A Dunakanyar egyik legbékésebb, műemlékekben gazdag, ám kalandos sorsú városkája, a 36 ezres lakosságú, ezer éves Vác. Nevének származása vitatott, az egyik változat szerint egy Vácz nevű középkori remetéről kapta. Annyi sok a nevezetessége, hogy sok volna felsorolni.

A Dunakanyar egyik legbékésebb, műemlékekben gazdag, ám kalandos sorsú városkája, a 36 ezres lakosságú, ezer éves Vác. Nevének származása vitatott, az egyik változat szerint egy Vácz nevű középkori remetéről kapta. Annyi sok a nevezetessége, hogy sok volna felsorolni.

Szent István király szervezte itt az első püspökséget. A püspökök a környék földesurai is voltak, de a váci püspökök ráadásul mindig komoly befolyással voltak az aktuális uralkodókra (például a 14-15. században Báthori Miklós, a 18. században Eszterházi Károly és Migazzi Kristóf). Most csak azt említjük, amiben az első: itt áll az ország egyetlen diadalíve, ami Mária Terézia császárnő és magyar királynő fogadására épült; az első vasútvonal, az első gőzhajó Budapest és Vác között közlekedett; mai világhírű különlegessége a Memento Mori múzeumában elhelyezett, eredeti ruhákban és koporsókban megtekinthető múmiacsapat… – és persze sok más látnivaló, templom, múzeum és Bormúzeum mellett a Váczi Remete Pince!

 

A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya (TGSz) ezt az 500 éves, törökkori pincét választotta rendhagyó évadnyitó szakosztályi ülése helyszínéül. A gasztronómiának Vácott különös jelentősége van, ahogy Galeotto Marzio, Mátyás király krónikása megénekelte. A váci püspökök „gasztrikus foglalatosságokban lelték örömüket". Egyesek kedvenc levesük miatt teknősbékát tenyésztettek, mások békacombot sütögettek. A dunai „horgászszerencsét" úgy mutatták be Mária Terézia császárnőnek, hogy férjével, a lotharingiai herceggel együtt 200 kilós vizát fogattak – persze csalással, mert a vizát (akkor még élt a Dunában) már nem élve lopták a hálójukba – mesélte az újságíróknak a váci illetőségű László Gyula TGSz titkár, aki maga is lelkes horgász.

 

A Remete Pince nagyszerű ebédjére azután kerülhetett sor, hogy Elek Lenke, a TGSz elnöke beszámolt a 2012-es év turisztikai eseményeiről. A turizmus sokrétű iparág, sok mindentől függ, például a meggondolatlan döntések következményeiről is. A nemzeti légitársaság megszűntetését több ország is megbánta már, mint Svájc. A MALÉV szintén ilyen rossz döntés következtében szűnt meg, bánja a nemzetgazdaság. Ugyan az Air Baltic Rigán keresztül közlekedik Hévíz-Sármellék repterére, de így a skandináv országokból kevesebben jönnek hozzánk gyógyászati céllal, ami jókora bevételkiesést okoz. A Facebook, a Twitter és más közösségi portálok népszerűsége manapság felbecsülhetetlen, mert ahová a hírességek utaznak – nem a fapadosokon! -, oda kívánkozik a többi turista is. Ezért kétszeresére nőtt a British Airways forgalma!

 

Itthon a Magyar Turizmus Zrt. már nem a tematikus évek híve, hanem hangzatos évszakok elnevezésével igyekszik turistákat toborozni, mint tavasszal az Ébredés, azaz természetjárás Észak-Magyarországon. Nyáron Zsongás a vízpartokon, ősszel a Bor és Gasztronómia évadával csábít. A világ turizmusa mindenféle gazdasági válság és politikai hatás ellenére növekszik. Nálunk Agárdon számlálták az egy milliomodik turistát. A tervek között szerepel, hogy közös márkával irány a Kelet! A „tovariscsi kanyec" plakátokkal és a Moszkva tér átnevezésével sikerült elérni, hogy sem hazai konzerv, sem bor nem kerül a hatalmas orosz piacra. A hazai termékekről még annyi, hogy idén először indul magyar szakács, Széll Tamás a Bocuse d'Or nemzetközi versenyen a Michelin-csillagos Onyx Étteremből, de egyetlen megfelelő magyar alapanyagot sem tudott magával vinni, még paprikát sem! Hiába egyesült a Magyar Agrármarketing Centrum és a Magyar Turizmus Zrt. A magyar vendéglátás tragédiája, hogy a mesterszakácsok nem találnak jó minőségű hazai alapanyagot.

 

A Váczi Remete Pince tulajdonosai, Ambrus Tiborné, Erzsike és férje 8 éve, 2005-ben vették meg a régi pincét, amikor „kinőtték" a Halászkert Éttermet. Az egész város alápincézett, s amíg a házak többször elpusztultak vagy elégtek, a pincék megmaradtak. A ház külsejét festményekkel díszítette egy helyi művész. A belső az eredeti téglaburkolatot mutatja. A helyiség korlátai miatt csupán 45 férőhelyes ez az Erzsike design-ja alapján, évszakonként hangulatosan feldobott pince-étterem, de nyáron meg tudják toldani a férőhelyeket a begóniákkal, dáliákkal felvirágozott kerthelyiséggel is (évente 300 ezer forintba kerül csak a friss növények ültetése!), ha már a vendégeik utánuk jöttek a Halászkertből. Saját nevelésű fiatal alkalmazottakkal dolgoznak. Kicsi a konyha, mégis igyekeznek mindenféle igényt kielégíteni, az idénynek megfelelő alapanyagokból, zöldségekből főzni-sütni – látszik a napi ajánlatukból. 2008-ban másodszor nyerték el az éttermeket kitüntető Rozmaring-díjat. 2012-ben az Év Vállalkozója lett a vendéglő-tulajdonos feleség. Ambrus Tibort pedig 2007-ben Vác díszpolgárává avatták a helyi fogyatékossággal élők támogatásáért. A forgalmuk kiegyensúlyozott, a konyha hírére sokan érkeznek a fővárosból is. A díjak mutatják, hogy 40 éves tapasztalatukat és munkájukat megbecsüli a közösség. Haladnak a korral, internetes oldalukon mindenféle információt és a napi menüt is megtaláljuk.

A Remete Pince az év 360 napján nyitva tart, három éve nem emeltek árat. Szívesen szolgálnak különleges rendezvények helyszínéül, igyekszenek kihasználni az egyházi rendezvényeket, a forraltbor főző versenyt, a Váci Világi Vigalmat júliusban. Gondjuk, hogy a parkolás egész Vácon nem megoldott. Szerintük sokkal jobban lehetne a szép barokk várost „eladni", amiben a Tourinform Irodának volna szerepe. Minőségi, felső kategóriájú italokkal látják el a vendéget, Egerből és Villányból hozatják a borokat. Az ételek közül a kedvenc a tárkonyos raguleves, a bélszín, a libamáj és a szűzérme. A desszertek között mindig kell lennie csokoládés váci palacsintának, túrógombócnak, fagyaltféléknek.

 

Az italválasztékot ez alkalommal az albán nagykövetasszony ajándékai bővítették: Rakival és Skenderbey konyakkal. Az ételek bősége, külleme és a felszolgálás figyelmessége vitán felül állt.

 Remete Pince Étterem | Vác, Fürdő lépcső utca 3. | 06 27/302 – 199 | E-mail: remete@etteremvac.hu

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük