A specializálódás egyre magasabb fokú, a lépéstartás egyre nehezebb az utóbbi évek robbanásszerű üzleti IT technológiai fejlődésével – áll a Polygon, az IBM egyik legnagyobb hazai partnerének jelentésében.

 

 

A specializálódás egyre magasabb fokú, a lépéstartás egyre nehezebb az utóbbi évek robbanásszerű üzleti IT technológiai fejlődésével – áll a Polygon, az IBM egyik legnagyobb hazai partnerének jelentésében.

 

 Az elmúlt egy-két évben az IBM több összetett üzleti kommunikációs szoftverrel jelent meg a piacon. Magyarországon és Közép-Kelet-Európában mind kevesebben vannak azok a cégek, amelyek folyamatosan, naprakészen képzik szakembereiket a legújabb technológiákhoz szükséges tudással.

Az informatikai fejlesztőlaborok évről évre egyre gyorsabb ütemben bocsátják ki új hardver- és szoftvermegoldásaikat, amelyet a piac már alig tud követni. Egy adott technológiához értő szakemberek képzése egyre összetettebb kihívás, a felhasználói elvárások növekednek, miközben a kereslet mértéke szabályozza a piaci szereplők, hozzáértők számát – ismertette a helyzetet Angyal László, a Polygon Kft. üzletágvezetője.

A Polygon az IBM technológiák és innovációk hazai meghonosítója, ezért elvárás, hogy szakemberállománya lépést tartson a fejlesztésekkel. Mint emlékezetes, az amerikai informatikai óriás a közelmúltban változtatta és szigorította meg értékesítési csatornáinak jogosultsági rendszerét, amelynek következtében az egyes szoftverek és szolgáltatások implementációját komoly szakmai vizsgákhoz, jogosítványokhoz köti. A Polygon nyolc különálló területen szerzett az IBM szoftverekre vonatkozóan viszonteladói jogosultságot (authorized IBM software reseller). Ezek közül több viszonteladói jogosítvánnyal csak alig néhányan rendelkeznek a térségben, de például a „Lotus Social Software & Unified Communications" nevezetűvel Magyarországon jelenleg kizárólag a Polygon szakemberei bírnak. Hasonlóan új a cég „WebSphere Business Process Management" viszonteladói címe is.

Ezek a jogosítványok egyrészt már meglévő kompetenciák megjelenései az IBM új képzési és partnerrendszerében, másrészt pedig a legújabb fejlesztésekhez szükséges új készségeket takarják. Hasonló indíttatású, bár eltérő terület a projektmenedzsment, ahol a Polygonnak szintén van két PMP (Project Management Professional) vizsgázott szakembere. Erre is szükség van, hiszen aki jártas a vállalati informatikában, az tudja: ma már nem elég a technológiai felkészültség. Ha egy cég partnerét nem tudja megelégedésére és határidőre végigvezetni az adott projekten, az a teljes beruházás sikerét veszélyezteti – hangoztatta Angyal László.

Az új szoftverek megjelenésének egyik komoly motorja például a web 2.0-ás alkalmazások megjelenése és térhódítása a vállalati informatikában – az IBM több új megoldást mutatott be csak ezen a területen. Ez tipikusan az a slágerterület, ahol a potenciális vevők gondolkodása, vállalati kultúrája már igényli, de még nem egykönnyen tud átállni erre. Ezeket a vállalatokat a rendszerek bevezetésénél az újfajta közösségi kultúra alkalmazásában jártas projektvezetői támogatásban is részesíteni kell – mutatott rá a szakértő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük