A tequila és a whiskey feltételezhetően a legkedveltebb italok közé sorolhatók. Aki szereti mindkettőt vagy akár csak az egyiket, az nem feltétlenül pusztán az ivás kedvéért foglalkozik velük, hanem kíváncsiságát felkelthetik a hozzájuk fűződő érdekesebb történetek vagy hírek.

A tequila és a whiskey feltételezhetően a legkedveltebb italok közé sorolhatók. Aki szereti mindkettőt vagy akár csak az egyiket, az nem feltétlenül pusztán az ivás kedvéért foglalkozik velük, hanem kíváncsiságát felkelthetik a hozzájuk fűződő érdekesebb történetek vagy hírek.

Nos, most mindkettőről apró storyt, pontosabban hírt osztanék meg olvasóinkkal.Dupla-arany minősítést kapott a mexikói tequila.1215 nagyon jó ital közül lett a legjobb.A legkiválóbb alkoholok San Francisco-i versenyén, vak zsűrizésen szereztek elismerést az el Jimador tequilák. A hazánkban is elérhető Reposado kettős arany minősítést, az Anejo arany fokozatot kapott. A 100% agavéból készülő nedű már második alkalommal hozta el a legnevesebbeknek szóló elismerést.

Megerősítést nyertek a mexikói tequila készítői: a gondosan ápolt tradíciók és a különleges erjesztési folyamat mesteri ötvözetével érlelt ízeknek nem lehet máshol a helye, csak a legkiválóbb alkoholok sorában. A bírák egy olyan vak, többszintű pontozási rendszert fejlesztettek ki, amelyet alkalmazva senki sem vádolhatja őket elfogultsággal.

 

Idén az el Jimador tequilák 61 különböző országból benevezett 1215 ital közül kaptak arany-minősítést. Az alkoholok szakértőiből álló zsűri az azonos kategóriába eső nedűk rangsorolására alkotta meg a kettős fokozatokat, ezzel kiemelve a legjobbakat. Így kapott dupla-arany minősítést a Reposado, amelyet minimum 60 napig érlelnek tölgyfahordóban, így fokozva a tequilák utánozhatatlan ízvilágát. A borostyán színű, arany minősítést nyert Anejot pedig több mint 12 hónapig érlelik fehér tölgyfahordókban, amely után a vanília és caramell ízjegyek fedezhetők fel benne.

Hazánkban a tequilát általában citrommal és sóval vagy naranccsal és fahéjjal fogyasztják, a minőségi mexikói párlat kortyolásánál azonban ez hiba lenne.Hiszen ezek a kiegészítők pont az ital teljes, élvezetes ízét nyomnák el.

 Limitált kollekcióval tiszteleg a Jack Daniel's szeszfőző mesterei előtt.

Amerika kedvenc whiskey-jének lepárlóüzemében szeszfőzőnek lenni óriási kiváltság. A tennessee-i párlat majdnem 150 éves történelme alatt mindössze heten töltötték be a kivételes pozíciót. A szakemberek előtt tisztelegve a Jack Daniel's egyedülálló kollekciót dob piacra, amely összesen hét, évente egy palackkal ékesíti az amerikai whiskey portfólióját.

 

A lynchburgi whiskeyfőzés 1866-os kezdete óta felbecsülhetetlen szerepük van a szeszfőző mestereknek, hiszen ők biztosítják az ital minőségét és esszenciáját, az őrléstől az érlelésig. Az első lepárlómester maga Jack Daniel volt. Az évek során őt még hat szeszfőző követte, akik mindannyian jártasak az Old No.7 készítésében. Ők azok, akik birtokában vannak annak a titkos receptnek, amely 146 éve garantálja Amerika kedvenc whiskey-jének minőségét.

 Tiszteletükre alkotta meg a Jack Daniel's csapata a Mesterek Kollekcióját. A különleges kiadás díszdobozban, a szeszfőzők képmásával jelenik meg idén tavasztól minden évben. Ezenkívül minden palack sorszámot is kap, Jack utódjainak kronológiai sorrendjét megjelölve. A kollekció első darabja márciustól a reptéri üzletekben vásárolható meg.

 A jelenlegi szeszfőző Jeff Arnett, aki 2018-ban kerül majd az üvegekre, a következőképpen jellemezte egy napját:

„Minden reggelt kóstolással kezdek, ilyenkor az orr még kevésbé fáradt. Természetesen a szagminta mellett ízlelünk is, az öblítés és köpés módszerét használjuk. Minden alkalommal figyelembe kell vennünk, hogy az először kóstolt minta hatással van a következőre. Ez a metódus lehetővé teszi, hogy egyszerre akár hatvan mintát is megkóstoljunk" – árulta el Jeff Arnett.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük