2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Beiktatták az új református püspököt

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/22645"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep.thumbnail_57.jpg" border="0" alt="Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület új püspöke" title="Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület új püspöke" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület új püspöke</strong></span></span>2009.Január 30-án 14 órakor Pápán beiktatták hivatalába Steinbach Józsefet, a Dunántúli Egyházkerület új püspökét. Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Erdő Péter bíboros is.<br />

steinbach józsef, a dunántúli református egyházkerület új püspökeSteinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület új püspöke2009.Január 30-án 14 órakor Pápán beiktatták hivatalába Steinbach Józsefet, a Dunántúli Egyházkerület új püspökét. Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Erdő Péter bíboros is.

steinbach józsef, a dunántúli református egyházkerület új püspökeSteinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület új püspöke2009.Január 30-án 14 órakor Pápán beiktatták hivatalába Steinbach Józsefet, a Dunántúli Egyházkerület új püspökét. Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Erdő Péter bíboros is.

Amint arról korábban hírt adtunk a hét folyamán beiktatták az új református püspököket. A négy egyházkerület közül csak a Dunántúlon választottak új püspököt Steinbach József személyében. A január 30-án délután tartott beiktatási ünnepségen részt vett és beszédet mondott Erdő Péter bíboros is.

A Tiszántúli  Egyházkerület püspöke Bölcskei Gusztáv, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke Csomós József, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke pedig Bogárdi Szabó István maradt.

Erdő Péter bíboros beszédében a Zsolozsma Olvasmányos Imaórájának mai napra kijelölt Mózes ötödik könyvének egy szakaszához fűzte gondolatait. E részben Mózes búcsúzik és átadja a nép vezetését Józsuénak. „Manapság Katolikus Egyházunkban is – mint protestáns testvéreinknél régi idők óta – az egyházi vezetők többnyire nyugalomba vonulnak, és átadják feladataikat utódjuknak. Tapasztaljuk, hogy ez emberileg nem mindig könnyű helyzet. Akárcsak Mózesben, bennünk is gyakran él az az érzés, hogy nem tudtunk mindent megtenni, amit szertettünk volna. Nem tudtuk bevezetni a népet az ígéret földjére. Ezt éppen azok érzik a leginkább, akik a legtöbbet tettek Isten Országáért. És természetesen megérintheti a búcsúzó vezetőt az aggodalom is: Vajon utóda jó irányba vezeti-e majd a népet? Ugyanígy nagyformátumú, köztiszteletben álló vezetők utódai maguknak is gyakran felteszik a kérdést: Méltó módon tudom-e tovább építeni, amit elődeim elkezdtek? De Mózes szavai bátorítanak minket: „Az Úr azonban előtted vonul, nem hagy el, és nem hagy cserben. Ne félj, ne csüggedj!" (MTörv 31,1-15.). Isten vezeti népét, az egyház feje pedig maga Krisztus: ő tűzi elénk az örömhír továbbadásának nagyszerű programját. De a vezetők emberi értelemben sem állnak egyedül a közösség élén: segítik őket a közvetlen munkatársak, kíséri őket a hívő emberek imádsága és tevékeny szeretete. Ez a tevékenység ma különösen is aktuális, mert sok ember szorul rá a mi segítségünkre, keresztény hitünk és reményünk erejére."

Beszéde végén a Mindenható segítségét kérte a főpásztor, hogy szolidáris szeretetben tudjuk képviselni Krisztus ügyét, és korrekt, baráti, ökumenikus szellemben fáradozzunk a keresztények közötti szeretet és egység előmozdításán.

A Református Egyház új tisztségviselőinek választásáról bővebben Háttér rovatunkban olvashatnak.

Magyar Kurír

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.