2023.szeptember.23. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A szocialista képviselőcsoport tervei 2009-re

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/21649"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mszp.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="www.mszp.hu" title="www.mszp.hu" width="100" height="93" /></a><span style="width: 98px" class="caption"> <p><strong><a href="http://www.mszp.hu/">www.mszp.hu</a></strong></p></span></span><p>A szocialista frakció januárban megkezdi a felkészülést a 2009-es parlamenti ülésszakra, amelyben egyszerre kell védekezni a világválság ellen és megtalálni az új kitörési pontokat.</p><p>

  www.mszp.hu

www.mszp.hu

A szocialista frakció januárban megkezdi a felkészülést a 2009-es parlamenti ülésszakra, amelyben egyszerre kell védekezni a világválság ellen és megtalálni az új kitörési pontokat.

  www.mszp.hu

www.mszp.hu

A szocialista frakció januárban megkezdi a felkészülést a 2009-es parlamenti ülésszakra, amelyben egyszerre kell védekezni a világválság ellen és megtalálni az új kitörési pontokat.

    Az ország előtt álló legfontosabb feladatnak a frakció a lehető legtöbb munkahely védelmét tartja. Ezért a szocialista képviselők választókerületükben, régiójukban és országosan nyomon követik és segítik a kis- és középvállalkozások támogatását szolgáló új források felhasználását, a munkahelyteremtést és -megőrzést segítő új járulékkedvezmények és az uniós beruházások hatását a foglalkoztatásra.

A frakció részt vesz azoknak a javaslatoknak a kimunkálásában és egyeztetésében, amelyek a foglalkoztatás terheit csökkenthetik. A kritikus időszakban nem lehet apasztani a költségvetés bevételeit, a válság hatásainak enyhítésére alkalmas tartalékait. Az adóbevételek összegének komolyabb csökkentésére tehát nincs mód, de annál inkább szükség van belső átrendezésükre. Egy ilyen átrendezésnek a szocialisták álláspontja szerint elsősorban a munkabérre rakódó adók és járulékok mérséklését kell szolgálnia. Ennek fedezetét a vagyon és a fogyasztás közterhei teremthetik meg, úgy, hogy az átrendezés a kisjövedelműeket ne érintse kedvezőtlenül.

Baloldali pártként az MSZP a válságenyhítés legfontosabb társadalmi szempontjának azt tartja, hogy a válság ne idézze elő az amúgy is nehéz helyzetben élők, a tartalékkal nem rendelkezők tartós és reménytelen leszakadását.

Ezért a lehető legtöbb munkahely megőrzése mellett a szocialista képviselők minden eszközzel segítik az Út a munkához" program sikeres indulását. Ez a program a rendszerváltás óta a legfontosabb szociálpolitikai reform, mert a közösségi célú munkavégzés kiszélesítésével nyugdíjszerző időt és munkabért nyújt a tartósan munkanélküli segélyezetteknek, míg azoknak, akik nem képesek dolgozni, vagy akiknek ilyen munkaalkalmat sem tudnak kínálni, változatlanul biztosítja a segélyt.

A tartós leszakadás ellen azonban további szociálpolitikai lépésekre is szükség van. Ezért a frakció munkacsoportot hozott létre az Út a munkához" program hatásainak elemzésére és az új lépések kidolgozására.

A szocialisták a szakmunkástanulóknak nyújtott ösztöndíjat is az öröklődő szegénység és iskolázatlanság elleni eszköznek tartják. Ezért 2009-ben kezdeményezik a szakmunkástanulók ösztöndíjáról szóló törvényjavaslat (amelyet a parlament 2008 decemberében egy szavazat híján nem fogadott el) újbóli benyújtását. Bíznak benne, hogy most megnyerik a többi frakció eddig hiányzó támogatását is.

2009-ben folytatódik a megújított Polgári Törvénykönyv parlamenti vitája. A frakció jogi munkacsoportja feladatának tekinti a sokakat érintő javasolt változások megismertetését és megvitatását.

    A szocialista képviselőcsoport, ahogy eddig is, számít a felelős parlamenti erők közös gondolkodására és együttműködésére, és nyitott javaslataikra. Különösen fontosnak tartja ezt az adó- és szociálpolitikai változások kimunkálásában. A szocialista képviselők hasznosnak tartanák, ha a válság a pártokat újragondolásra késztetné néhány kétharmados törvény esetében is. A pártfinanszírozás új szabályainak lényegéről a pártok szakpolitikusai már 2008-ban megállapodtak, amikor a Fidesz vezetése letiltotta a végső megegyezést. Az MSZP bízik benne, hogy az országnak sokat ártó politikai hidegháború helyett újra lehet kezdeni a tárgyalásokat nemcsak a pártfinanszírozásról, hanem az önkormányzati rendszer felülvizsgálatáról is.

A gazdasági világválság idején különösen vigyázni kell a közpénzekre, és egyre tarthatatlanabbá válik a 3200 miniállamra" széttagolt önkormányzati rendszer jelenlegi működése, amely mind reménytelenebbül küzd egyszerre a pénzhiánnyal és a pazarlási kényszerrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.