2022.december.09. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A válság ellenére jó 2009-es eredményekről számolt be a KPN és a Getronics

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/36368"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/grafikon_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="88" /></a></span>  <p>„Anyavállalatunk, a KPN jó eredményekkel zárta a 2009-es üzleti évet: az EBITDA értéke 3,6%-kal növekedett a megelőző időszakhoz képest, míg a cégeladások és cégfelvásárlások nélküli csoport szintű árbevétel éves szinten mindössze 3,5 %-kal csökkent. </p><p> 

grafikon 1.thumbnail 

„Anyavállalatunk, a KPN jó eredményekkel zárta a 2009-es üzleti évet: az EBITDA értéke 3,6%-kal növekedett a megelőző időszakhoz képest, míg a cégeladások és cégfelvásárlások nélküli csoport szintű árbevétel éves szinten mindössze 3,5 %-kal csökkent.

 

grafikon 1.thumbnail 

„Anyavállalatunk, a KPN jó eredményekkel zárta a 2009-es üzleti évet: az EBITDA értéke 3,6%-kal növekedett a megelőző időszakhoz képest, míg a cégeladások és cégfelvásárlások nélküli csoport szintű árbevétel éves szinten mindössze 3,5 %-kal csökkent.

 

A KPN tulajdonában lévő Getronicsnak nemzetközi szinten tavaly 5 %-kal csökkent az árbevétele 2008-hoz képest, ami megegyezik a magyarországi árbevétel alakulásával. Itthon beigazolódott a várakozásunk a tavalyi évvel kapcsolatban: a válság lendületet adott az olyan költségcsökkentő szolgáltatásoknak, mint az IT-outsource, így a folyamatos árbevételt biztosító üzemeltetési szerződéseinknek köszönhetően ezen a területen két számjegyű árbevétel-növekedést tudtunk elérni. Ez azonban csak megközelítőleg tudta kompenzálni a hazai rendszerintegrációs projektek jelentős visszaesését, ami összességében belföldi árbevételünk mintegy 5 %-os csökkenését eredményezte" – mondta Rátkai Péter, a Getronics Magyarország ügyvezető igazgatója. „A 2010-es évre vonatkozóan bízunk benne, hogy a válság enyhülésével és a választásokat követően felgyorsulnak az informatikai projektek, többek között az európai uniós források hatékonyabb lehívásának is köszönhetően" – tette hozzá Rátkai.

Kiemelt Getronics eredmények:

  • Az EBITDA jelentős mértékben javul, a Getronics jó úton halad afelé, hogy 2010-ben elérje a megcélzott 8%-os EBITDA nyereségszintet
  • Új szerződések a Getronics Workspace Alliance keretében
  • A gazdasági visszaesés folyamatosan érezteti hatását, de a Getronics tartja piaci pozícióit

Kiemelt KPN eredmények:

  • A teljes évre vonatkozó EBITDA és szabad cash flow célértékek teljesültek
  • Az árbevétel kismértékben a tervezett alatt maradt; a gazdasági visszaesést költségcsökkentéssel ellensúlyozták
  • Megerősítették a 2010-es terveket: 2010-ben egymilliárd eurós részvény-visszavásárlási programot indítanak
  • 2011-re a részvényenkénti osztalék legalább 0,85 euró lesz

Getronics eredmények: növekvő EBITDA, jó az irány a 8%-os nyereség eléréséhez

A Getronics teljes évre vonatkozó árbevételének és egyéb bevételeinek értéke nemzetközi szinten 2,075 milliárd eurót tett ki, 5 %-ot csökkenve a megelőző évhez képest, ezt elsősorban a gazdasági visszaesés okozta. A Getronics ezzel együtt megőrizte piaci pozícióit, és további visszaesésre nem számít. A vállalat az árbevétel változást jelentős költségcsökkentéssel kompenzálta, amely 6,9 %-os EBITDA-árrést eredményezett. Az éves EBITDA az átszervezési költségek nélkül 106 millió euró volt, amit 44 millió eurónyi átszervezési költség terhelt, így az ezzel csökkentett EBITDA-érték 62 millió euró lett. A költségek csökkentésére és a működés optimalizálására irányuló törekvések 2010-ben éreztetik hatásukat, és tovább növelik az EBITDA értékét. A Getronics jó úton halad afelé, hogy 2010-ben elérje a megcélzott 8%-os EBITDA-árrést.

Számos új szerződés a Getronics Workspace Alliance keretében

A 4. negyedévben a Getronics számos jelentős szerződést újított meg, például Hollandia különböző kormányzati szerveivel. A Getronics Workspace Alliance szövetség a hálózati és asztali szolgáltatások elismert globális szállítójává vált, és egyre nagyobb teret nyer. Az új partnermodellt jól fogadta a piac, amit bizonyít, hogy a kilenc hónappal ezelőtti indulás óta a szerződésmegújítások felgyorsultat a GWA tagjainál, és a szövetség több mint 50 000 új munkahelynek megfelelő mennyiségű új megrendelést nyert el Európában, Amerikában és Ázsiában.

KPN csoportszintű árbevétel

A KPN csoport árbevétele és egyéb bevételei 2009-ben elérték a 13,487 milliárd eurót, amely 3,5 %-os csökkenést jelent a 2008-as évhez képest (cégfelvásárlások és cégeladások nélkül számolva). Ennek legfontosabb okai: a 2007 utolsó negyedévében felvásárolt két vállalat, az iBasis (193 millió euró) és a Getronics (110 millió euró) árbevételek és egyéb bevételek csökkenése, a mobil telekommunikáció és a roamingdíjak hatósági csökkentése és a szolgáltatók közötti elszámolási díjak szabályozása (közel 209 millió euró), valamint az ingatlanbefektetésekből származó, korábbiakhoz képest alacsonyabb nyereség (76 millió euró).

KPN EBITDA

Az EBITDA értékére, a szabad cash flowra és a piaci részesedésre összpontosító stratégia meghozta eredményeit: az EBITDA értéke 3,6%-kal növekedett a 2009-ben a cégfelvásárlások és cégeladások nélkül számolva.

KPN: 2,4 milliárd eurós szabad cash flow a 2009-es pénzügyi évben

A teljes évre vonatkozó szabad cash flow 2,446 milliárd eurós értéke (2008-as évben: 2,598 milliárd) összhangban van a 2009-re várt 2,4 milliárd eurós értékkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.