2022.szeptember.30. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Taylor-Burton gyémánt

2 perc olvasás

taylor 3

Az aranyműves szakmának vannak legendás, de legalábbis ikonikus ékszerei. Ilyen például a Taylor-Burton gyémánt, a világ talán legszebb és legértékesebb eljegyzés gyűrűje.

Elizabeth Taylor, a XX. század ismert és népszerű angol-amerikai színésznője 57 filmben játszott, többnyire főszerepet. Kétszer tüntették ki Oscar-díjjal. Több szempontból is bekerülhetne a Guinness-be. Nyolcszor kötött házasságot, leghosszabb ideig Richard Burton volt a férje.

A Taylor-Burton gyémánt lelőhelye Délafrika, a Pretoria város melletti gyémántbánya. A 241-karátos nyers gyémántot 1966-ban találták. Amszterdamba vitték a Coster Diamond Manufactory gyémántcsiszoló műhelybe. Ahol darabokra vágták és csiszolták a szakma szabályai szerint 69-karátossá, majd sok kisebb-nagyobb darabot készítettek belőle, köztük a legnagyobbat, a 33-karátos különleges formájú briliánst.

Árverésre bocsátották, ahol a világhírű francia Cartier-cég is licitált rá. A leütési ár 1 millió dollár volt. Cartier ékszerészei platina gyűrűbe foglalták. Tőlük vette meg Burton 1,1 millió dollárért. Akkor ez volt az egyetlen gyémántgyűrű, amelyért 1 millió dollárnál magasabb árat adtak, azóta már sokszor „megdőlt” a rekord. Burton nem eljegyzésre vette, ötödik házassági évfordulójukra 1969-ben ajándékozta Líznek. (1972-ben a házaspár Budapesten járt, az újságok akkor tévesen Taj-Mahal gyémántnak nevezték az ékszert.)

A színésznő csaknem minden nap és minden filmjében viselte. Először 1969-ben Grace Kelly monacói hercegné 40. születésnapján jelent meg vele, majd az 1970-es Oscar-díj-átadáson hordta. A híres színésznő halála után a gyűrűt egyik leánya Maria Burton örökölte. Egy ázsiai üzletembernek adta el 8.8 millió dollárért.

 

 

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.