2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Amerikai Szabadalmi Hivatal ezúttal gyorsan elhajtotta a Microsoftot

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/21731"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Vista-nagy.thumbnail.jpg" border="0" alt="A gépezet forog, a jogász nem pihen..." title="A gépezet forog, a jogász nem pihen..." width="100" height="66" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A gépezet forog, a jogász nem pihen...</strong></span></span> <p>Úgy tűnik ritkán, bizonyos csillagálláskor de gondolkodnak az Amerikai Szabadalmi Hivatal bürokratái, és nem szépen zokszó nélkül aláírják az ügyvédek által kilobbyzott paksamétát. Most a Microsoft legújabb agymenése került lapátra igen gyorsan, pár napon belül. A világ szerencséjére.</p><p>

 a gépezet forog, a jogász nem pihen...A gépezet forog, a jogász nem pihen…

Úgy tűnik ritkán, bizonyos csillagálláskor de gondolkodnak az Amerikai Szabadalmi Hivatal bürokratái, és nem szépen zokszó nélkül aláírják az ügyvédek által kilobbyzott paksamétát. Most a Microsoft legújabb agymenése került lapátra igen gyorsan, pár napon belül. A világ szerencséjére.

 a gépezet forog, a jogász nem pihen...A gépezet forog, a jogász nem pihen…

Úgy tűnik ritkán, bizonyos csillagálláskor de gondolkodnak az Amerikai Szabadalmi Hivatal bürokratái, és nem szépen zokszó nélkül aláírják az ügyvédek által kilobbyzott paksamétát. Most a Microsoft legújabb agymenése került lapátra igen gyorsan, pár napon belül. A világ szerencséjére.

Történt ugyanis, hogy a Microsoft szabadalmaztatni szerette volna a bérelhető személyi számítógépet mégpedig ötlet szinten. Miről is szólt ez a beadvány:

Vegyünk egy hagyományos számítógépet. Lássuk el sokféle hardveres védelmi eszközzel, természesen kilátásba helyezve, hogy aki ezt feltöri, minimum élete végéig börtönben rohad, de örüljön, ha a titkos tudás birtokosaként nem végzik ki a szerzői és kapcsolt jogok megsértése, ipari kémkedés miatt… – Mindezt azért, hogy központilag lehessen menedzselni a teljesítményét, és a rajta futó szoftvereket. No meg csak egy adott szolgáltató rendszerén működjön, hasonlóan a rádiótelefonok hálózathoz kötéséhez.

És akkor az ezzel járó piaci modellel álljunk a jó nép elé. Ha óránként x dollárt fizetsz, akkor használhatod netezésre, ha z dollárt akkor irodai munkára és ha x*z dollárt akkor még játszhatsz is rajta. Természetesen jogtisztán és csak addig, amíg fizetsz és csak azzal a teljesitménnyel és szoftverekkel, amit mi látunk jónak.

Azaz a bamba birka folyamatosan tejel, és még a vessző lenyomása is megfizettethető vele, és ami fontos ellenőrizhető a (ki)szolgáltató által. Nos ezt söporte ki viharos gyorsasággal az amerikai szabadalmi hivatal.

Megjegyzendő, hogy a Microsoft részéről ez az ötlet nem új, időnként felbukkan a marketingesek (vagy tán valamelyik Homeland Security project lehallgatásain edződött állami tiszviselő) fejében. Hiszen ideálisan megakadályozza, hogy komoly számítási erőforrásokhoz és tudáshoz jussanak a kisemberek, amit kapnak az hightech, de totálisan ellenörzött.

Semmi nem véd meg azonban, hogy a Microsoft felebbezzen, nagyobb nyomást gyakorolva, vagy ujabb változatban beadja ezt a rémálmot. A világ ezúttal megmenkült, köszönhetően… nos nem a Pindur Pandúroknak, hanem egy értelmes szabadalmi hivatali tisztviselőnek.

  Mindenesetre bizonyos cégeknek történő eladások esetében egy kisértetiesen hasonló értékesítési modellt használ.Ez azáltaluk SaaS-modellnek nevezett értékesítési módszer,  (software-as-a-service, vagyis szoftver szolgáltatásként), amelynek lényege gyakorlatilag ugyanez mindez (a programok előfizetéses alapon történő használata), és még nem erős a hardver kontroll. De  mindenképpen van miből kiindulniuk. Ezt a modellt egyelőre  csak üzleti felhasználóknak kínálja fel. De a jövőt csak Nostradamus látta előre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.