2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A szegénységnek van arca

2 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/22643"><img class="image thumbnail" src="/files/images/diesirae.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="77" /></a></span>A szegénységnek van arca címmel nemzetközi művészeti alkotásokból rendeznek kiállítást a nemzeti Justitia et Pax Bizottságok Franciaországban. A tárlatot a strasbourgi székhelyű Európa Tanács épületében nyitották meg január 27-én.<br /><p>

diesirae.thumbnailA szegénységnek van arca címmel nemzetközi művészeti alkotásokból rendeznek kiállítást a nemzeti Justitia et Pax Bizottságok Franciaországban. A tárlatot a strasbourgi székhelyű Európa Tanács épületében nyitották meg január 27-én.

diesirae.thumbnailA szegénységnek van arca címmel nemzetközi művészeti alkotásokból rendeznek kiállítást a nemzeti Justitia et Pax Bizottságok Franciaországban. A tárlatot a strasbourgi székhelyű Európa Tanács épületében nyitották meg január 27-én.


Az Európa Tanács azért csatlakozott a kezdeményezéshez, „mivel a szegénység az emberi méltóság meggyalázása és az emberi jogok megsértése" – mondta Terry Davis, a szervezet főtitkára a kiállításon, melyet Gerard Defois érsek, az Európai Justitia et Pax Bizottságok Konferenciájának elnöke nyitott meg. Számos európai ország nagykövete mellett jelen volt József Judit rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, hazánk állandó Európa tanácsi képviselője is. A festményekből, szobrokból és fotókból álló, február 6-ig megtekinthető kiállításon Magyarországot Gall Gregor Dies Irae (A harag napja) című bronzszobra képviseli.

VI. Pál pápa Populorum progressio (Népek fejlődése) kezdetű enciklikája megjelenésének negyvenedik évfordulóján, 2007-ben, az Európai Justitia et Pax Bizottságok Konferenciájába tömörülő 31 nemzeti – köztük a magyar – bizottság, hogy közös programot indít, és tevőlegesen bekapcsolódik a szegénység elleni küzdelembe. A téma aktualitásához hozzájárult, hogy félidejéhez érkezett az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Célkitűzések programja, mely a világméretű szegénység visszaszorítását a nemzetközi közvélemény figyelmének középpontjába állította. Az elmúlt években elterjedő gazdasági világválság sajnálatos módon eltereli a figyelmet arról a botrányról, hogy a világon több mint egymilliárd embertársunk él a társadalomból kirekesztve, akik szükségleteiket kevesebb mint napi egy dollárból fedezik.

A kezdeményezéssel a kiállítást rendező Justitia et Pax Bizottságok célja, hogy a döntéshozók nézzenek a szegények szemébe és tudatosítsák az igazságtalanságokat, melyeket nap mint nap elkövetnek ellenük. Így kívánják megszemélyesíteni a politikusok számára gyakran csupán számokban jelentkező szegénységet, bemutatni a szenvedő embert, akinek minden nyomora ellenére elidegeníthetetlen méltósága van.

(MKPK)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.