoknál, akik már szülők (69%), vagy első gyermeküket várják (76%)
  • § munkavállalók 75 százaléka a rugalmas munkavégzésért némi fizetés/jutalmazás csökkenést is elfogadna (Egyesült Királyságban csak 69% gondolja így) – általában a jutalmazás értékének 11 százalékáról mondanának le. Szinte minden tízedik megkérdezett (9%) jutalmazásának akár 20 százalékáról is lemondana a rugalmas munkavégzésért cserébe
  • § legkevésbé az olaszok hisznek a rugalmas munkavégzésben – csupán 24 százalékuk gondolja úgy, hogy ennek köszönhetően az alkalmazottak lojálisabbak, míg 51 százalék szerint boldogabbak

"Nemcsak a részmunkaidőben foglalkoztatottak körében népszerű a rugalmas munkaviszony, hanem azok körében is, akik ezt nem élvezhetik" – tette hozzá Papp István, majd folytatta: "Néhány visszajelzés szerint maga a vezetőség tartózkodik a rugalmas munkaidő bevezetésétől megbízhatósági indokokra hivatkozva. Valójában azonban a tapasztaltabb vezetők 55 százaléka gondolja, hogy ez a fajta munkavégzés jóval hatékonyabb, és 52 százalékuk szerint ezek a munkavállalók keményebben is dolgoznak."

A kutatás összefoglalója és grafikonok a https://www.avaya.co.uk/gcm/emea/en-us/hottopics/registration_form.htm&Filter=URII:/emea/enus/Repository/_2009568115513565&CID=PR_UKPC019 honlapon megtalálhatók.

A kutatás során a rugalmas munkavégzésnek tekintették, amikor a munkavállalónak nem kötelező kötött időben vagy az irodájában dolgoznia, hanem rugalmas a munkaideje és bárhonnan dolgozhat.

Összesen 3518 alkalmazottal készült interjú, összesen hat országban: Franciaország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország és Egyesült Királyság. Hozzávetőleg minden országban 500 interjút készítettek, kivéve az Egyesült Királyságot, ahol 1000 alkalmazottat kérdeztek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük