2011. szeptember 30-án nyílik a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo 2011 kiállítás és kísérő kiállításai, a Duna fotókiállítás és a BEYOND THE BODY – egzotikus sportfotók a nagyvilágból, Tomasz Gudzowaty képei című kiállítás.

2011. szeptember 30-án nyílik a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo 2011 kiállítás és kísérő kiállításai, a Duna fotókiállítás és a BEYOND THE BODY – egzotikus sportfotók a nagyvilágból, Tomasz Gudzowaty képei című kiállítás.


A World Press Photo szervezet minden évben megrendezi az elmúlt év eseményeiből készült sajtófotó-versenyét. Ez a legnagyobb és a legtekintélyesebb verseny a fotós újságírók között. A képek a legkülönfélébb kategóriákban mutatják be az elmúlt év legfontosabb és legmeghatározóbb eseményeit. A 2010. év eseményeit bemutató World Press Photo versenyre 125 országból 5691 fotóriporter pályázott. A 108059 fotó értékeléséve a nemzetközi zsűri 13 napot töltött Amszterdamban. A zsűri tagjai végül 23 nemzet 55 fotográfusát, köztük a magyar Lakatos Pétert díjazták. A World Press Photo nonprofit független szervezetet 1955-ben alapították Hollandiában. Elsődleges célja, hogy támogassa és népszerűsítse a sajtófotósok munkáját. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát.

A World Press Photo hivatalos magyar honlapja: www.worldpressphotohu.info

 

A Herald Ügynökség nemzetközi fotópályázatot hirdetett Duna címmel az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete együttműködésével. A Duna kiállítás az Európai Bizottság Duna-stratégiájára épül. Célja felhívni a figyelmet a Duna 14 országot összekötő adottságainak jobb kihasználására, az együttműködésre, legfőképp a környezetvédelem és a hajózás területén. A kiállítás képet ad a Duna menti életről a németországi forrástól a romániai Deltáig.

Összefoglaló a Duna kiállításról: http://www.worldpressphotohu.info/duna.html

Tomasz Gudzowaty jogot végzett Varsóban, majd felhagyott tanult szakmájával a nem tipikus sportfotózásért. Olyan tradicionális, egzotikus sportokat mutat be, amelyek nem csak fizikai teljesítményt bizonyítanak, hanem spirituális, rituális-vallásos kifejezéssel is bírnak. Képei a sport kevésbé ismert oldalát mutatják újszerű vizuális megközelítéssel. Fotóit a legnagyobb lapok közölték (Max Magazine, L'Equipe, The Guardian, Newsweek, Forbes, Time, Reponses Photo, Sportsweek, British Journal of Photography) és számos albuma is megjelent. Többször díjazták képeit a World Press Photo, Pictures of the Year, NPPA Best of Photojournalism pályázatokon. A hamburgi Focus Fotoagentur és a varsói Yours Gallery képviseli. Összefoglaló Tomasz Gudzowatyról: http://www.worldpressphotohu.info/gudzowaty.html

Néhány mondat a mellékelt fotók  szerzőiről és keletkezésükről.

World Press Photo of the Year 2010

Jodi Bieber,

Dél-Afrika

Institute for Artist Management/Goodman Gallery for Time

Az év sajtófotója, 2010.

A 18 éves Bibi Aisha arcát megtorlásként csúfították el, mert megszökött a férje házából az afganisztáni Oruzgan tartományban. Visszatért a szüleihez és elpanaszolta, milyen kíméletlenül bánt vele a férje családja. Egyik éjszaka néhány férfi jelent meg náluk, hogy megbüntesse a szökéséért. Egy hegyi tisztásra vitték, ahol egy tálib parancsnok utasítására lefogták, majd levágták először a füleit, aztán az orrát. A helyi hagyomány szerint a megszégyenített férj olyan, mint aki elvesztette az orrát, ezért lesz ez a megtorlás formája. A magára hagyott Aishát megmentői egy kabuli menedékhelyre vitték, amelyet a Women for Afghan Women segélyszervezet működtet. Itt kezelést és pszichológiai segítséget is kapott. A menedékhelyről később Amerikába került, ahol további lelki segélyt kapott és helyreállító műtéteken esett át.

 

Lakatos Péter

Magyarország

MTI

1. díj, Vezető hír kategória, egyedi

Egy öngyilkos férfi zuhan a halálba a budapesti Szabadság hídról, miután gyúlékony folyadékkal lelocsolta és felgyújtotta magát. A tűzoltók fél órán keresztül győzködték a 40 év körüli férfit, hogy jöjjön le a magasból. Nem tudni, mi késztette öngyilkosságra.

 

A World Press Photo 2011 és kísérő kiállításai, a Duna fotókiállítás és a BEYOND THE BODY – egzotikus sportfotók a nagyvilágból, Tomasz Gudzowaty képei 2011. szeptember 30. – 2011. október 30. között tekinthető meg.

NÉPRAJZI MÚZEUM

Budapest V., Kossuth Lajos tér 12.

www.neprajz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük