2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A szobrászat humora, avagy a humor szobrásza

2 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/21191"><img class="image thumbnail" src="/files/images/PirikusFOKEP.thumbnail.jpg" border="0" alt="Pirikus" title="Pirikus" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Pirikus</strong></span></span> <p>Nem voltam a legjobb hangulatban, mikor bementem, de annál jobb kedvvel jöttem ki a Budapest Galériából, ahol Ligeti Erika szobrászművész csodálatos kiállítását tekinthetjük meg. A művek tele vannak vidámsággal, gyermekiséggel, és energiával, mosolyt csalnak arcunkra. </p><p>

  pirikusPirikus

Nem voltam a legjobb hangulatban, mikor bementem, de annál jobb kedvvel jöttem ki a Budapest Galériából, ahol Ligeti Erika szobrászművész csodálatos kiállítását tekinthetjük meg. A művek tele vannak vidámsággal, gyermekiséggel, és energiával, mosolyt csalnak arcunkra.

  pirikusPirikus

Nem voltam a legjobb hangulatban, mikor bementem, de annál jobb kedvvel jöttem ki a Budapest Galériából, ahol Ligeti Erika szobrászművész csodálatos kiállítását tekinthetjük meg. A művek tele vannak vidámsággal, gyermekiséggel, és energiával, mosolyt csalnak arcunkra.

Ligeti Erika a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett, ahol mestere Szabó Iván volt. Számos díjat kapott, így többek között a Derkovits-ösztöndíjat, Munkácsy-díjat, Tornyay-plakettet, a Kulturális Minisztérium díját. 1985-ben érdemes művész, 1994-nem pedig az év koszorús szobrásza volt. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt. Köztéri művei találhatók Siófokon, Szentlőrincen, Gárdonyban, Budapesten a II. számú Nőgyógyászati Klinikán, Várpalotán, A Városmajor utcai iskolában, a MAFILM-Stúdióban, és a Sátoraljaújhelyi Jókai Iskolában.

 

gyermekkor, édesGyermekkor, édes img 0005.thumbnail
kőrösi csoma lapozgatóKőrösi Csoma lapozgató ligeti erikaLigeti Erika

Ligeti Erika ahhoz a nemzedékhez tartozott, amely az 1960-as években megújította és nemzetközi rangra emelte a hazai éremművészetet. Sajátos hangvételű munkái, többnyire érmek és kisplasztikák – legyenek akár hagyományosabb, akár modernebb szellemiségűek – alkotójuk belső derűjét sugározzák, és magukkal ragadják a szemlélőt. Méltatói is leginkább iróniáját, fanyar humorát emelték ki. Innen ered máig ható népszerűsége. A kiállítás a művész gazdag munkásságának legfontosabb vonulatait, a legjelentősebb alkotásait mutatja be, amellyel egyidőben jelent meg az életmű feldolgozása L. Kovásznai Viktória művészettörténész tollából.

 

lóg az eső lábaLóg az eső lába rendetlen a háziasszony, fut a háztartásaRendetlen a háziasszony, fut a háztartása thonetThonet

Ligeti Erika kiállítását január 11.-ig tekinthetik meg a Budapest Galériában, a Szabad sajtó út 5. szám alatt.

Németh Krisztina

http://www.budapestgaleria.hu/

http://www.artportal.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.