2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A TANÁCSELNÖK IS HÚZTA AZ EGYHÁZ SZEKERÉT

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44406"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ny.thumbnail.jpg" border="0" alt="A nyírszőlősi római katolikus templom" title="A nyírszőlősi római katolikus templom" width="100" height="66" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A nyírszőlősi római katolikus templom</strong></span></span> <p>Félévszázados jubileumát ünnepelte 2010. október 17-én a nyírszőlősi római katolikus templom. Az eseményre meghívták <em>Bosák Nándor</em> megyéspüspököt, a templomépítő <em>Buczkó Lajos Atanáz</em> ferences atyát és mindazokat a lelkipásztorokat, akik az elmúlt ötven évben a településen szolgáltak.

 a nyírszőlősi római katolikus templomA nyírszőlősi római katolikus templom

Félévszázados jubileumát ünnepelte 2010. október 17-én a nyírszőlősi római katolikus templom. Az eseményre meghívták Bosák Nándor megyéspüspököt, a templomépítő Buczkó Lajos Atanáz ferences atyát és mindazokat a lelkipásztorokat, akik az elmúlt ötven évben a településen szolgáltak.

 a nyírszőlősi római katolikus templomA nyírszőlősi római katolikus templom

Félévszázados jubileumát ünnepelte 2010. október 17-én a nyírszőlősi római katolikus templom. Az eseményre meghívták Bosák Nándor megyéspüspököt, a templomépítő Buczkó Lajos Atanáz ferences atyát és mindazokat a lelkipásztorokat, akik az elmúlt ötven évben a településen szolgáltak.

A 96. életévében lévő Atanáz atya a szentmise közben, váratlanul érkezett. Reggel ugyanis azt az információt kapták a szőlősiek, hogy idős szerzetes nem tud eljönni az ünnepségre. Amikor a világi elnök meleg szavakkal köszöntötte őt, mindenki felállva tapsolt. Miért övezi ilyen nagy szeretet az idős szerzetest? Mert ötven évvel ezelőtt ő volt a templomépítés motorja. Egyike az 1950 után „szélnek eresztetett" szerzeteseknek, akik a rendek feloszlatása, illetve a ferenceseket sújtó numerus clausus bevezetése utáni évtizedekben először kántorként majd káplánként, plébánosként 16 helyen szolgált, míg 1991-ben visszatérhetett a rendi keretek közé.

buczkó lajos atanáz ferences atyaBuczkó Lajos Atanáz ferences atya1955-ben került Kótajba, aminek filiája Nyírszőlős. Delet harangoztak, mikor megérkezett. „Már nagyon vártuk – fogadta a plébánián a házvezetőnő. – A gang végén az asztalon ki van tálalva  a leves." A fáradt ferences látja ám, hogy a tányérból jóízűen lefetyel egy testes kandúr. Az éhes vándor megkérte a macskát, hogy menjen arrébb, és folytatta, illetve elkezdte az ebédet. Két hónap szolgálat után a plébános közölte Atanázzal, hogy nem tudja fizetni, mert nincs pénz, Nyírszőlősről ugyanis nem folyik be az egyházi adó.

Erre Atanáz magára vállalta a nyírszőlősi hittanórákat és szentmiséket, látogatta a családokat, és gyűjtötte az egyházi adót. Pár hónap alatt rendeződött a helyzet, befolyat annyi pénz, hogy a plébános és a káplán is hozzájutott a fizetéséhez.

Adószedés közben értesült róla, hogy a szőlősiek templomot szeretnének, mivel többen vannak, mint a görög katolikusok, még sincs saját templomuk. Kihirdette, hogy a januári házszentelésekért kapott összeget a templom építéséhez szükséges terméskő vételére fordítja. Amikor az egyik házba betért, éppen cigányzene szólt a rádióban. Azt mondták a háziak, hogy ha táncra perdül, adakoznak az építkezésre. Atanáz levette karingét, és táncolt egyet. Kapott is 100 forintot. Másoknak harmonikán eljátszotta a „Vörösbort ittam az este" című nótát. Kapott érte 50 forintot. Mikor mondta, hogy az új templomra gyűjt, kiegészítették 100 forintra. Atanáz atya arra is emlékszik, hogy két asszony járta a környező falvakat, kukoricát gyűjtöttek a néptől, amit a „Futurában" eladtak. Az így szerzett 36 ezer forintot átadták a papnak az építkezésre. Velük történt, hogy amikor húzták a már jól megrakott kocsit, a tanácselnök megszólította őket. „A templom építésére visszük" – mondták. Mire a tanácselnök: „Akkor én is tolom az egyház szekerét" – és segített a két asszonynak.

Buczkó Atanáz 1956-tól 1965-ig volt Nyírszőlősön kihelyezett lelkész, és 1960-ra elkészültek a templommal. Az ötvenedik évfordulón ezekre az időkre emlékeztek.

Szerdahelyi Csongor, Ferences Sajtóközpont

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.