2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A tájékozatlanság és rövid távú szemlélet jellemzi a hazai hiteladósokat

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64909"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image11_57.preview.jpg" border="0" width="438" height="262" /></a></span>Alapvetően tájékozatlanak a devizahitelesek a fizetési nehézség esetén a helyzetük rendezését lehetővé tevő különféle megoldásokkal kapcsolatban - derül ki a Lakásfókusz ingatlanpiaci blog frissen ismertetett, lakóhely szerint reprezentatív felméréséből. </p><p>

image11 57.previewAlapvetően tájékozatlanak a devizahitelesek a fizetési nehézség esetén a helyzetük rendezését lehetővé tevő különféle megoldásokkal kapcsolatban – derül ki a Lakásfókusz ingatlanpiaci blog frissen ismertetett, lakóhely szerint reprezentatív felméréséből.

image11 57.previewAlapvetően tájékozatlanak a devizahitelesek a fizetési nehézség esetén a helyzetük rendezését lehetővé tevő különféle megoldásokkal kapcsolatban – derül ki a Lakásfókusz ingatlanpiaci blog frissen ismertetett, lakóhely szerint reprezentatív felméréséből.

Az 500 devizahiteles megkérdezésével végzett kutatás többek közt arra kereste a választ, hogy a különböző megoldásoknak mekkora az ismertsége, a támogatottsága vagy elutasítottsága a nehéz helyzetben lévő adósok körében. A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a megkérdezettek gyakorlatilag csak két „adósmentő" eszközt tudnak maguktól megnevezni: az árfolyamgátat, illetve a fizetési átütemezést a bankkal történő megállapodás alapján. E két megoldás említettsége a kutatás során együtt bő 40 százalékot tett ki, míg a többi megoldás közül egyiknek sem haladta meg az említettsége az 5 százalékot.

 

 

„Az úgynevezett intézményes megoldások kiemelkedően magas említettségét önmagában jó jelnek tekintjük, hiszen arra utal, hogy a devizahitelesek aktívan foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy miként tudnának helyzetükön javítani. Ezek a rövid-közép távra szóló megoldások mindenképpen alkalmasak arra, hogy az igénybevételükkel az adósok lélegzetvételnyi időhöz jussanak, ami alatt helyrehozhatják anyagi helyzetüket" – értékeli az eredményeket Csernok Miklós, a Lakásfókusz blog szakértője. Véleménye szerint mindemellett nem szabad megfeledkezniük az adósoknak arról, hogy olyan megoldásokon is gondolkozzanak, amelyek véglegesen rendezhetik a helyzetüket, ez a felmérés eredményei szerint ugyanis jelenleg nem jellemző rájuk.

 

Érdekes eltérések mutatkoztak a devizahitelesek által adott különböző válaszok között a lakóhelyük földrajzi elhelyezkedésének függvényében. Az Észak-Kelet Magyarországon élők például átlagot meghaladó mértékben érzik úgy, hogy nincs reális alternatíva a problémáik megoldására, ami mutatja, hogy ezen a környéken lehet a legégetőbb a bajba jutott devizahitelesek kérdése. A bankkal kötött fizetési átütemezésben a leginkább az Észak-Dunántúlon lakók bíztak, közel 25 százalékuk említette ezt a lehetőséget, míg az országos átlag 20 százalék volt, legkevésbé pedig Észak-Kelet Magyarországon, itt kevesebb mint 18 százalékuk említette meg ezt lehetséges megoldásként. Az árfolyamgátat, mint potenciális megoldást legnagyobb arányban Dél-Dunántúlon, Dél-Kelet Magyarországon, illetve a Közép-Magyarország régióban lakó devizahitelesek említették meg.

 

Összességében a válaszok alapján a fizetési gondokkal küzdő devizahitelesek elsősorban az állam segítségében bíznak, illetve abban, hogy a bankoktól további haladékot kaphatnak, szinte minimális, egy százalék alatti volt az olyan megoldások spontán említése, amelyekben komolyabb áldozatot kellene vállalnia az adósnak – például eladni a lakását, hogy kisebbe, vagy albérletbe költözzön. Az pedig, hogy a válaszadók 20 százaléka szerint nincs valós lehetőség a nehéz helyzetük megoldására, az általános elkeseredettség mellett azt is jelentheti, hogy az adósok egy része nem is próbál aktívan tájékozódni a rendelkezésre álló eszközök között.

 

„Igencsak jellemző, hogy a legnehezebb helyzetben lévő devizahitelesek elsősorban a külső segítségben bíznak, és hamis illúziókba ringatják magukat. Az árfolyamgát például nem elérhető a törlesztéssel 90 napnál hosszabb ideje csúszóknak, ahogyan az újabb és újabb fizetési haladék elérése sem reális alternatíva a számukra. Mindezek ellenére sokan alábecsülik azokat a megoldásokat, amelyek ugyan az ingatlan értékesítésével járnak, de sokak számára az egyetlen kiutat jelentik a hitelcsapdából, és egyben lehetőséget teremtenek az újrakezdésre" – véli a szakértő. Csernok Miklós ugyanakkor optimista, és úgy véli, az adósok ez irányú tudatossága akár már rövid távon is erősödhet, így egyre inkább felértékelődhet az olyan valós, végleges megoldások, mint a kisebb ingatlanba, vagy az elbérletbe költözés súlya a fizetési gondokkal küzdő devizahitelesek által választott „menekülési útvonalak" között.

 

A Lakásfókusz ingatlanpiaci fókuszú blog, amely minden olyan témával foglalkozik, amely a lakással, lakhatással kapcsolatos. A 2012 közepén indult blog célja, hogy közérthető módon, lakossági szemszögből mutassa be az említett témákat. Ezen belül kiemelt figyelmet szentel a lakáshitelesek helyzete elemzésének, bemutatásának, és kézzel fogható, hasznos tanácsokkal, példaszámításokkal igyekszik segítséget nyújtani a bajba jutott adósoknak. A Lakásfókusz blog elérhető a http://lakasfokusz.hu oldalon.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.