Hulladékból új termékHulladékból új termékA cél 1000 tonna újrahasznosított műanyag felhasználása a 2008-as pénzügyi évben (60%-kal több, mint a 2006-os pénzügyi év során)

  Hulladékból új termékHulladékból új termékA cél 1000 tonna újrahasznosított műanyag felhasználása a 2008-as pénzügyi évben (60%-kal több, mint a 2006-os pénzügyi év során)

A Sharp bejelentette egy új technológia kifejlesztését, amelynek lényege, hogy a háztartási gépekből(tévé, légkondicionáló, hűtőgép, mosógép) származó nagy tisztaságú polypropylen-t (PP) különválasztják más műanyag hulladék összetevőktől, majd visszanyerik. A  Japánban érvényes háztartási gépek újrahasznosítására vonatkozó törvény értelmében a kiválasztott anyagot újrahasznosítják és jó minőségű műanyagot készítenek belőle. Az eljárás ez idáig egyedülálló ebben az iparágban, hiszen ennek során kezelik azt a műanyag hulladékot, amelyben még maradtak fém darabok, és más különböző anyagok. *1 Ezt a fajta hulladékot korábban ipari hulladéknak tekintették. A Sharp célja, hogy az eljárás segítségével növelje a felhasználható újrahasznosított műanyag mennyiségét ennek a polypropylen-nek a felhasználásával a háztartási gépek külső alkatrészeinek előállításánál, és a 2008-as pénzügyi év során a vállalat által használt újrahasznosított műanyag mennyisége elérje az 1000 tonnát.

A pp nermzetközi jelzéseA pp nemzetközi jelzése2001-ban a Sharp kifejlesztett és bevezetett egy technológiát a zárt ciklusú anyagok újrahasznosítására. A technológia lehetővé teszi az olyan műanyag darabok ismételt használatát, amelyek mindössze egy anyagból állnak (polypropylene [PP] vagy polystyrene [PS]) és amelyek a fent említett négy terméktípusból nyernek vissza. Ezeket az új háztartási gépek gyártása során lehet ismét használni, amellyel csökken a vállalat által felhasznált új műanyag használata. Az eljárás elősegíti azt is, hogy a vállalat minél kevesebb fosszilis forrásból származó nyersanyagot használjon. Az összegyűjtött műanyag hulladék mennyisége, és a felhasználási lehetőségek körének bővítése  kihívást jelentett a Sharpnak, hogy tovább fejlessze kutatásait ezen a téren.

Mára a Sharp a  Kansai Recycling Systems Co., Ltd.-ben*2 létrehozott  egy nagy hatékonyságú fém eltávolító egységet és kifejlesztette az új, nagy tisztaságú PP kiválasztó és visszanyerő technológiát, amelynek célja, ezeknek a műanyag hulladék összetevőknek az ismételt használata. Ezen kívül egy szabadalmaztatott technológiának köszönhetően, amely az Ube Industries, Ltd.-től. (Hiroaki Tamura, elnök, vezér-és ügyvezető igazgató) származik, a színezett festékanyag egyesül az elválasztott és visszanyert PP-vel, ezáltal az idegen anyag láthatatlanná válik, és a PP ismét használható a háztartási gépek külső részeihez. Ezáltal megvalósul a zárt ciklusú újrahasznosítási rendszer. 

A Sharp ezt a technológiát először a hűtőgépek külső részeinek előállításához alkalmazza majd 2007. szeptemberében*3. A végső cél, hogy a 2008-as pénzügyi évben a vállalat 1000 tonna újrahasznosított műanyagot használjon az új termékek előállításához. 2006-os pénzügyi évben ez a mennyiség 620 tonna volt.  

A jövőben a Sharp további újításokat kíván végrehajtani az újrahasznosítási technológiák fejlesztése terén. Emellett csökkenteni kívánja a fosszilis forrásból származó erőforrások használatát, hogy ezáltal megvalósuljon a Sharp víziója egy vállalatról, ahol az energia előállító és energiatakarékos termékek kiegyensúlyozzák a Sharp üvegházhatást elősegítő gázkibocsátását. *4

*1  Műanyag hulladék, amelyben maradtak olyan csavarok és elemek, amelyek acélból, vagy alumíniumból készültek, és/vagy különböző anyagok, mint például a polystyren (PS), acrylonitrile-butadien-styren (ABS), stb., és ezek még kapcsolódnak a polypropylene-hez (PP). Ez a fajta hulladék korábban ipari hulladéknak minősült.

*2  Egy szórakoztatóelektronikai eszközök és háztartási gépek újrahasznosítására alapított vállalat, amely a Sharp Corporation, Mitsubishi Materials Corporation, és további öt elektronikai vállalat befektetésével jött létre.

*3  SJ-HD50P és SJ-HD46P típusok

*4  A lehető legnagyobb mértékben csökkenteni az üvegházhatást elősegítő gázkibocsátást, amely a Sharp tevékenységéből származik, világszerte. Emellett tovább csökkenteni az üvegházhatást elősegítő gázkibocsátást a Sharp energia termelő napelemeinek fogyasztói használatával és energiatakarékos Sharp termékeivel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük