Processus contra TemplariusProcessus contra Templarius 

Október 25-én mutatták be a Vatikánban a Processus contra Templarius című kötetet, amely a templomos lovagok ellen 1308 és 1311 között lefolytatott Poitiers-i per teljes anyagát közli kritikai kiadásban.

Processus contra TemplariusProcessus contra Templarius 

Október 25-én mutatták be a Vatikánban a Processus contra Templarius című kötetet, amely a templomos lovagok ellen 1308 és 1311 között lefolytatott Poitiers-i per teljes anyagát közli kritikai kiadásban.

A kötet mindössze 799 példányban jelent meg a Vatikáni Titkos Levéltár munkatársainak gondozásában. Az eredeti pergameneket ott őrzik.

A sajtókonferenciát Sergio Pagano püspök, a Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy nincs szó a templomos lovagrend semmiféle rehabilitációjáról, sem újabb, a témára vonatkozó iratok felfedezéséről. A fakszimile kiadvány olyan dokumentumokat tesz közzé, amelyeket a levéltár már 1912-ben katalogizált. Barbara Frale, a Vatikáni Titkos Levéltár kutatójának érdeme, hogy a közelmúltban a régi pergamenek között rábukkant a fontos iratokra, amelyek segítségével rekonstruálhatták a pert, kiegészítve ezzel Konrad Schottmüller 1887-es munkáját.

A kiadvány legfőbb értéke a dokumentumokban és a kritikai szövegekben van – hangsúlyozta Sergio Pagano püspök. Rávilágítanak azokra az eseményekre, amelyek V. Kelemen pápát arra indították, hogy feloldozza a templomos lovagokat az eretnekség vádja alól. A pápa felfüggesztette a rendet, anélkül, hogy feloszlatta volna. A rend magas rangú vezetőit és általuk az egész rendet beolvasztotta az egyház szeretetközösségébe.

V. Kelemen és Szép Fülöp francia király közötti éles politikai viszály dúlt. A francia uralkodó ugyanis költséges háborút folytatott Anglia ellen, ezért szerette volna megszerezni a templomos lovagrend kincseit. Ezért mindent elkövetett a rend tagjainak befeketítésére, abban reménykedve, hogy eretnekség miatt a pápa feloszlatja a rendet. Szép Fülöp a vádlottakból kínzásokkal kierőszakolta az olyan vétkek beismerését, mint a bálványimádás, Krisztus megtagadása, a kereszt meggyalázása, botrányos viselkedés. Az ún. Poitiers-i perrel a pápa, aki egyébként kiváló jogász is volt – bár keményen elítélte a rendben olykor valóban előforduló szégyenletes gyakorlatokat – bebizonyította, hogy a király részéről koholt vádakról volt szó.

V. Kelemen hónapokig tartó, kimerítő politikai küzdelmek után megértette, hogy az egyház egységének megőrzése érdekében fel kell áldoznia a templomosok rendjét. A rend, ezt követően jelentős hanyatlásnak indult. Elveszítette létjogosultságát, mivel már nem felelt meg eredeti célkitűzésének, vagyis annak, hogy fegyveres kíséretet biztosítson a szentföldi zarándokok részére, hogy szolgálja a kereszténység ügyét. Anyagi javaitól megfosztották, Jacques de Molay nagymestert és a rend többi vezetőjét halálra ítélték. A Nagymestert 1314-ben a Notre-Dame előtt máglyán elégették.

A Vatikáni Titkos Levéltárral szorosan együttműködő Scrinium kiadó díszes kötete az Exemplaria Praetiosa – Értékes Másolatok nevű sorozat harmadik része. Az első kötet 2000-ben, a jubileumi évben jelent meg: az első és utolsó szentéveket meghirdető pápai bullákat tartalmazza.

http://www.scrinium.org/scrinium/?idLingua=2

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7044741.stm

http://www.cbc.ca/world/story/2007/10/25/templar-vatican.html

http://www.iht.com/articles/2007/10/25/europe/knights.php

http://www.lefigaro.fr/reportage/20071026.FIG000000066_quand_le_vatican_se_met_a_vendre_les_templiers.html

http://news.yahoo.com/s/ap/20071012/ap_on_re_eu/vatican_knights_templar

http://www.thebostonpilot.com/article.asp?ID=5346

http://news.aol.com/story/_a/vatican-to-publish-templar-trial-papers/n20071012121509990002?cid=842

http://ap.google.com/article/ALeqM5gI3abcQVbPiFc_-Y83X_T353He5AD8S7TR001

http://www.nytimes.com/2007/10/13/world/europe/13briefs-knights.html

http://news.independent.co.uk/europe/article3098887.ece

http://sg.news.yahoo.com/ap/20071026/ten-vatican-knights-templar-5e343d7.html

http://www.iht.com/articles/ap/2007/10/25/europe/EU-GEN-Vatican-Knights-Templar.php?WT.mc_id=rssap_news

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük