Táblázat 

A Szonda Ipsos és a Gemius Hungary által végzett gemius/Ipsos Audience közönségmérés szeptemberi eredményei alapján a teljes hazai internetezésre fordított idő 3%-át töltötték el a felhasználók videomegosztó oldalakon, míg a televíziós webhelyekre csak az összes idő 0,5%-a jutott.

Táblázat 

A Szonda Ipsos és a Gemius Hungary által végzett gemius/Ipsos Audience közönségmérés szeptemberi eredményei alapján a teljes hazai internetezésre fordított idő 3%-át töltötték el a felhasználók videomegosztó oldalakon, míg a televíziós webhelyekre csak az összes idő 0,5%-a jutott.

Ez a különbség a látogatók számát tekintve kevésbé markáns, de így is elmondható, hogy közel minden második internetező (47%) látogatott meg legalább egy alkalommal videomegosztó oldalt, míg televíziós csatornák internetes megjelenéseit csak minden harmadik (34%) internethasználó választotta. Mindehhez még azt is célszerű figyelembe venni, hogy a videomegosztó oldalak látogatottsága nem tartalmazza azokat az eseteket, amikor a feltöltött videotartalmat külső oldalon beágyazva nézték a netezők, márpedig a hazai nagy híroldalaknál is egyre gyakoribb, hogy ilyen tartalmakat használnak fel.

1. táblazat1. táblazatA televíziók közül a leglátogatottabb online weboldallal a HírTV rendelkezik, amelyet az rtlklub.hu követ. Weblap csoportokat is figyelembe véve az RTL online portfóliója rendelkezik a legnagyobb eléréssel, 350 ezer internetezőt értek el az ide tartozó webhelyek (rtlklub.hu, netbulvar.hu, cooltv.hu, sportklub.tv) szeptemberben. A legmagasabb felhasználószámmal rendelkező angol nyelvű híroldalt is itt találjuk, a BBC oldalát közel 90 ezren látogatták meg Magyarországról.

A televíziós oldalak közül szintén a hirtv.hu-n töltötték el a felhasználók a legtöbb időt, 184 ezer órát, tehát átlagosan egy látogató valamivel több mint 30 percet tartózkodott szeptemberben az oldalon. Ezt még az online televíziós portfóliók együttes eredményei sem haladják meg.

A televíziós oldalak megközelítőleg 1 millió havi egyedi látogatója közül 70% látogatott videomegosztókat is. Összesen 1,4 millió vendége volt ezeknek az oldalaknak (a netezők 47%-a). A videomegosztók között nemzetközi szereplő áll az első helyen, a Youtube, amelynek jelenleg nem érhető el lokalizált, magyar nyelvű változata. Az oldalnak több mint 1 millió hazai látogatója volt szeptemberben (naponta átlagosan 160 ezer egyedi látogató), egy netező átlagosan közel 1,5 órát töltött el a szájton. A nemzetközi oldalt a három nagy hazai online kiadó megoldásai követik a Videa, az Indavideo (korábbi Videobomb) és a Videoplayer.

2. táblázat2. táblázatA vizsgálatba torrent oldalak is beleestek, azonban ezek forgalma természetesen nem korlátozódik videó/film tartalmakra. A mérésbe három jelentős nemzetközi torrent oldal került be, a Mininova, a Piratebay és az Isohunt. Szeptemberben 210 ezer olyan hazai internetező volt, aki legalább az egyik oldalt felkereste ezek közül, a televíziós oldalak közönségének 14%-ára volt ugyanez jellemző (az összes internetezőn belül csak 7% volt ez az arány, tehát a televíziós oldalak közönsége nem meglepő módon inkább fogékony az ilyen szolgáltatásokra).  A három oldal közül a legnagyobb a Mininova, 143 ezer látogatóval, amit a Piratebay követ 105 ezer hazai felhasználóval.

A gemius/Ipsos Audience online közönségmérési projektet a Szonda Ipsos és a Gemius Hungary végzi. A kutatás két mérési módszertant alkalmaz, a mérőkódos mérésre épülő cookie panelben 47 400 a szoftveres mérési panelben 3200 paneltag volt 2007 szeptemberében. Utóbbi megoldásban résztvevők vállalják, hogy egy, a látogatott weboldalak nevét rögzítő mérőszoftvert telepítenek az általuk használt számítógépekre, ezzel a megközelítéssel lehetővé válik minden releváns weboldal mérése, nem csak azoké, amelyek mérőkódok kihelyezésével jelennek meg a kutatásban. A mérés ennek megfelelően közel 1000 oldal forgalmi eredményeit és közönségük szocio-demográfiai profilját teszi elérhetővé. A szoftver panelen mért eredmények statisztikai hibahatára legfeljebb +/- 2%.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük