Miközben az MTV hírműsorai átalakultak, a Századvég-Forsense kutatóintézeti páros rendszeresen vizsgálta is azokat. Az októberben sugárzott műsorok elemzésének eredménye ezúttal is példaértékű.

 

Miközben az MTV hírműsorai átalakultak, a Századvég-Forsense kutatóintézeti páros rendszeresen vizsgálta is azokat. Az októberben sugárzott műsorok elemzésének eredménye ezúttal is példaértékű.

Már a második elemzés erősíti meg azt, hogy a Magyar Televízió Híradója maradéktalanul eleget tesz a közszolgálati hírműsorokkal szemben támasztható elvárásoknak. A Századvég-Forsense októberi kutatása megállapította, hogy a hírek szelektálásakor a szerkesztőség jól végezte feladatát. A Magyar Televízió Híradójában nemzetstratégiailag fontos információkat tettek közzé, illetve ügyeltek a szerkesztők arra is, hogy a populárisabb témák esetében a társadalom számára releváns témákat mutassanak be.

„A függetlenségre személyi garancia van" – reagált Kert Attila hírigazgató a kutatás azon megállapítására, amely szerint az MTV Híradójában a politikai jellegű hírek tálalása megfelelt a tárgyilagos tájékoztatás elvének és egyértelműen a független szakmai tematizáció volt a domináns.

A tanulmány szerint a három vizsgált csatorna (MTV, TV2, RTL Klub) hírműsorai közül az MTV Híradója bizonyult a pártpolitikai hírek tekintetében is a legkiegyensúlyozottabbnak.

„Az első mindig a tisztesség. Olyan kompromisszum nincs, ami ezt felülírná" – válaszolta Kert Attila egy, az erre a tematikára utaló kérdésre is múlt héten az Origo olvasóinak adott interjújában. (http://www.origo.hu/teve/20071206-mtv-hirigazgato-kert-attila-chat.html)

A professzionális és hiteles tájékoztatás alapvető kritériumának könyvelte el a Századvég kutatása azt is, hogy a műsorban – azon túl, hogy sok a vidéki témát feldolgozó tudósítás – gyakran kapcsolják saját tudósítójukat nem csak Magyarország nemzetstratégiailag fontos pontjairól, de a két világvárosból, az unió központjából, Brüsszelből és a tengeren túlról, New Yorkból is. Az elemzők hangsúlyozták, hogy kimagasló az élő belföldi kapcsolások minősége.  Mintaértékűnek, és szó szerint már-már zseniálisnak ítélték az MTV parlamenti tudósítójának, Luigits Tamásnak munkáját, ahogy telitalálatnak bizonyult a Századvég elemzői szerint az MTV New York-i tudósítója, Bombera Krisztina profi újságírónő kiküldetése is.

A Százsadvég-Forsense kutatásával cseng egybe a Szonda-Ipsos korábbi felmérése is, amelyben azt vizsgálták, megbízható, pártatlan-e a hírszolgáltatás, segíti-e a civil társadalom fejlődését, a társadalmi párbeszédet. Ott a válaszadók legmagasabb, 27 százaléka szerint az MTV hírműsorai a legmegbízhatóbbak, a közszolgálati adó „igazi segítséget jelent a politikai viták útvesztőiben való eligazodáshoz".

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük