2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Titanicon is lassan vége a hétnek

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60086"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/KataloniaUberAlles.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="36" /></a></span> Az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztivál utolsó közönségtalálkozóit ajánljuk nézőink figyelmébe és a Quimby klipje is debütál a Titanicon. </p> <p> 

kataloniauberalles.thumbnail Az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztivál utolsó közönségtalálkozóit ajánljuk nézőink figyelmébe és a Quimby klipje is debütál a Titanicon.

 

kataloniauberalles.thumbnail Az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztivál utolsó közönségtalálkozóit ajánljuk nézőink figyelmébe és a Quimby klipje is debütál a Titanicon.

 

Pénteken 18:45-kor kezdődik a Katalónia über alles! című film az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a vetítés után pedig a vendégünk lesz Ramon Térmens, a film rendezője. Térmens 2005-ben a Joves című filmmel debütált, melynek társíró-rendezőjeként három Ciutat de Barcelona-díjat (a korábbi Gaudí-díj) is elnyert. Egy volt börtönlakó, egy munkanélküli bevándorló és egy sikeres üzletember a három főszereplője a Katalónia über alles! Belső-Katalóniát ábrázoló portréjűában. A három történet egy konfliktusokkal teli, a széthullás határán álló, a megújulásra igencsak rászoruló társadalmat mutat be. Kegyetlen, sötét humor kíséri az olykor thrillerbe illő jeleneteket: a rasszizmus képmutatásának könyörtelen leleplezését. A film a figyelmet egy konkrét helyre, egy katalán városra (és még csak nem is Barcelonára) – az általános helyett a konkrét problémákra összpontosítja. Spanyolcsizma szekciónk egyik legizgalmasabb darabja az ibériai lét árnyoldalaiba enged betekintést.

 

A Quimby klipje is debütál a Titanicon.

Az a:normal sessions egy 2010-ben alakult újgenerációs zenei projekt, melyben a zene és a film egyedi módon találkozik, élő zenei videoklipek formájában. Az élő előadás és a videoklip egybemosásával és ismert hazai és külföldi együttesek közreműködésével a csapat olyan egyedi zenei videókat valósít meg, amelyek egyszerre használják ki az élő esemény izgalmát és az előre megkomponált vizuális koncepció erejét.

Az a:normal sessions alapítója Vandad Kashefi iráni származású, Magyarországon élő fiatal filmrendező, aki a projektben számos közreműködővel dolgozik. A videók Erdély Mátyás, Győri Márk és Csepeli Eszter operatőrök munkái. A klipek előadói között ott van Harcsa Veronika, Lajkó Félix, Alba Hyseni, Palya Bea és a Syngas Project. A projekt egyik célja, hogy olyan zenészeket is bemutasson, amelyeket a TV és rádióállomásokon nem hallhat a nagyközönség, valamint, hogy új formában mutassa be a hazai együtteseket. Az eredmény így több mint egy egyszerű élő felvétel, és őszintébb, mint egy hagyományos, előre csomagolt videoklip: kihívás az alkotóknak és valódi élmény a nézőknek.

A csapat új munkái közül a Quimby, a Hangmás és a Lajkó Félix videó premierjére kerül sor péntek (április 20.) 19:30-kor az A38 hajón, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Rövidre vágva szekciója keretén belül.

A filmeket a José González egészen különleges élete című film előtt vetítik, utána pedig közönségtalálkozó Vandad Kashefi részvételével.

 

„A jóhír nem pénz kérdése"

Csütörtökön délután Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, az idei Titanic zsűrijének elnöke és Horváth György, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója beszélgetett az érdeklődőkkel kulturális diplomáciáról, a filmfesztiválok jelenlegi helyzetéről az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A tíz napos Varsói Nemzetközi Filmfesztivál huszonhét éves múltra tekint vissza: két helyszínen, kilenc vetítőteremben mutatják be a friss lengyel és nemzetközi filmtermés legjavát – körülbelül száz rövidfilmet és ugyanennyi nagyjátékfilmet – minden októberben, mintegy százezer nézőnek. 2009-ben a fesztivál Cannes, Velence és Berlin mellett felkerült annak a tizennégy filmes eseménynek az igen rangos listájára, melyeket a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Film Producers Associations – www.fiapf.org) állít össze. Stefan Laudyn a beszélgetésen elmondta, húsz évébe került mindezt felépíteni, 1991 óta vezeti ugyanis ő a fesztivált.

 

Hozzátette, a lengyel filmtermés éves mustrája azonban nem náluk van, hanem a Lengyel Filmfesztiválon, Gdyniában. Mivel a Varsói Filmfesztivál mind a nemzetközi, mind a hazai filmtermést nagyon szigorú szempontok szerint válogatja, minden évben csak néhány alkotást mutatnak be a friss otthoni filmtermésből. Az a két-három lengyel film, amely benne van a programjukban, számíthat azonban arra, hogy a fesztivál révén láthatóvá válik a nemzetközi porondon, és bekerül a széleskörű filmforgalmazásba. A fesztiváligazgató szerint a jóhír nem pénz kérdése: nem az intenzív PR-tevékenységtől vagy a hatalmas büdzsétől lettek sikeresek és befolyásosak, hanem attól, hogy a fesztivál első számú célja mindig is a nézők és a vendégek elégedettsége volt. Hozzátette, a fesztivál történetében talán a legnagyobb dolog az, hogy a mai napi politikailag is függetlenek maradtak.

A nagy filmfesztiválokkal való kapcsolatokról szólva azt is elmondta, az együttműködésben hisznek, nem a versenyben, de azért bármerre jár, gyűjti az ötleteket, amelyekkel gazdagíthatja a saját fesztiválját. A kérdésre, a Titanicról mit kölcsönözne, azt válaszolta: „Az Uránia mozi a legszebb filmszínház, amit valaha láttam, de attól tartok, ezt mégsem vihetem haza."

 

http://www.titanicfilmfest.hu/2012/ 

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.