www.zaragozaexpo2008.eswww.zaragozaexpo2008.es    

A 2008. június 14-től szeptember 14-ig Zaragozában (Spanyolország) megrendezésre kerülő szakvilágkiállítás vezérgondolata: „A víz és a fenntartható fejlődés". A tematika választása szorosan kapcsolódik az ENSZ döntéséhez, amelynek értelmében 2005 és 2015 között zajlik „A víz az életért" évtizede program.

www.zaragozaexpo2008.eswww.zaragozaexpo2008.es    

A 2008. június 14-től szeptember 14-ig Zaragozában (Spanyolország) megrendezésre kerülő szakvilágkiállítás vezérgondolata: „A víz és a fenntartható fejlődés". A tematika választása szorosan kapcsolódik az ENSZ döntéséhez, amelynek értelmében 2005 és 2015 között zajlik „A víz az életért" évtizede program.

A 102 országot felvonultató rangos eseményen hazánk is önálló kiállítással vesz részt.

Üzeneteink hatásos megfogalmazása, valamint a látványos, de költséghatékony helyszíni megjelenés biztosítása érdekében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázat útján keres alkotó partnereket.

A Zaragoza Expo 2008 szakvilágkiállítás (http://www.zaragozaexpo2008.es/) megkülönböztetett figyelmet szentel bizonyos témáknak.  Ezek közül Magyarország szempontjából különös jelentőségű „A víz az életért", „A víz, oktatás és kultúra", valamint „A víz és egészség"problematikája.

Ugyancsak fontos mondanivalója van „Az osztott vizek" tematikának is. A határokkal metszett vízgyűjtők (köztük a Duna-völgy) gondolatkörének elemzése, jó példák bemutatása hatékony támogatást nyújt az eredményes határvízi, vízügyi nemzetközi együttműködési gyakorlatok megismeréséhez, széleskörű kiterjesztéséhez.

A kiállításon való aktív, sokszínű részvételünk segíti a Magyarországról kialakult kép formálását, a hazánk iránti érdeklődés és az utazási vágy felkeltését (gyógyfürdők, wellness, vizes természeti szépségek).

Mindez összhangban áll a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett, a „2008, a vizek éve" elnevezésű programjával, amely az egészség- és a wellnessturizmus hódolóira fókuszál.

Megjelenésünkkel – a bemutatandó vízgazdálkodási megoldásainkkal, a helyszíni rendezvényekkel stb. – ismételten jelezni kívánjuk: hazánk azon országok egyike, amelyek folyamatosan és eredményesen törekszenek a természeti gazdagság megóvására, az emberiség egyetemes értékeinek megőrzésére!

A szakvilágkiállításon való sikeres részvétel előkészítését szolgálta az a január 17-i találkozó, amelyen Gölöncsér József, világkiállítási megbízott a magyar pavilon kialakítását, működtetését érintő részletekről tájékoztatta a téma iránt érdeklődő civil szervezetek képviselőit. A kiállítási megjelenéssel kapcsolatos ötleteket a zaragoza@gkm.gov.hu címre várja a tárca.

A magyar megjelenés előkészítése két szakaszban történik. Az elsőben a kiíró Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kreatív pályázat útján keresi azt a pályamunkát, amely a megjelenés koncepcióját, legfontosabb tervezési elemeit legsikeresebben alkotja meg. A díjnyertes munka elkészülését követően kerül sor a második fordulóra, amelyben a győztes pályázat eszközeinek (kiadványok, rendezvények stb.) megvalósítására, helyszíni kivitelezésére, valamint a pavilon működtetésére lehet pályázni.

A kreatív pályázati felhívás teljes szövege a következő linken olvasható:

http://www.gkm.gov.hu/feladataink/kulgazd/zaragoza

  

  

2008 A Vizek Éve

A Magyar Turizmus Zrt. a 2008-as évre meghirdeti a "Vizek Évét", ennek keretén belül tavasszal és ősszel az egészségturisztikai kínálat népszerűsítésére, nyáron pedig a Magyarország élővizei által kínált lehetőségekre helyezi a hangsúlyt. Május-augusztus hónapokban az élővizeket, a klasszikus vízparti/vízi turizmust és a horgászatot népszerűsíti majd az MT Zrt. országosan. Májusban a Balaton és a nagytavak, a nyári hónapokban pedig – a Balaton mellett – egyéb élővizeink kapnak nagy hangsúlyt. Január-április és szeptember-december hónapokban az egészségturizmus kerül a középpontba: a Balaton gyógy- és wellnessturisztikai kínálata novemberben mutatkozik be.

***

Az ökoturizmus, mint a fenntartható turizmus jelentősége a Dráva-mentén

Az ökoturizmus fejlesztésére egyre nő az igény hazánkban, elsősorban a gazdaság élénkítésére más eszközökkel nem rendelkező vidéki térségek részéről. Ennek fő célja, hogy olyan turizmus megteremtését alapozzuk meg, amely tiszteletben tartja és megőrzi természeti-kulturális környezetét, s ugynakkor  megfelelő gazdasági eredményekkel is jár.

A Duna-Dráva Nemzeti Park (továbbiakban DDNP) drávai szakaszán különösen nagy jelentőséggel bír az ökoturizmus fejlesztésének gondolata, valamint a helyi lakosság bevonása az ökoturisztikai kínálat alakításába. Hiszen nem is olyan rég ez a Dráva-menti vadregényes környék még szigorúan őrzött határmenti területnek számított, ezért a nagyobb ipari beruházások elkerülték. Ez természetesen az itt élő lakosságot hátrányosan érintette, de egyúttal biztosította a természeti és kulturális értékek megóvását, fennmaradását.

Fontos tehát a terület fokozott védelme, s emellett a helyi lakosok közreműködésével a turizmus fejlesztése, valamint a lakosság gazdasági és társadalmi előnyökhöz juttatása. S mindezek megvalósítására kiváló lehetőséget biztosít az ökoturizmus.

Az ökoturizmus:

 • természeti területekre irányul;
 • hozzájárul a helyi értékek megőrzéséhez;
 • minimalizálja a turisták negatív környezeti, kulturális és társadalmi hatásait;
 • komplex fogalom, mely sokkal több a természetjárásnál, gyalogos turizmusnál.

***

Egészségturizmus

Magyarország világviszonylatban is egyedülállóan gazdag termál- és gyógyvízkinccsel rendelkezik, hiszen az ország területének 80%-a alatt termálvíz található.

Történeti – természeti háttér

Magyarország fürdőkultúrája a kelta időkre nyúlik vissza, ennek emlékét őrzi az "AQ INC" – bő, gazdag víz elnevezésünk. A római időkben alakultak ki az első fürdőzőhelyek, amelyek nyomán a török uralom idején – ismerve a vizek gyógyhatását – számos, ma is ismeretes fürdőhely épült: többek között Budapesten a Rác, Király, Lukács fürdők, valamint Egerben a török fürdő.

A XIX.-XX. század folyamán a fürdőkultúra tovább fejlődött hazánkban, köszönhetően annak is, hogy olaj után kutatva a föld mélyéből több helyen termálvíz tört fel, amelyek kedvező gyógyhatása hamar kiderült. Így létesült fürdő Hajdúszoboszlón, Zalakaroson és Sárváron. Az ezt követő intenzív kutatások eredményeként 1289 gyógyforrás vált ismertté Magyarországon.

A gyógy- és termálvizeink nemzetközi elismertségét az is bizonyítja, hogy 1937-ben a Budapesti Gyógyfürdő Egyesületnek 32 külföldi irodája működött. Ugyanebben az évben, a világ 36 országából 340 vendég részvételével a Nemzetközi Termál- és Gyógyfürdők Szövetségének (FITEC) első ülését hazánkban rendezték, majd annak örökös házigazdája voltunk egészen a Második Világháborúig, amikor a Szövetség Svájcba költözött. Az 1937-es konferencián a résztvevők egybehangzó véleménye alapján Budapestet a világ fürdő-fővárosává választották.

Gyógyászati adottságok

Impozáns, egyedülálló számok a természeti és infrastrukturális adottságok tekintetében. Magyarországon jelenleg összesen

 • 1 289 termálforrás van,
 • 385 településen működik termál, illetve gyógyvizű fürdő,
 • 13 gyógyhely,
 • 62 minősített gyógyszálló,
 • 62 minősített gyógyfürdő (ebből 9 Budapesten található),
 • 5 gyógybarlang,
 • 81 elismert ásványvíz-, illetve 315 gyógyvízforrás,
 • 5 gyógyiszaplelőhely
 • és 1 mofetta (szárazfürdő) található.

Számottevő természeti értékeink közül kiemelt figyelmet érdemelnek gyógyforrásaink, termálvizeink. Nemzetközi összefüggésben hazánk az első öt termálvízben leggazdagabb országcsoportba tartozik:

 • Japán,
 • Izland,
 • Olaszország,
 • Franciaország,
 • Magyarország.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük