2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A shaolin kung-fu cirkusz a Fővárosi Nagycirkuszban

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/22290"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep18.thumbnail.jpg" border="0" width="72" height="100" /></a></span>2009. január 24.- február 15.  között <em> KungFu Show Shaolin  </em>címmel  a legősibb harcművészet művelői, az eredeti kínai Shaolin Templom tudásának örökösei tartanak bemutatót a Fővárosi nagycirkuszban. </p><p>

kep18.thumbnail2009. január 24.- február 15.  között  KungFu Show Shaolin  címmel  a legősibb harcművészet művelői, az eredeti kínai Shaolin Templom tudásának örökösei tartanak bemutatót a Fővárosi nagycirkuszban.

kep18.thumbnail2009. január 24.- február 15.  között  KungFu Show Shaolin  címmel  a legősibb harcművészet művelői, az eredeti kínai Shaolin Templom tudásának örökösei tartanak bemutatót a Fővárosi nagycirkuszban.

A bemutatót megelőző tájékoztatón az előadás esszenciájával, kivételes látvánnyal, szinte csodásnak minősülő képességek felvillanásával szembesülhettek a média megjelent képviselői, akik találkozhattak a vendégszereplő csoport Mesterével, a Shaolin Templom szerzetesével, s a legfiatalabb résztvevővel is, aki kivételes ügyességgel produkálja már ma is az ősi harcművészet elemeit.  A 78 éves Mester 6 éves korában került a templomba, a most 10 éves, szerény fiú 4 éves korában került a Templomba tanulni.

posfaiesaszerzetes.thumbnailElhangzott, Kínában a magán-fenntartású harcművészeti iskolák tagjai 8 órát gyakorolnak naponta, az iskolás tagok csak négyet, de szabadidejükben is dolgoznak a felzárkózáson.  A bentlakásos serdületlen ifjak és az édesanyák nincsenek elzárva egymástól, kapcsolatot tarthatnak…

nagyplakat.thumbnailAz Euroastra kérdése nyomán kiderült, a hozzánk látogató 21 fős csoport tagjai a világot járva többnyire maguk főzik étkeiket, de időhiány esetén külső segítséget is igénybe vesznek. A szerzetesek általában hetente egyszer esznek húst, templomon kívül ezen a szigoron enyhítenek.  A fellépéseket a Templom mesterei a tanok hirdetéseként élik meg, nincs ellenükre az ilyesfajta megjelenítés. A Budapesten látható előadást a Fővárosi Nagycirkusz kérései mentén alakították.

csoportkepjovilagos.thumbnailA mintegy kétezer éve kialakult harcművészet, a shaolin kung-fu gyökerei csaknem ötezer évesek. A harci gyakorlatok elemeit a Shaolin Templom foglalta össze, az így kialakult tudás a zen buddhizmuson alapul, kiindulása egy Kínában kilenc évig vándorló indiai buddhista szerzeteshez köthető.

Aifjubeindul.thumbnail Shaolin Kung Fu  a szerzetesek 18 gyakorlatára épül.  Kína több ezer éves fennállása során számos háborút viselt, ill. szenvedett el, az ezeréves megpróbáltatások során fennmaradt és erősödött a nemzet identitása, ezt, s a sajátos kultúrát fogadták el a templom lakói sajátjuknak. Hirdetik; az emberi bölcsesség alapja az idősebbek iránti tisztelet, a tudás és a nemzedékről nemzedékre öröklődő tapasztalat.  A ShaoLin rend szerzeteseinek Kung Fu tudása mesterről tanulóra szállt, Buddha szellemében, mely hirdeti; a lélek képes kontrolálni a testet.

tablokep.thumbnailAz indiai harcművészet elemeiből, valamint az ugyancsak indiai hatha és raja jóga módosított elemeiből álltak össze azok a gyakorlatok, amelyek a szerzetesek egészségét védték, fokozva a chi áramlását és az erőnlétet.

teljescsapat.thumbnailA Shaolin templom elszigetelt helyen állt, ahol a kóborló banditák és vadállatok állandó gondot jelentettek, így az elsajátított harcművészet az egészség megőrzésén túl a templom védelmét is elősegítette.

Sok katona, lázadó és más, a harcművészetekben jártas ember is felkereste a templomot, akik bujkáltak, vagy csak kia akarták próbálni magukat, a papok gyakorolhattak velük, s tudásuk gyarapította a meglévő ismereteket. Mindezen megismert mozdulatokat, technikákat egy idő után önvédelmi rendszerbe foglalták s részletesen lejegyezték.  A megismert stílusokat rendszerezték ShaoLinnná.

kep27.thumbnailA buddhizmus erőszakot kerülő tanítása s a Kung Fu nincsenek szöges ellentétben, hirdetik művelői, mivel a Shaolin gyakorlója soha sem lehet a támadó és sohasem használhatja a leghalálosabb technikákat ellentámadásként. A Kung Fu tanulása az erőszak megértéséhez vezet, így könnyebb elkerülni a konfliktusokat.

A buddhisták nem fogadják el támadójuk kihívását, csupán saját technikáját fordítják ellene, nem bántanak senkit, csak nem engedik, hogy az ellenük irányuló támadás célba érjen.

A Kung Fu jellegzetes mozzanatai:

-a fegyvertelen harc,

-a Shaolin hosszú bot, arany öv, vas ing,

-az állati harci stílusok,

-a csoportos pajzs és pallos gyakorlat,

-az egyéni gyakorlatok és a találkozás,

-az összpontosított chi (belső) energia,

és mások.

A bemutató során a nézők mindebből ízelítőt kapnak.

Az előadások

A bemutató előadások szerda, csütörtök és pénteki napon  15.00 órakor, 

szombaton  11.00,  15.00 és 19.00 órakor,

vasárnap  11.00  és 15.00 órakor kezdődnek.

A helyárak:   1.500,  1.800,  2.400,  és  2.200 Ft,  csoportok kedvezményt élveznek.

Jegyek válthatók:    az Állatkerti körút 12/a  alatt, ill. jegyirodában, vagy http://www.maciva.hu/

Telefon:   06-1 344-60-08,    468-22-16

Titkárság:    06-1 343-96-30 

A Fővárosi Nagycirkusz idén ünnepli 150 éves fennállását, a jubileumi gála bemutatója  2009.február 28-án lesz.

Az intézmény vezetése tovább munkálkodik azon a műsor-irányon, mellyel a cirkuszban megszokottól eltérő műfajokat is bevon műsorrendjébe, s megjelenít a porondon.

http://www.harc-muveszek.hu/

http://www.harcosok.com/

http://www.hgp.hu/

Harmat Lajos

Fotók: Lenhardt Ibolya

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.