2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Szülõföld Alap pályázati felhívásai az adott régiók – igényei alapján készülnek

3 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span><strong>A Szülõföld Alap felhívásai - csakúgy, mint az erdélyi pályázatok - több hónapos egyeztetés után, az érintett régiók prioritásai alapján születtek. A régiók szakmai szervezeteivel való egyeztetések lefolytatása az Alap kollégiumaiban részt vevõ tagok feladata és felelõssége.</strong></p><p>

 A Szülõföld Alap felhívásai – csakúgy, mint az erdélyi pályázatok – több hónapos egyeztetés után, az érintett régiók prioritásai alapján születtek. A régiók szakmai szervezeteivel való egyeztetések lefolytatása az Alap kollégiumaiban részt vevõ tagok feladata és felelõssége.

 A Szülõföld Alap felhívásai – csakúgy, mint az erdélyi pályázatok – több hónapos egyeztetés után, az érintett régiók prioritásai alapján születtek. A régiók szakmai szervezeteivel való egyeztetések lefolytatása az Alap kollégiumaiban részt vevõ tagok feladata és felelõssége.

A Szülõföld Alap erdélyi pályázatainak prioritásait a Regionális Egyeztetõ Fórum ülésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetõjével közösen határozta meg. Az Alap kollégiumaiban részt vevõ tagok feladata és felelõssége a régió szakmai szervezeteivel való egyeztetések lefolytatása, amelynek során a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének is lehetõsége volt arra, hogy tájékozódjon, illetve észrevételeket tegyen a pályázatokkal kapcsolatban. Ezért is érthetetlen, hogy a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége állásfoglalása több pontatlanságot is tartalmaz.

A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége állásfoglalásával kapcsolatban ezért fontos leszögezni, hogy az ifjúsági szervezetek nem maradnak támogatás nélkül: az Alap mindhárom kollégiumának felhívásaira pályázhatnak. Emellett az Oktatási és Kulturális Minisztérium is folytatja a hallgatói szervezetek pénzügyi segítését.

Az agrárprogramok támogatása ugyanakkor nem tartozik az Alap tevékenységi körébe, ezért nem írt ki ilyen jellegû felhívást. A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a határon túli magyar gazdaszervezetekkel – köztük a Romániai Magyar Gazdák Egyesületével – kötött hosszú távú együttmûködési megállapodás keretében nyújt ilyen jellegû támogatásokat.

Nem felel meg a valóságnak, hogy kiszorultak a kis összegbõl megvalósítható programok: minden régióban a rendelkezésre álló összeg 10%-áig a Szülõföld Alap pályázatot írt ki szervezetek részére, amely 100 ezer és 500 ezer Ft közötti támogatási lehetõséget kínál.

A Szülõföld Alappal kapcsolatos információk az Alap honlapján is elérhetõek (http://www.szulofold.hu/). Az Alap idei második pályázati felhívása szeptemberben fog megjelenni. A romániai magyarság érdekeinek hatékonyabb képviselete érdekében kiemelt jelentõsége van annak, hogy a RMDSZ által delegált kollégiumi tagok és a civil szervezetek elõzetesen egyeztessenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.