A Stephanus-díj átadásával a Szent István Társulat szervezésében tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Szent István Könyvhét, a keresztény szellemiségű könyvkiadók legrangosabb hazai könyvünnepe május 11-16. között. Az egyhetes rendezvény alatt 22 sátorban 34 kiadó mintegy 7000 kiadványa, köztük 86 könyvhéti újdonság várja az érdeklődőket Budapesten, a Ferenciek terén.

A Stephanus-díj átadásával a Szent István Társulat szervezésében tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Szent István Könyvhét, a keresztény szellemiségű könyvkiadók legrangosabb hazai könyvünnepe május 11-16. között. Az egyhetes rendezvény alatt 22 sátorban 34 kiadó mintegy 7000 kiadványa, köztük 86 könyvhéti újdonság várja az érdeklődőket Budapesten, a Ferenciek terén.


Az ünnepi megnyitó keretében Erdő Péter bíboros és Spányi Antal megyéspüspök, a Stephanus Alapítvány elnöke átadta az idei Stephanus-díjakat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A díjazottak – az alapító okirat szerint – olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes, keresztény, európai kultúra értékrendjét közvetítik a teológiai tudományok és az irodalmi műfajok területén. Ez alkalommal teológiai kategóriában Gánóczy Sándor, a würzburgi egyetem nyugalmazott dogmatika professzora, irodalmi kategóriában pedig Czakó Gábor író nyerte el a kitüntetést. A díjazottakat Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dogmatika professzora és Szörényi László irodalomtörténész, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója méltatta.

A Ferenciek terén a hét folyamán találkozhatnak az olvasók és az alkotók: naponta 14-18 óráig mintegy 40 szerző, író, költő, teológus dedikálja műveit. A Pilinszky Kávéházban irodalmi rendezvényekre, könyvbemutatókra kerül sor, a ferencesek temploma előtt pedig szombaton zenés programokkal várják a legifjabb korosztályt is.

Dedikálások a Szent István Könyvhéten

Könyvheti újdonságok

XVII. Szent István Könyvhét – Stephanus-díj, 2009

A tizenhetedik alkalommal megrendezett Szent István Könyvhét megnyitóján, május 11-én 11 órakor a PPKE dísztermében Erdő Péter bíboros és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Stephanus Alapítvány elnöke átadta az idei Stephanus-díjakat: teológiai kategóriában Gánóczy Sándornak; irodalmi kategóriában pedig Czakó Gábornak.

A budapesti Ferenciek terén huszonkét, Makovecz Imre által tervezett jurta-sátorban május 16-áig, naponta 9-19 óráig 34 könyvkiadó várja az érdeklődőket. A Szent  István Társulat által szervezett könyvhétre ellátogató olvasókat közel hétezer kiadvánnyal, köztük 86 könyvheti újdonsággal várják a Kiadók. Irodalmi, lelkiségi, teológiai, történeti és filozófiai művek egyaránt megjelennek.

A Ferenciek terén ismét találkozhatnak az olvasók és a szerzők; naponta 14 és 18 óra között mintegy 40 szerző: író, költő, teológus dedikálja műveit.

A könyvhét ünnepélyes megnyitóján, május 11-én bemutatták a könyvhét újdonságait. Az ünnepségen közreműködött a Budapesti Vonósok Vonósnégyese.

* * *

Czakó Gábor író, drámaíró, képzőművészCzakó Gábor író, drámaíró, képzőművészA hagyománynak megfelelően a megnyitó ünnepségen adták át a Stephanus-díjakat. A díjazottakat Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dogmatika professzora és Szörényi László irodalomtörténész, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója méltatta

Stephanus-díj, irodalmi kategória – 2009
Czakó Gábor író, drámaíró, képzőművész 

Stephanus-díj, teológiai kategória – 2009
Gánóczy Sándor (Alexandre) római katolikus pap, a filozófia és a teológia doktora, egyetemi tanár

Gánóczy Sándor (Alexandre) római katolikus pap, a filozófia és a teológia doktora, egyetemi tanárGánóczy Sándor (Alexandre) római katolikus pap, a filozófia és a teológia doktora, egyetemi tanár

A Stephanus-díj a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány közösen alapított kulturális díja, amelyet 1993-tól az évente megrendezett Szent István Könyvhét ünnepi megnyitóján adnak át irodalmi és teológiai kategóriában.

Az alapító okiratban foglaltak szerint a díjazottak minden évben olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén. A Díjat 1993-tól napjainkig 35 személy nyerte el.

A korábbi évek díjazottjai:

Teológia

1993 Gál Ferenc †; 1994 Vanyó László †; 1995 Csanád Béla †; 1996 Franz König bíboros † (Bécs); 1997 Erdő Péter; 1998 Joseph Ratzinger bíboros (Róma); Zakar Polikárp OCist (Róma); 1999 nem került sor díjátadásra; 2000 Rózsa Huba, Török József; 2001 Szabó Ferenc SJ; 2002 Jakubinyi György (Gyulafehérvár); 2003 Szentmártoni Mihály SJ (Róma); 2004 Kereszty Rókus OCist (Irving, Texas); 2005 Joachim Gnilka (München); 2006 Angelo Scola bíboros (Velence); 2007 Jelenits István; 2008 Anton Ziegenaus (Augsburg)

Irodalom

1993 Erdélyi Zsuzsanna; 1994 Nemeskürty István; 1995 Vidor Miklós †; 1996 Tordon Ákos; 1997 Magyar Ferenc †, Valentiny Géza (Bécs) – „A magyar egyházért és kultúráért"; 1998 Mészáros István; 1999 nem került sor díjátadásra; 2000 Dékány Endre †; 2001 Tarbay Ede; 2002 Molnár Tamás (New York); 2003 Dávid Katalin; 2004 Czigány György; 2005 Vasadi Péter; 2006 Jókai Anna; 2007 Kalász Márton; 2008 Rónay László

Magyar Kurír/MKPK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük