A Sárik Péter Trió új műsorában Beethoven műveit dolgozta át a saját stílusára. A koncerten a Mester szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részletei hangzanak el.

 

 A Sárik Péter Trió új műsorában Beethoven műveit dolgozta át a saját stílusára. A koncerten a Mester szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részletei hangzanak el.

 

Beethoven dallamai és harmóniái keverednek a jazz és a popzene ritmusaival. A műsor nagy része természetesen improvizáció, a Trió megidézi azt a kort, amikor még a klasszikus zenészek is rögtönöztek. A Sárik Péter Trió koncertjein a közönség aktív részese az előadásnak, most is így lesz: a zenekar a hallgatók közreműködésével adja elő az Örömódát.

 

"Megtisztelő és hatalmas feladat egy olyan korszakalkotó zeneszerző műveit feldolgozni, mint Beethoven. Mint minden újragondolásnál, itt is nagyon fontosnak tartottam megőrizni a szerzemények eredeti üzenetét és hangulatát. Emellett megpróbáltam elképzelni, hogy ha a Mester ma élne, és lenne egy ilyen nagyszerű jazz-triója, mint nekem, hogyan hangszerelné át a saját darabjait. Úgy gondolom, ma is merész, karakteres és újító szellemű lenne.

Ezt az irányt követtük mi is a feldolgozásoknál, így valószínűleg többször meglepjük majd a közönséget, hisz bátran használjuk a ma divatos ritmusokat, a modern jazz és pop zene új stílusjegyeit. Nagyszerű játék ez, és többszörösen bebizonyosodott, hogy az igazán nagy művek nemcsak az idő próbáját állják ki, hanem mai környezetbe kerülve újjászületnek, és olyan hatást keltenek, mintha most írták volna őket" – mondta Sárik Péter.

 

A Sárik Péter Trió számos jazzadaptációval gazdagította az elmúlt években a zenei kínálatot. Már a Fonogram-díjas Jazzkívánságműsorban is játszottak klasszikus zenei feldolgozásokat, és Beethoven volt az első, akinek műveiből egy egész estés összeállítás született. Beethoven 1800 tavaszán koncertet adott a budai Várszínházban. Ennek emlékére született meg a Beethoven Budán koncertsorozat, melyet 2000 óta minden májusban megrendeznek. A Sárik Péter Trió volt az első jazz-zenekar, mely fellépett itt, műsoruk hatalmas sikert aratott, ekkor határozták el, hogy Beethoven műveinek feldolgozásait lemezen is megjelentetik.

 

"A Beethoven programunkat a véletlenek szerencsés összjátéka hívta életre.

A Jazzkívánságműsorban, ahol a közönségünk kedvenc zenéit dolgoztuk át a saját stílusunkra, egyszer valaki kérte az Örömódát. Ezt a feldolgozást hallotta meg a rádióban Dr. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, aki felkért minket, hogy lépjünk fel a Beethoven Budán koncertsorozaton. Természetesen ismertem és tanulmányaim során játszottam is Beethoven műveit, de ez most egy sokkal nagyobb kihívás volt. Minden feldolgozásnak csak akkor van értelme, hogy ha az hozzá tud valamit tenni az amúgy önmagában tökéletes műhöz, úgy, hogy annak eredeti üzenete megmaradjon.  Az még jobb, ha az átdolgozás olyanok érdeklődését is felkelti, akik jelen esetben nem klasszikus zene, vagy Beethoven rajongók. A Beethoven estjeink közönségének lelkes visszajelzései alapján úgy látom, jó úton járunk, hisz a cél az, hogy minél több új arcot láthassunk a koncerttermekben." – nyilatkozta Sárik Péter.

 

A zenekar tagjai: Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő), Gálfi Attila (dob)

 

2016. november 4. 19:30

Sárik Péter Trió x Beethoven

Beethoven műveinek jazz-feldolgozásai – lemezbemutató koncert

Zeneakadémia Nagyterem

 

http://sarikpeter.hu

https://www.youtube.com/watch?v=zE08CEBfElo

https://www.youtube.com/watch?v=Wz1rlGZweSc

https://www.youtube.com/watch?v=ZS7rDFZVM70

https://www.youtube.com/watch?v=9sgZkNHI3D0

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük