www.visz.org.huwww.visz.org.hu

A rendszerváltás óta eltelt 17 év jelentős változásokat hozott a gazdasági életben, a különböző szakmákban tevékenykedők életében – legyen szó tulajdonosról vagy alkalmazottról. A vendéglátás, az idegenforgalom a gazdasági élet egyik legfontosabb tényezője, de ugyanakkor az eltelt évek változásainak egyik „mostohagyereke" is.

 

 www.visz.org.huwww.visz.org.hu

A rendszerváltás óta eltelt 17 év jelentős változásokat hozott a gazdasági életben, a különböző szakmákban tevékenykedők életében – legyen szó tulajdonosról vagy alkalmazottról. A vendéglátás, az idegenforgalom a gazdasági élet egyik legfontosabb tényezője, de ugyanakkor az eltelt évek változásainak egyik „mostohagyereke" is.

 

Éppen ezért nagyon fontos az ágazatban tevékenykedők számára, hogy érdekeiket közösen képviseljék, ahogy ezt a Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakszervezet (VISZ) teszi immáron 18 éve.

Idén, 2007. november 7-én tartotta IV. Kongresszusát a VISZ, ahol ismertetik a megalakulástól eltelt időszak eredményeit és az elkövetkezendő időszak feladatait, terveit vitatják meg.

A VISZ 1835-ben alakult, majd többszöri mesterséges egyesülések után 1989-ben a KPVDSZ nevet viselte, amely azt jelentette, hogy egy szakszervezetben voltak a kereskedők, a pénzügyi dolgozók, külkereskedők, turizmusban, vendéglátásban dolgozók. A rendszerváltás kezdetén az előre látható változásokhoz alkalmazkodva megalakult egy olyan szakszervezet, amelyik csak a turizmusban, vendéglátásban, közösségi étkeztetésben, utazási szolgáltatásokban munkát vállalók érdekeit képviseli. Így 1989. november 15-én megtartotta első alakuló Kongresszusát, és ezzel harmadszor alakult újjá, és újra önállóan képviseli, védi tagsága érdekeit a 172 éves múltra visszatekintő Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet. Az újjáalakulás óta sikerült egy reprezentatív, közvetlen és közvetett érdekképviseletet biztosító szakszervezetet létrehozni és stabilan megtartani, miközben kiépültek a hazai és európai uniós kapcsolatok, s a minden tag számára elérhető információs bázisok.

Az elmúlt hat év eseményei, eredményei:

A VISZ két legfontosabb testülete a Titkárok Tanácsa és az Elnökség. A két testület tevékenységének legfontosabb állomásai a következők voltak:

  • Az Európai Unióhoz való csatlakozás szakmai stratégiájának elkészítése.
  • Pénzügyi szabályzat elkészítése.
  • Évenként állásfoglalás kialakítása az adótörvények, minimálbér, keresetajánlás témájában. A törvény és rendelet tervezetek véleményezése, lobbizás az ágazat érdekében a kihirdetett törvények értelmezése, használatuk segítése az alapszervezetek vonatkozásában.
  • Turizmus – Vendéglátás ÁPB megalakítása, tagjainak megbízása és rendszeres beszámoltatása az elvégzett munkáról.

Ezen tevékenységek legnagyobb eredményei:

–         A felszolgálási díj nyugdíjalapot képez

–         A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia az ágazat történetében először – megfogalmazva annak fontosságát, hogy 2013-ra az ágazatban dolgozók átlagkeresete érje el a nemzetgazdasági átlagot

–         A II. Nemzeti Fejlesztési Tervben sikerült elérni, hogy az összes Európai Uniós forrás turizmus fejlesztésére használható részét 2,4 %-ról sikerült 4,6 %-ra módosítani, ami euró milliárdokat, újabb, korszerű, egészséges, biztonságos munkahelyeket jelenthet

–         A Munka Törvénykönyve számtalan módosításából csak a munkaerő-kölcsönzés témáját kiemelve, a VISZ javaslatai, lobbizása eredményeként átláthatóbbá, szabályozottabbá vált az ágazat munkavállalóinak érdekét szolgálva.

Hosszú előkészítő tárgyalássorozat eredményeként 1997. május 21-én létrejött az Ágazati Kollektív Szerződés. 2001. május 15-én a gazdasági miniszter a Vendéglátó és Idegenforgalmi Kollektív Szerződést országosan kiterjesztette a szállodai szolgáltatás, éttermi, cukrászdai vendéglátás, munkahelyi és közétkeztetés alágazatokban működő valamennyi munkáltatói szervezetre. Az ÁKSZ védelmet nyújt az ágazatban munkát vállalóknak, és alapot szolgáltat a helyi kollektív szerződések megkötéséhez.

2003. szeptember 19-én a VISZ ügyvezető elnöke és az Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége elnöke aláírták a megállapodást a Turizmus -Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság létrehozásáról. A Bizottság működésének legfontosabb eredményei: A felszolgálói díj alkalmazásának szabályozása és a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat alkalmazása.

A VISZ testületében történő véleményező, jogszabály, rendelet, törvény módosító javaslatok elkészítése, továbbítása után, a VISZ Híreken keresztül, majd e-mail-en küldött hírleveleken, anyagokon keresztül minden új, a szakmát és a munka világát, illetve az életkörülményeket érintő törvényről, rendeletről tájékoztatja tagjait. 2007. január 1-jétől elérhető a VISZ honlapja / http://www.visz.org.hu/ /, melyen sok hasznos információ található a szervezeti életről, valamint hasznos weboldalak, többek között a Munkatörvény könyve legfrissebb változata.

A rendszeresen fogadó munkajogi szolgálat folyamatos segítséget nyújt a tagoknak tanácsadással, közvetítéssel és perbeli képviselettel.A VISZ által alapított munkaerő szolgálat, kezdettől fogva sikerrel működik. A beérkezett életrajzokat interneten továbbítják a munkavállalót keresőknek. Az álláskeresőknek jogi tanácsadást, az önéletrajzíráshoz, az interjúkon való viselkedéshez, megjelenéshez személyre szóló tanácsokat adnak.

A VISZ Elnöksége a Signal biztosítóval kötött szerződése alapján 2000. április 1-jétől balesetbiztosítást kötött, amelynek értelmében, ha a VISZ tagja a nap 24 órájában, a világ bármely táján balesetet szenved, biztosítási szolgáltatásban részesül. Az Elnökség határozata alapján a VISZ központi költségvetése az éves díj 2/3 részét fizeti, az alapszervezet, pedig az 1/3-t. Így a VISZ tagjai ingyenesen biztosítottá váltak.

Vendéglátás és Idegenforgalom Jövőjéért Alapítvány – 1990-ben jött létre a „Vendéglátás és Idegenforgalom jövőjéért" alapítványt. A személyi jövedelemadó 1%-ból befolyt összeget minden évben a munkaerő szolgálat működésének, illetve az ott nyújtott jogsegély szolgáltatás finanszírozására fordítja a VISZ.

Az ASZSZ mint konföderáció, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói oldalát képviselő hat konföderáció (ASZSZ, ÉSZT, Liga, SZEF, MSZOSZ, Munkástanácsok), közül a profitszféra vonatkozásában a második legnagyobb konföderáció. A VISZ társelnöki szinten, valamint több megyében és régióban a megyetitkárok közreműködésével vesz részt a konföderáció szakszervezet-politikájának alakításában, s ezen keresztül a tagság érdekeinek az OÉT szintjén történő megjelenítésében, védelmében, képviseletében.

15 éves IUF tagság – IUF (International Union of Food, Agriculture, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers' Association) az Élelmiszeripar, Agrár és Turizmus ágazatban működő Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség genfi székhellyel.

12 éves EFFAT tagság – EFFAT (European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions) az Élelmiszer, az Agrár, és a Turizmusban Dolgozók Európai Szakszervezeti Szövetsége brüsszeli székhellyel.

A mai kongresszusukon 100 %-os szavazataránnyal ujjáválasztották a régi, eddig is a munkáját a köz megelégedésére betöltő vezetőséget:

Társadalmi elnök: Dr. Mosonyi József

Ügyvezető elnök: Dr. Várnai Zsuzsanna

Ügyvezető alelnök: Bogdánné Nánai Mária

Társelnökök:

Hováth Lászlóné, Horváth Zsolt, Kazup Zoltán, Kovács Pál, Lovas Istvánné és Sütő Zsófia

Gazdasági Ellenőrző Bizottság:

Elnök: Kővágóné Grubits Katalin

Tagok: Bácsi Sándorné és Máté Kálmánné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük